Природа — найкращий художник

Музей гетьманства презентував родинний мистецький проєкт Інни Красновської-Кафтан та Миколи Кафтана «Чари Херсонського степу». На виставці представлені різблення, випалювання та декоративний розпис по деревині.

Природа — найкращий художник

Ім’я Інни Красновської вже добре відоме не лише на мистецьких теренах рідної Херсонщини, а й по всій Україні. Вона — активна творча особистість, бере участь у багатьох місцевих, обласних та всеукраїнських виставках і проєктах, що пов’язані з народним мистецтвом. У 2016 році атестована на майстра народної творчості Національною спілкою майстрів народного мистецтва України.

Майстриня створила свій авторський стиль, який назвала «Цвітиці» — від слів «цвіт», «світ», «квіти», «птиці» — це символи людської душі. У кожній людині мисткиня бачить «цвітицю» особливого кольору, яку можна намалювати або відобразити у будь-яких художніх техніках.

2018 року до Інни приєднався її чоловік Микола Кафтан. Вони почали разом працювати з дерев’яними арт-об'єктами і спільно створювати справжні дива. Майстриня переконана, що без любові чудес не буває. І ця виставка є свідченням творчого і натхненного єднання двох талановитих і щирих у своїх почуттях людей.

Колоритні, з філософським підтекстом роботи Інни та Миколи не залишають нікого байдужим, дарують тепло і радість буття, «дихають» життям, випромінюють тепло та позитивну енергетику, збагачують душу світлими й радісними емоціями.

Пані Інна прагне прикpacити все, що її оточує. Цим захопила і свого чоловіка Миколу Кафтана, який в усьому допомагає дружині. Доля звела їх 10 років тому. Народне мистецтво вже на протягом багатьох років захоплює Миколу. Інна звернула увагу, що чоловік по особливому відчуває деревину. І виникла спільна ідея, разом розвивати цей надзвичайно цікавий напрям. Вперше родинний проєкт «Чари степового краю» був представлений Херсонським обласним Центром Народної Творчості у «Світлиці» до Дня Незалежності у серпні 2020 року.

— Вважаю за честь вже вдруге представляти свої твори, в такому історичному місці — Музеї гетьманства. Познайомилися з цим музеєм рік тому. Кожен майстер відчуває серцем, де його місце, де його зрозуміють, де прийде його глядач.

Центр експозиції прикрашають роботи морської тематики. І це не випадково, адже Херсонщина це на лише степ, а й Чорне та Азовське моря, Сиваш. Кожна робота має свій настрій, уособлює характер людини. Це фантастичні рибини — «Фіолетовий філософ», «Пихата риба», «Теракотовий красень», «Здивована риба». А ще символ достатку «Черепаха» та інші роботи.

Для Миколи Кафтана — це творчий дебют. Оригінальна пірографія на дереві — це філософія його особливого світосприйняття. Роботи «Коріння», «Відчуття свободи», «Шлях пізнання» по чоловічому лаконічні і цікаві.

Незвичайна серія робіт «Дерева із казкових снів». На перший погляд звичайні дерев’яні стовпчики перетворились на казкові, з наших кольорових або чорно-білих снів. А серед цих казкових дерев розташовані «Казкові лісовички» в чудернацьких капелюшках, яких вирізав із дерева майстер.

Навіть стебло і коріння звичайної кукурудзи стало мистецьким артоб’єктом. Майстерно розмальовані, так, що глядачі з першого погляду не могли здогадатись, що перед ними. Вважали, що це екзотичний бамбук. А ми й далі працюватимемо з цим матеріалом.

Тема наших українських Християнських Свят, відображені у триптиху «Гармонія душі» присвяченлму Великодню, роботі «Маковія», серії робіт «Ангел, що небо тримає», «Ангел — Охоронець родини», «Святий Миколай» та ін.

Наша родина постійно перебуває в творчому пошуку. Ми вважаємо, що серед звичайних буденних справ можна знайти щось для душі, цікаве і неординарне. Головне — мати бажання і творити все з любов’ю, дарувати людям позитив і гарний настрій. Попереду натхненна праця над новими ідеями і проєктами.