Перша онлайн прем’єра

У суботу, 17 жовтня, у Київському національному академічному театрі оперети відбулася перша онлайн прем’єра вистави для дітей «У ритмі Африки». Це перша постановка з чотирьох, які є частиною проєкту «Перший крок у велике мистецтво», реалізованого театром за підтримки Українського культурного фонду. Наступного дня, 18 жовтня, глядачам продемонстрували ще одну виставу — «Велика Jazz-подорож». Відеострімінг відбувався через YouTube-канал KievOperetta.

Перша онлайн прем’єра

«Загалом онлайн прем’єра — це великий ризик, глядачів поряд немає, вони за екраном. Але ми отримали чимало позитивних відгуків у соцмережах після трансляцій. Один з коментарів особливо запам’ятався: „Діти захоплені африканськими ритмами! Онлайн формат дозволяє навіть приєднатися до музикування“. Це написала матуся і прикріпила фотографію, де дитинка барабанить у побутовий предмет — каструльку. Значить, ми зацікавили юних глядачів і тепер чекаємо їх у театрі», — зазначає куратора проєкту Тетяна Зілінська.

«Перший крок у велике мистецтво» — це серія вистав, які мають на меті познайомити дітей зі світом музики. Через театральне мистецтво юним глядачам повідають про музичні інструменти, традиційні і зовсім оригінальні, розказують про творчість знаних композиторів, представляють цікаві факти та легенди світу музики різних країн.

«З самого початку планували грати виставу на глядача, але карантин вніс корективи і довелося робити прем’єру онлайн. Тому деякі мізансцени ми переробляли, щоб вони, грубо кажучи, „працювали на камеру“. Коли буде дозвіл грати виставу в театрі, вона йтиме на малій сцені і глядачі будуть зовсім поряд з акторами, тоді буде взаємодія. Коли буде зворотна реакція на сюжет, події, жарти, то, припускаю, що будуть вноситися корективи», — розповів режисер проєкту Богдан Поліщук.

Нагадаємо, що проєкт «Перший крок у велике мистецтво» передбачає ще дві прем’єрні вистави — «Іспанські історії» 24 жовтня та «Україна музична» 25 жовтня.

Надалі вистави увійдуть до репертуару Національної оперети України і демонструватимуться для маленьких глядачів наживо.

За матеріалами прес-служби Національної оперети України