Пам’ятник Хмельницькому на його малій батьківщині

У селищі Лисянка, що на Черкащині відкрили пам’ятник гетьману України, уродженцю Лисянки Богдану Хмельницькому. Урочистості відбулися за участі представників влади та громадських організацій.

Пам’ятник Хмельницькому на його малій батьківщині

Честь відкрити пам’ятник випала ветеранам АТО і ООС на Сході України Віктору Ковальчуку, Олександру Тіхонову, В’ячеславу Вовкодаву, Олександру Рохвіду, Василю Вовченку, Ігорю Ткаченку та іншим. Після цього над Лисянкою прозвучав голос Богдана Хмельницького з однойменної опери Костянтина Данькевича. Арію виконав соліст Національного Президентського симфонічного оркестру України Олександр Форкушак.

Народний депутат України Сергій Нагорняк у своєму виступі зазначив, що День Захисника України став великим об’єднуючим святом для усіх. Відмічаючи це свято, віддаємо данину пошани і вдячності тим, хто мужньо захищав рідну землю від загарбників у минулому, хто захищає нашу неньку Україну сьогодні, а також всім, хто в тилу несе нелегку і відповідальну службу.

— Так же історично склалося, що впродовж століть український народ писав свою історію не літописами та хроніками, а козацькими шаблями, витворюючи з рідної землі величну, безсмертну книгу життя нашої країни. Це відбувається і сьогодні в зоні проведення Операції об’єднаних сил на Сході Україні, де у запеклих боях твориться українська військова каста. Де у глибині душі кожного живе козак: воїн, який нічого не боїться й за рідну землю, без роздумів віддасть своє життя, — зазначила в своєму виступі громадська діячка Зоя Ружин.

Вона вручила отаману Борису Марченку традиційний український коровай, як оберіг нашого народу, символ його праці та любові до рідної землі. А голова Лиснянської РДА В. Гуня — відзнаки всім тим, хто долучився до створення цього пам’ятника.

Отаман УРК Борис Марченко привітав всіх присутніх зі святом та подякував козакам-воїнам Лисянського козацького полку за захист своєї Батьківщини на Сході, волонтерську діяльність, виявлену громадянську позицію, патріотизм, самовіддане служіння українському народу, а також за вагомий внесок у відродження духовних і патріотичних традицій, відновлення історичної справедливості, становлення та укріплення УРК на Черкащині, розбудову громадянського суспільства, своєї громади та відстоювання демократичних прав і свобод людини, утвердження Української державності. Подякував авторам пам’ятника Б. Хмельницького, його будівничим та тим патріотам, які пожертвували свої кошти на це, вклали свою працю та душу в його створення зробивши його всенародним, громадським, який показав силу нашої єдності.

А отаман Олександр Гаврилюк нагадав всім присутнім слова Богдана Хмельницького: «Ніхто не уникне своєї долі, а наша доля жити з оголеною шаблею!». Жити, боротись і перемагати, особливо сьогодні, коли як ніколи, потрібно відстоювати незалежність, державний суверенітет та соборність України, допомагати тим, хто боронить нашу державу.

Українське реєстрове козацтво має двох Героїв небесної сотні Андрія Корнєєва і Миколу Семисюка та понад тисячу козаків, що зі зброєю в руках захищають державний суверенітет та цілісність на Сході України. Серед них і 10 козаків та берегинь Лисянського козацького полку, а також 8 їх дітей, що захищали Україну в зоні проведення ООС, всі інші стали волонтерами.

Лише за час дії акцій «Народний бойовий прапор» протягом 2014−2020 років для військових частин, з’єднань та їх підрозділів ЗСУ лисянським козацтвом було виготовлено 75 народно-бойових прапорів та понад 1000 їх копій, а також сотні почесних відзнак для ВЧ, військових шевронів, вимпелів, наліпок, плакатів, та інше. І це не рахуючи десятки тон доставленої матеріальної допомоги та військової амуніції для ЗСУ.

Як результат волонтерської діяльності Лисянського козацького полку, отамани передали до фондів Лисянського історичного районного музею ім. Т. Шевченка нову партію з 12 копій народно-бойових прапорів ЗСУ з підписами бійців, що виготовив та доставив в зону проведення ООС на Сході України, козак-волонтер Олег Ганжа.

У цей час на площі Миру працівники музею розмістили виставку 65 народно-бойових прапорів ЗСУ, а також прапор Лисянського козацького полку, що протягом 2011−2019 років побував в 66 країнах світу та двічі в Антарктиді на науковій станції «Академік Вернадський», доносячи світу об’єднавчу ідею козацтва.

Крім того, до художньої галереї музею було передано, ще дві художні роботи козака Ю. Камуза та одну художню картину і козацький прапор від Іллінецького РКТ ВГО УРК.

Захід прийому та посвяти в козаки та берегині УРК здійснювали отаман ЧОКТ ВГО УРК Б. Марченко, отаман Лисянського козацького полку В. Колодяжний та священнослужителі ПЦУ о. Іван (Мазур) та о. Богдан (Федчишин). Вони привели до присяги 8 нових козаків, які дали клятву вірності Богу, народу, Україні та УРК.

Весь цей процес знімали для нового фільму «Лисянка — земля Богдана і Тараса» кінорежисер Олег Бійма та оператор Михайло.

Завдяки Лисянському козацтву було збудовано пам’ятник Михайлу та Богдану Хмельницькому, пам’ятний знак в «Монастирку» на місці родинного маєтку Хмельницьких в Лисянці, випущено книжку О. Гаврилюка «Лисянка — велич українського духу», а нині створюється новий документальний фільм.

Саме з козацького міста-фортеці Лисянка розпочався життєвий шлях, засновника Української козацької держави, видатного гетьмана України Богдана Хмельницького. І лише потім в житті родини Хмельницьких були Чигирин та Суботів!

За матеріалами прес-служби Лисянського полку ЧОКТ ВГО УРК