На зустріч з Остапом Вишнею

75 років тому з-під пера всенародного улюбленця Остапа Вишні вилетіла «усмішка» під назвою «Чухраїнці (спроба характеристики)», в якій він виписав «аж п’ять глибоко національних рис симпатичної вдачі чухраїнця», і одна з них це «ЯКОСЬ-ТО ВОНО БУДЕ»! А які ж інші?! Про це можна буде дізнатися 17 листопада 2020 року на Новій сцені Київського академічного драматичного театру на Подолі!

На зустріч з Остапом Вишнею

Вистава Театральної Майстерні Миколи Рушковського (https://tmr.com.ua).

10 цікавих фактів про Остапа Вишню

* Справжнє ім’я Остапа Вишні — Павло Губенко.

* Майбутній сатирик народився 1889 року та мав ще 16 братів та сестер.

* Говорять, що почуття гумору Вишня унаслідував від матері, яка була вкрай артистичною особистістю — гарно співала та гостро жартувала.

* Ви спитаєте: чому Вишня? Все, здається, простіше, ніж ви думаєте: письменник просто дуже любив ці ягоди.

* Автор, попри оптимізм та дотеп у своїх творах, пережив чимало реальних жахів: запроторення до ГУЛАГу 1933-го на десять років, розстріл брата Василя Чечвянського, також гумориста, арешт і ув’язнення на 10 років іншого брата. Можливо, тому Вишня прожив не так багато, як міг би — 66 років, але присвятив себе продовженню життя інших, бо вірив, що сміх покращує стан людини.

* У концтаборі письменник намагався знайти розраду у настільній грі, виготовивши шахи з хліба. Їх і досі зберігає онучка Мар’яна Євтушенко.

* Усі пам’ятають «Мисливські усмішки»? А написав їх новеліст не просто так, адже із дитинства любив полювати, беручи із собою улюбленого пса Гая.

* На початку 1900-х Губенко встиг попрацювати фельдшером в царській армії, а пізніше у хірургії лікарні Південно-Західної залізниці.

* Найкращими друзями та однодумцями Вишні були Максим Рильський та Володимир Сосюра. Такою трійцею вони часто збиралися разом за чарочкою хмелю.

* «Не маю я права щодня не писати, бо який тоді з мене письменник?» — повторював допитливим знайомим та незнайомцям Павло Миколайович.