Магічне число дев’яносто

У коледжі Національного університету технологій і дизайну визначили переможців виставки-конкурсу студентських робіт «Осінній букет». Виставку присвятили 90-річчю університету, що входить у десятку кращих вишів з дизайну Європи. До речі, взяти участь у виставці зголосилося 90 студентів коледжу.

Магічне число дев’яносто

— Багато думав над тим, як заохотити наших студентів, аби в них була мотивація розвиватися у мистецькому напрямку, — зізнається організатор виставки, викладач коледжу, лауреат багатьох мистецьких премій, член НСХУ, знаний у мистецькому середовищі живописець Дмитро Коваль. — Згадав свої студентські роки в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури, настільки цікавими були у нас подібні конкурси. Тоді в одному великому залі представляли по кілька сотень робіт студентів. А коли бачив свої картини поруч з роботами інших митців, то починав дещо переосмислювати, порівнював свій доробок з роботами друзів, це спонукало до розвитку. Головна місія викладача, на моє глибоке переконання — навчити вчитися все життя! Закохати наших юних художників у мистецтво, викохувати в них ту любов, яку згодом вони нестимуть в широкі маси суспільства і середовища!

Вирішив, що буде чудово провести щось подібне і в коледжі. Хоча, звісно, у нас не ті умови, немає такої великої зали, професійної підсвітки. Експозицію довелося робити практично з нуля.

На виставці представляємо найкращі твори, що здобули найбільше схвальних відгуків від членів журі. Експозиція камерна, не така, яку глядачі звикли бачити у виставкових залах приміром «Мистецького арсеналу» чи Музею історії міста Києва. Але навіть у такому невеличкому залі змогли представити художньо-професійну, концептуальну, органічну, цілісну і різнопланову виставку. Всі робити досить різні, виявляють творчу індивідуальність кожного автора. Усі митці цієї виставки студенти таких спеціальностей як графічний дизайн та анімація, але ми зі свого боку виховуємо в них справжніх художників! Майстрів у найширшому значенні цього слова й таких професіоналів, які маючи серйозну мистецьку та академічну освіту будуть здатні відповідати на будь-які виклики у сучасному мистецтві. Бо мистецтво не стоїть на місці, воно постійно розвивається і маючи широкий мистецький спектр можливостей можна сміливо крокувати в ногу з часом, ставити перед собою різні художні цілі й успішно добиватися їх!

До журі увійшли представники викладацького складу нашого навчального закладу та університету. Проєкт підтримали адміністрація коледжу та директор, професор Любов Хмелевська. Вона не має мистецької освіти, але розуміє настільки важливою є підтримка творчих дітей, розвиток їхніх природніх завдатків. Для мене честь працювати під керівництвом людини, яка вміє організувати процес таким чином, щоб усім працювалось приємно і комфортно!

Спочатку думали, що в нас буде три премії. А під час роботи журі вирішило визначити лауреата гран-прі, а також однієї першої, двох других, і однієї третьої премій. Також шляхом голосування свого переможця визначили і студенти.

Гран-прі виборола Дарʼя Кузьменко, яка навчається графічному дизайну, але гарно показує себе і як живописець, і як класичний графік. Вона представила на виставці свій камерний пейзаж. Робота цілісна у живописному відношенні, художньо організована і самодостатня.

Першу премію отримала Катерина Гришко, яка своєю творчістю представляє експресивний живопис. Її твору притаманна емоційна невимушеність, він дуже емоційний.

Лауреатка другої премії Дарина Михайленко, вже з першого курсу заявила про себе як обдарована художниця, має потужний творчий потенціал. Ще одну другу премію здобула Валерія Дереза. Дівчина пробує себе як живописець, графік і дизайнер, за кілька років навчання у коледжі сформувалася як самобутня мисткиня. Третя премія у Софії Нестеренко, яка також представила на виставці досить цікавий твір. Ця юна художниця вже має власну художню мову і художню самобутність.

Проголосувати за кращу роботу також зголосилося близько чотирьохсот студентів. 56% з них у фіналі віддали свої голоси за роботу Анастасії Сидоренко, яка й здобула приз глядацьких симпатій.

Для відзначення призерів кошти виділила адміністрація коледжу, а також наші друзі — виробнича фірма «Rosa» та магазин «Нітава». Вирішили не вручати переможцям грошових премій, а зробити їм подарунки у вигляді акварельних фарб, олійної пастелі, посібників з дизайну і акварельного паперу, аби наші вихованці могли щодня відточувати свою професійну майстерність.

Хочеться, аби такі події знаходили більшу підтримку серед можновладців, адже вони сприяють культурному вихованню суспільства та неосяжній любові до прекрасного!

Також враженнями від виставки поділилися викладачі коледжу.

Галина Чеботарьова, голова циклової комісії з мистецьких дисциплін:

«На виставці представлені різні техніки. Насамперед, акварель, але є й роботи створені гуашшю, декоративний живопис. Як відомо, техніка акварелі непроста. Ми бачимо як наші вихованці планомірно її засвоюють. Це можна зрозуміти, якщо порівняти роботи студентів перших та випускних курсів. Дуже задоволена результатами. Ми не знаємо як далі складеться їхня доля. Хтось вступати до академії чи університету, хтось обере інший шлях. Але те, що ми закладаємо зараз, залишиться з ними на все життя. Вони створюватимуть красу, створюватимуть гармонію в усьому, до чого будуть причетними.

Вдячна нашим викладачам, особливо Дмитру Ковалю, який взяв на свої плечі весь тягар підготовки виставки, показав нам як треба презентувати роботи, організовувати події такого рівня, визначати переможців. У нас і раніше відбувалися виставки по різним предметам, на різні теми. Але ця особлива. Таких професійних та зрілих у художньому відношенні експозицій у нас не було досі. Як в осінньому букеті багато квітів, так і на цій виставці представлено багато цікавих робіт молодих людей. Кожна з них немов окрема квітка. Виставка «Осінній букет» надихнула нас на створення нових проєктів. Серед них виставки «Зимова графіка», «Відображення», також проводимо дизайнерську виставку у Музеї води".

Сергій Пономаренко, викладач живопису і рисунку:

«Карантинні обмеження не завадили нам зробити цю виставку, а студенти, які навчаються дистанційно, представили на ній прекрасні роботи. Ця виставка корисна насамперед студентам. Вона допомагає їм поглянути на свої полотна ніби з боку, побачити їхні сильніші і слабші сторони. А викладачі зможуть зрозуміти над чим їм ще треба працювати. Сподіваюсь, що ми і в подальшому працюватимемо в цьому напрямку».

Надія Лімова, викладач анімаційної графіки:

«Виставка дуже сподобалася. Ніколи не очікувала побачити таку красу. Переконалася, як зростає рівень студентських робіт за роки навчання. Завдяки професійній роботі викладачів на останніх курсах наші вихованці стають сміливішими у формах і творчих підходах».

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти»