«Сліди» Ірини ФЕДОРЕНКО

У Музейно-виставковому центрі сучасного мистецтва Музею історії міста Києва відбувається фестиваль сучасного українського мистецтва «Сліди». В рамках цього фестивалю відкрили виставу «Art is Everwhere», на якій представлені роботи як відомих митців, так і зовсім молодих художників.

«Сліди» Ірини ФЕДОРЕНКО

— Кожен з нас залишає свої сліди. Якими вони будуть залежить від оточення, обставин, моменту, а найбільше — від нас самих, — переконана кураторка проєкту — художниця та мистецтвознавиця Ірина Федоренко (Semira). — Фестиваль сучасного українського мистецтва «Сліди» — це масштабний артпроєкт, що проводиться вже вдруге. Минулого року експозиція зайняла два поверхи Музею та отримала чимало схвальних відгуків. Аби її побачити приїздили гості з інших міст, серед відвідувачів були відомі політики та колекціонери. Багато теплих слів прозвучало з вуст колег-художників та мистецтвознавців. У рамках фестивалю виставки відбудуються не лише в Музеї історії Києва, а й в інших локаціях столиці.

Дякую всім, хто долучився до цього проєкту, особлива подяка Музею історії міста Києва, який є його співорганізатором. Як я вже зазначила, кожен з нас залишає після себе якийсь слід, особливо яскраво це роблять художники. Тут представлені різні техніки, різні види мистецтва — графіка, живопис, батик та ін. Серед учасників — дуже різні художники з різних куточків України. Окремо дякую тим з ним, хто у наш непростий час зайшов можливість особисто взяти участь у відкритті цієї виставки.

— Головне — це сталість і послідовність, — вважає перша заступниця генерального директора Музею історії міста Києва Тетяна Костенко. — Саме ці риси притаманні всім проєктам Ірини Федоренко, її персональним та колективним виставкам, а також фестивалю «Сліди», який ми проводимо вже вдруге. Незважаючи на локдауни та інші негаразди він триває. Впевнена, що фестиваль розвиватиметься й далі, а ми побачимо на ньому багато нових обличь художників.

Також своїми враженнями поділися учасники проєкту. Харків’янка Ірина Павлюченко зізналася, що саме завдяки фестивалю вона знову відвідала улюблений Київ, який вважає центром української культури, висловила подяку вся глядачам, які надихають митців на творчість. Киянка Оксана Охапкіна вважає справжнім щастям представити свої роботи у такому престижному музеї в самому центрі столиці. А ще одна мисткиня зі столиці Наталія Черногуз переконана, що саме завдяки таким виставках по справжньому починаєш цінувати кожну мить життя.

На виставці представлені нові роботи Ірини Федоренко з серії «Faces». Це портрети відомих політиків, акторів співаків, письменників, художників, які вже залишили свій відбиток в історії. Якщо минулого року це були портрети Віталія та Володимира Кличків, Андрія Шевченка, Святослава Вакарчука, Енді Воргола, то зараз мисткиня преставляє образи Олега (Фагота) Михайлюти (гурт ТНМК), Сергія Вусика (гурт Антитіла), Андрія Яценка (Дизеля), Пітера Залмаєва (ведучого) та кілька графічних портретів невідомих. Вже вдруге можна побачити зображення Тараса Шевченка та Володимира Зеленського.

Як і минулого року в одному виставковому просторі поєднані роботи відомих художників та початківців. Учасники проєкту — митці з різних куточків України. Всі вони через розмаїття барв намагаються передати прагнення залишити свій слід в книзі мистецтва. Серед художників, які представили тут свої роботи, Віктор та Наталія Проданчуки, Віктор Лисинюк, Оксана Третьякова, Віра Подкоритова, Ганна Колесник, Юлія Шаповалова та інші.