Подорож у кіносвіт Джона Вільямса

Національна філармонія України та Колонний зал імені Миколи Лисенка запросили на вечір музики до кіно, яку написав один з найвизначніших кінокомпозиторів, володар п’яти «Оскарів», чотирьох «Золотих глобусів» та численних інших кінонагород Джон Вільямс. Концерт відбувся у рамках фестивалю «Літні музичні промені», присвяченого 30-річчю Незалежності України.

Подорож у кіносвіт Джона Вільямса

Фільми, до яких створив музику Джон Вільямс стали культовими не в останню чергу через яскравий музичний супровід. «Супермен», «Інопланетянин», «Індіана Джонс», «Список Шиндлера», «Парк Юрського періоду», кіноепопея «Зоряні війни», «Гаррі Потер», фільми, які всі ми любимо. Мелодію до цих та інших стрічок виконав знаний далеко за межами нашої країни Національний академічний духовий оркестр України (диригент Михайло Мороз), який перший в Україні застосовував при проведенні концертів відеодряд з фільмів. А здійснити екскурсію у кіносвіт Джона Вільямса допоміг ведучий концерту Олександр Рудько.

Розпочали концерт музикою з кінофільму «Індіана Джонс». Цей персонаж є збірним образом головних героїв пригодницьких телесеріалів і коміксів, які його творці Стівен Спілберг та Джордж Лукас дивилися і читали в дитинстві. Двоє друзів замислилися над створенням цієї стрічки ще у 1977 році, після зйомок «Зоряних воєн». Спілберг сказав, що хотів би зняти фільм про Джеймса Бонда, на що Лукас йому відповів: «Я маю для тебе трохи кращу пропозицію». І це був фільм «Індіана Джонс».

Далі прозвучали мелодія з фільму «Інопланетянин. Подорож планетою Земля». За сюжетом стрічки познайомившись з маленьким хлопчиком інопланетянин встановив перший прецедент міжпланетної дружби. Вона по дитячому щира і чиста. Картина багато років була абсолютним лідером світового кінопрокату.

В основу наступного фільму «Термінал» покладена реальна історія, що сталася 1988 року з іранським біженцем, який змушений був 18 років прожити в Паризькому аеропорту, оскільки в нього викрали документи. На жаль подібні випадки у наш час далеко не рідкість. Для зйомок збудували точну копію терміналу сучасного аеропорту.

Завершилося перше відділення вибраним з кінофільму «Сам удома», що став одним з найуспішніших фільмів про Різдво всіх часів у Північній Америці і найбільш касовою стрічкою за всю історію кіно у США, займав рекорди по всьому світу до 2011 року. У 1991 році фільм номінувався на дві премії «Оскар» у категоріях «Найкраща музика до фільму» та «Найкраща пісня до фільму».

А другу частину концерту розпочали симфонічною сюїтою з кінофільму «Гаррі Поттер». Герой цієї стрічки в 11 років дізнається, що він нащадок двох могутніх магів і теж володіє магією, але ще не вміє нею користуватися. Навчатися магії йому доводиться у школі чарів та чаклунства, де на нього чекає безліч цікавих і небезпечних пригод. З цього починається стрічка про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера. Музику до перших трьох частин написав Джон Вільямс.

«Піймай мене, якщо зможеш» — американська детективна трагікомедія, яка оповідає про реальні події життя. Герой стрічки Френк встиг попрацювати і лікарем, і помічником прокурора, і пілотом пасажирських літаків. Також володів мистецтвом підробки документів, що в кінцевому результаті принесло йому мільйонні прибутки. Агент ФБР віддав би все, аби притягнути Френка до відповідальності, але той завжди опиняється на крок попереду.

У фільмі «Далеко-далеко», симфонічна сюїта з якого продовжила концерт, можна побачити Тома Круза та Ніколь Кідман, які на час зйомок були подружжям. Рудоволоса кучерява красуня і її скромний коханий вирушають на далекий захід за пошуком свого щастя. На цьому шляху їм доведеться подолати багато перешкод. Але врешті-решт удача посміхається героєві і він підкорює серце своєї коханої.

«Список Шиндлера» — історична драма режисера Стівене Спілберга 1993 року, про німецького бізнесмена і члена Націонал-соціалістичної робітничої партії Німеччини Оскара Шиндлера, який врятував від смерті понад 1000 польських євреїв.

А завершальним акордом подорожі з Джоном Вільямсом стало попурі з кінофільмів «Супермен», «Імперія сонця» та «Зоряні війни». Яскраві враження від почутої музики доповнювали фрагменти з улюблених стрічок, що демонструвалися на великому екрані.

Вдячні глядачі довго не хотіли відпускати зі сцени талановитих виконавців, серед яких лавреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів Євген Дехтярьов (скрипка), Ростислав Зайцев (саксофон), Геннадій Ковтун (кларнет) і звісно ж просили їх заграти на біс.

Вже зовсім скоро (17 серпня) всі бажаючи зможуть знов зустрітися з Національним академічний духовим оркестром України, який запросить на програму «Енніо Марріконне — лицар кохання», присвячену творчості ще одного видатного кінокомпозитора.