Ще один погляд на тварин

Новим проєктом Центру української культури та мистецтва стала виставка «Тварини у печворку», що змусила багатьох по іншому подивитися на наших чотирилапих друзів і на такий вид вишивки як печворк.

Ще один погляд на тварин

Тема тварин посідає особливе місце як в образотворчому, так і в декоративному мистецтві сучасної України. Цю тему у своїх роботах втілює багато митців. У тому числі, й за допомогою «мови» печворку, або ж, клаптикового шиття. А новий проєкт Центру присвячений саме цій темі! Всі відвідувачі виставки можуть побачити більше тридцяти робіт, які вражають розмаїттям життєрадісних сюжетів, пов’язаних з тваринами.

Професійна діяльність Тетяни Задорожної, кураторки виставки, пов’язана з тваринами (переважно собаками).Тож, свою любов до них вона втілила у печворку. На її заклик долучитися до проєкту радо відгукнулися відомі українські майстрині цього виду декоративно-прикладного мистецтва, чиї роботи відомі не лише в Україні, але й за її межами. До експозиції також увійшли клаптикові твори з фондів Центру української культури та мистецтва.

— Маю честь відкривати виставку, яка залишить слід у серці кожної людини, тому що вона про тих, хто завжди поруч з нами, хто нас любить, довіряє людям і всьому світу. Це тварини, — наголосила відкриваючи виставку заступниця керівниці Центру української культури та мистецтва Ольга Музиченко. Також пані Ольга передала всім присутнім щирі вітання від очільниці Центру Світлани Долеску.

— Печворк для мене — велике хобі, — зазначила кураторка виставки Тетяна Задорожна. — Зізнаюся, я завжди люблю вчитися чомусь новому. Свого часу закінчила курси печворку в Центрі української культури та мистецтва. Загалом, рукоділлям займаюся все своє життя, як і мої бабусі, які колись заробляли цим на життя своїх родин. Напевне, це в мене на генетичному рівні! Люблю в’язати, вишивати картини, шити одяг, але саме печворк — особлива сторінка мого життя. І я намагаюся популяризувати цей чудовий вид мистецтва.

Пригадую років п’ять тому ми закривали виставку однієї нашої колежанки. Саме тоді склали план, чиї виставки з печворку будуть наступними. На 2021 рік запланували мою виставку. Як вже говорила, я дуже люблю печворк. Маю велику майстерню, де можна творити, шити. Але я настільки зайнята людина, що на це захоплення у мене майже не вистачає часу.

Світлана Долеску запропонувала, що якщо в мене недостатньо робіт для власної персональної виставки, то я її можу просто організувати — дібрати майстринь, визначити тему. Чому вирішила обрати тему «Тварини у печворку»? Тому що я безпосередньо займаюся собаками, є головою міського відділення Кінологічної спілки України. Вже сорок років моє життя тісно пов’язане з тваринами. Виставка відбулася завдяки моїм однодумцям, які тут присутні. Хочу подякувати всім, хто так оперативно відгукнувся. Думаю, що протягом місяця сюди будуть приходити дітки, дивитися на наші роботи.

Сьогодні у печворку нові рухи, нові техніки. Все це можна побачити на нашій виставці…

З рук пані Тетяни всі учасниці проєкту отримали невеликі подарунки. Напевне кожна з них може сказати, що саме печворк назавжди підкорив їхні серця, дав поштовх до унікальних творчих експериментів. А в Центрі запрошують всіх охочих прийти і самим побачити тваринні мотиви в українському клаптиковому шитті, аби особисто переконатися, який це прекрасний вид мистецтва.

Це можна буде зробити до 25 вересня. Саме стільки триватиме виставка «Тварини в печворку».