Старт нового театрального сезону

У Києві офіційно відкрили новий театральний сезон.

Старт нового театрального сезону

У цій акції взяли участь артисти провідних театральних колективів столиці: Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, Національної оперети України, Київського національного академічного Молодого театру, Київської опери, Київського академічного драматичного театру на Подолі, Київського академічного театру «Колесо», Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня», Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» та інших.

Того дня багато киян та гостей столиці запам’ятали весь обклеєний театральними афішами двоповерховий автобус, який курсував містом. З цього автобуса актори та студенти театральних вишів гучно вітали усіх з початком театрального сезону і запрошували приходити до театрів.

Головним святковим заходом стало вручення «Київської пекторалі» 2020 року і старт «Київської пекторалі — 2021», що відбулися біля пам’ятника Лесю Курбасу у центрі Києва. Розпочався захід композицією за мотивами народних пісень та казок, яку подарував усім присутнім Театр української традиції «Дзеркало».

— У 2020 році ми не робили повного огляду вистав з відомих усім причин. Отримали премії тільки ті номінації, які не потребують оцінок експертів. У цих номінаціях перемогло три проєкти, — зазначив голова Київської міської організації НСТДУ, народний артист України Олексій Кужельний.

Перший — Київський академічний драматичний театр на Подолі з агенцією «360» за інноваційний культурний проєкт по створенню відеоверсії театральних постановок з використанням різних технологій і спецефектів, що доповнюють сюжет вистави. Лауреатами у номінації «Подія року» стали продюсери проєкту Даша Малахова і Наталія Чижова.

Другий — у номінації «Спеціальна премія». Дипломом лавреата за пошук нових засобів залучення глядачів до ігрової природи театру в інтернеті відзначили театр «Актор».

Третій рік поспіль ми вручаємо премію, яка відзначає аматорські колективи. Тут виховується багато самодіяльних акторів, частина з яких у майбутньому стає професійними. Саме в таких театрах вони вперше долучаються до сцени, а глядачі до театру як такого. Отже, у номінації «Кращий народний театр» диплом лауреата отримує Народний студентський театр «Берегиня» Національного університету біоресурсів та природокористування України за виставу «Моя професія сеньйор з вищого світу, або мільйон у весільному кошику» (художній керівник та режисер Наталія Тітенко).

І нарешті я запрошую на сцену прекрасну актрису, як тепер модно говорити — знакову актрису. Актрису, яка зробила неоціненний внесок в українське кіно і театральне мистецтво, від Мавки, до купи інших ролей, кожна з яких незабутня. І це народна артистка України, повний кавалер ордена Княгині Ольги Раїса Недашківська. «Київську пектораль» Раїса Степанівна отримує за вагомий внесок у розвиток театрального мистецтва України.

— Я дуже зворушена, — зізналася Раїса Недашківська. — Хочу привітати всіх лавреатів, це таке велике свято. І Господь з нами, тому що Бог подарував сьогодні таку дивовижну погоду. Ми проїхали всім Києвом, вітали один одного і киян з відкриттям театрального сезону. Думаю, що таке свято потрібно робити кожної осені. Нам треба більше позитиву, тому маємо і надалі створювати це свято. Мені дуже приємно, що привітати нас завітали представники посольства Азербайджану в Україні. Після фільму «Лісова пісня» до мене приїхали з цієї республіки і запропонували головну роль у своїй картині. Потім мене там називали дочкою азербайджанського народу.

— Це свято не лише Києва, але й усієї України, — переконаний генерал Микола Маломуж. — Хочу сказати Раїсі Степанівні — ви наша берегиня, ви наш символ, ви наша велика вчителька. Ви акторка всього українського народу. Всі інші лауреати «Київської пекторалі» рівняються на вас, на ваш талант, на вашу чарівність. Вітаю вас і всіх ваших послідовників з великим святом, великою нагородою…

На завершення святкового дійства прозвучало кілька пісень українською та азербайджанською мовами у виконанні народного артиста України Аббасова Гурбаналі Гасан Огли.

Стартував новий сезон київських театрів та головної театральної премії столиці «Київська пектораль».

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».