Національна опера готується до свят

Протягом останніх місяців значно активізувалося творче життя Національного академічного театру опер та балету України імені Тараса Шевченка. А попереду на шанувальників оперного мистецтва чекає багато нових творчих проєктів. Саме про це наша розмова з головним режисером театру, народним артистом України Анатолієм Солов’яненком.

Національна опера готується до свят

— Рік, що завершується, був так само непростим як і попередній, -зазначив Анатолій Анатолійович. — Весняний локдаун дуже вплинув на наші можливості і потужність роботи. Але завдяки тому, що почалася вакцинація, нині працювати стало трохи легше. В останні місяці спостерігаємо повернення глядача до театру. На низку вистав маємо аншлаги. Театральне життя і, зокрема, оперно-балетне відновлюється.

Наприкінці жовтня побачила світло рампи опера Оффенбаха «Казки Гофмана», яка анонсувалася ще рік тому. Щоправда, поки що лише у концертному виконанні.

У грудневій програмі «Гала-Чайковський» буде презентована опера композитора «Ундіна», яка ніколи не звучала на київській сцені. Головні партії виконають наші провідні солісти Оксана Крамарєва та Валентин Дитюк. Авторський текст читатиме Євген Нищук. Це має бути доволі цікавий проєкт. У другому відділені будуть фрагменти з найвідоміших опер Чайковського, які сьогодні не йдуть на сцені Національної опери України — «Орлеанська діва» і «Пікова дама» та його сюїта «Ромео і Джульєтта», яку готує наш оркестр під орудою Миколи Дядюри. Загалом у репертуарі театру на сьогодні представлені опери композитора «Євгеній Онєгін» та «Іоланта», а також три його балети.

Що стосується новорічних свят, то традиційно показуватимемо «Лускунчика». Заплановано 20 вистав. Перша вже відбулася з аншлагом. Також пройдуть гала-концерти, де можна буде протягом одного вечора побачити весь калейдоскоп відомої оперно-балетної класики у виконанні наших провідних солістів. Такі вечори це не той випадок, коли ми намагаємося примусити глядача над чимось серйозно замислитися, співпереживати, поринути у самоаналіз. Ставимо зовсім інші завдання, адже різдвяно-новорічні концерти — це завжди свято. Тому я намагався сформувати програму таким чином, щоб вона була розважальна, святкова, яскрава. Щоб глядачі виходили з наших концертів з гарним настроєм, життєрадісними, а хто завітає вперше — захотів приходити до театру знову й знову. Будуть виконані твори Россіні, Верді, Пуччіні, Чайковського, фрагменти з оперет Штрауса та Кальмана. Прозвучить і кілька прем’єрних номерів, але поки не розкриватиму всіх секретів.

Ведемо перемовини щодо гастрольних поїздок з кількома відомими театрами. Є розуміння того, що це цікаво і потрібно. Але озвучити якусь конкретику поки що важко через ті непрості процеси, що відбуваються сьогодні у світі.

Зізнаюся, що доходи нашого театру через усім добре відомі причини значно зменшилися. Тому ми не змогли повернутися до проєкту «Світові оперні зірки на сцені театру». Такий концерт відбувся цього року лише на Софійській площі у Києві. Але наступного року ми обов’язково це зробимо. Вже 17 квітня в опері «Любовний напій» візьме участь чудова солістка, учениця Марії Стеф’юк Ольга Кульчинська, яка з успіхом виступає у Metropolitan Opera, La Scala та на інших визнаних у світі театрів. І далі продовжуватимемо традицію, коли у наших виставах працюватимуть солісти, які здобули світове визнання.

Продовжуємо роботу і над оперними творами, які збираємося презентувати наступного року. По-перше — це нова постановка «Травіати». Вже давно працюємо над цим проєктом. Я режисер-постановник цієї вистави. Над хореографією працюватиме Віктор Іщук — провідний соліст балету нашого театру, який вже має власні постановки, а тепер вперше здійснює постановку у театральному репертуарі. Диригент-постановник Микола Дядюра, сценографія Андрія Злобіна, хормейстер Богдан Пліш, художниця по костюмах Анна Іпатьєва. Дещо оновимо склад виконавців. У партії Жермона, зокрема, дебютуватиме Геннадій Ващенко. Сподіваюся, що до середини весни зможемо представити цю оперу.

Наступна наша робота «Казки Гофмана», яка вже має постати у сценічному вигляді у постановці всесвітньовідомого англійського режисера Тоні Палмера. Запланували проєкт ще наприкінці 2019 року. А нещодавно Палмер приїздив до Києва, тиждень працював з трупою. Ведемо цю роботу досить активно.

Крім цього працюємо над оперою сучасного українського композитора Юрія Шевченка «Кіт у чоботях». Цю оперу ставитиму також я. З диригентом-постановником поки визначаємося. Дитяча опера за загальновідомим твором, до того ж нашого композитора дуже потрібна у репертуарі Національної опери України. Розраховую, що зможемо її представити на зимових канікулах наступного року.

Отож, якщо все складеться добре, у 2022 році афіша театру поповниться трьома новими операми.

Крім цього маю запрошення від Одеської національної опери. Обговорюємо постановку опери «Дон Карлос». Мені цей твір добре відомий. У Києві «Дон Карлос» йде у моїй постановці. До речі, у січні у виконанні цієї опери візьме участь відома далеко за межами України оперна співачка Людмила Монастирська.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».