Різдвяна подорож з бандурою

Відома радіоведуча Галина Бабій веде на Українському радіо частину програм циклу «Бенефіс». Нещодавно у рамках цього проєкту у великій концертній студії Будинку звукозапису Українського радіо відбувся концерт «Різдво з бандурою».

Різдвяна подорож з бандурою

Цього вечора всі присутні на концерті мали можливість насолодитися звучанням нашої унікальної бандури. Від дотику пальців визнаного Майстра, народного артиста України Романа Гриньківа до струн цього інструменту по студії Будинку звукозапису розлилося сріблясте музичне мереживо, що наповнило душі слухачів святковим настроєм. Адже виступав бандурист зі світовим ім’ям, який брав участь у записі альбому Єгуді Менухіна і концертував разом з Елом ді Меолою. Співала чудова дружина Романа Гриньківа — Лариса Дедюх, а також грали Олексій Корчагін (шві, дудук, флейта, бансурі) та Ігор Ковальчук (віолончель).

Розпочали цей вечір колядкою «Шо то за предиво». Цей та всі інші твори були представлені в авторському баченні пана Романа. Також до цього додалася енергетика всіх інших учасників концерту. А продовжили його колядками «Чудесна зірка» та «Ой на річці, ра Йордані».

Виступи талановитих виконавців чергувалися з розповідями про них Галини Бабій. Роман Гриньків — володар гран-прі Міжнародного конкурсу імені Гната Хоткевича, випускник Національної музичної академії України, навчався у знаменитого бандуриста, професора Сергія Баштана. Роман не тільки віртуозний бандурист. Все життя він намагається удосконалювати нашу архаїчну і, в той же час, завжди сучасну бандуру. Працював над цим у Торонто, своїй майстерні в Києві, вивчав бандуру в Америці. Доленосним стало його знайомство з чернігівським майстром Йосипом Ментеєм. Вдосконалений ними музичний інструмент називають Бандурою Страдіварі. Настільки унікально звучить цей інструмент всі слухачі могли переконатися слухаючи композицію «Передзвін».

Після цього на сцену вийшла вірна супутниця, соратниця, дружина Романа Гриньківа Лариса Дедюх. Вона також випускниця Національної музичної академії. Як і чоловік навчалася бандурі в Сергія Баштана, а вокалу у відомої співачки, колишньої солістки Національної опери України, професорки Клавдії Радченко. Пані Лариса — лавреатка міжнародних та всеукраїнських конкурсів, нині доцент Національної музакадемії. В її виконанні прозвучала колядка «Спи Ісусе, спи».

А далі — інструментальна музика і нові факти з життя Романа Гриньківа. Він постійно досліджує історію бандури, завжди робить промоцію цього музичного інструменту у світі. В одному з інтерв’ю сказав: «На фресках Софії Київської, а цей храм бере свій початок в ХІ столітті, вже є зображення бандуриста, є бандура. Це значить що вона вже була й тоді, вже тоді на ній грали». І попри всі випробування, попри всі намагання знищити цей музичний інструмент, применшити його значення, бандура і сьогодні звучить зі сцени. Пан Роман вкотре довів значущість і незнищенність цього музичного інструменту, виконавши разом зі своїми побратимами «Імпровізацію».

Ще один учасник концерту Ігор Ковальчук теж випускник Музичної академії імені Петра Чайковського. Нині він — перша віолончель Київської опери (Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва). А надзвичайного східного колориту концертному дійству надав мультиінструменталіст Олексій Корчагін. Він довів, що вірменські та індійські музичні інструменти гармонійно поєднуються з бандурою навіть коли лунають коломийки.

Під час концерту звучали різноманітні колядки про Різдво. Серед них світові, які ми вже вважаємо своїми. Приміром, знаменита австрійська колядка Франса Грубера, написана ще 1818 року. А вже у 20-х роках минулого століття в Україні були її ноти та текст українською мовою. Також учасники концерту виконали колядку «На небі зірка» і малознану колядку, яку вони перейняли від однієї родини з Тернопільщини. Потім була колядка «Небо ясне зірки вкрили». А після колядок звісно ж щедрівки — «В панській городі» та «Павичка ходить».

Різдва неможливо уявити без «Щедрика» як в Україні, так і в цілому світі. Навіть коли він у світі виконується під іншими назвами. Прозвучали фантазії на тему «Щедрика» і цього вечора. А завершився концерт «Різдво з бандурою» виконанням колядки «Нова радість стала», яку талановиті артисти заспівали разом із слухачами.

Фото Едуарда МЕЖУЛА