Музика, що лікує

Концерт «Штраус в опереті» відзначає ювілей — 10 років на сцені Національної оперети України, 10 неповторних музичних програм — 10 років незмінної любові та відданості шанувальників.

Музика, що лікує

Концерт «Штраус в опереті» був започаткований генеральним директором-художнім керівником театру, народним артистом України Богданом Струтинським і сьогодні є справжньої перлиною музичного життя столиці. Десятий рік в Національній опереті України напередодні новорічних свят звучать твори композиторів родини Штраусів, багато з яких вперше виконуються в Україні. Театр співпрацює з Віденською музичною бібліотекою та з Австрійським культурним форумом і завдяки цій співпраці Національна оперета щороку представляє чудові прем’єри.

Перший концерт відбувся у 2012 році. Тоді диригентка театру Оксана Мадараш запропонувала ідею, яка була підтримана художнім керівником Богданом Струтинським і стала початком нової музичної історії в українському театрі — історії музики Штрауса в Київській опереті.

Напередодні Нового року, зі сцени Національної оперети України звучать твори, які відкривають для українських глядачів нові мелодії блискучих вальсів, іскристих польок, веселих кадрилей. Музика, якою світ захоплюється вже понад півтора століття, звучить у виконанні симфонічного оркестру Національної оперети України, занурюючи київську публіку в казкову атмосферу чарівного віденського балу. Твори Йоганна Штрауса-сина, композиторів родині Штраусів, композиторів вальсової епохи — справжні скарби, які відкриває Оксана Мадараш, разом з артистами та музикантами, готуючи програми Штраус-концертів в Опереті.

За 10 років у концертах «Штраус в опереті» прозвучало понад 100 прем’єрних номерів, більше 30 з них вперше виконувалися в Україні. В ювілейній програмі концерту «Штраус в опереті 2021» звучать улюблені і добре відомі твори родини Штраусів, представлені 10 прем’єрних композицій.

— Океан музики Штрауса і композиторів його сучасників — безмежний! — переконана диригентка-постановниця, народна артистка України Оксана Мадараш. — Презентувати музику родини Штраусів, знайомити з нею наших слухачів моє величезне захоплення. Найменші деталі в партитурі дають розуміння характеру композитора, допомагають відчути його життєлюбне світосприйняття. Краса цієї музики дарує натхнення, єднає серця людей, несе щирість і любов. Я вірю, що вона змінює світ на краще!

З кожним роком ми відкриваємо все нові й нові надзвичайні твори Йоганна Штрауса. Приміром, у новому концерті виконуємо вальс, який не менш популярний ніж «Троянди півдня». Це вальс «В яблучко». Він надзвичайно красивий і романтичний.

Серед творів композитора мені найбільше подобається вальс «На прекрасному блакитному Дунаї». Дуже люблю його польки. Ми вже багато їх переграли на наших концертах. Надзвичайно красиві французькі польки, під них хочеться танцювати, вони допомагають відчувати красу навколо.

Навіть у найскладніші для Австрії часи у Відні проводилися бали. Ця музика лікує. Коли торкаєшся творів Штрауса, то відразу з’являється хороший настрій.

За тиждень до концерту вирішила трохи змінити програму. Почула надзвичайну увертюру «Штраус-фантазія». Українець Андрій Каратай здійснив її реконструкцію. Саме він запропонував включити цей твір до концерту. Думаю, що слухачам буде цікаво почути в ній багато вже знайомих мелодій.

Спочатку відкриваю твори Штрауса для себе, а вже потім думаю, як включити до програми ті, що мені найбільше сподобалися. Вже відіграли багато польок, вальсів і маршів. Але не стоїмо на місці. Щороку відкриваємо нові твори. Вже думаю над тим, якою буде програма наступного року.

Крім оркестру в концерті задіяні артисти хору і балету, наші солісти, які можуть прекрасно виконати уривки з оперет, сольні номери. Несемо нашому глядачу лише найкраще.

Здійснити музичну подорож в родину Штраусів допомогла неповторна ведуча, народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська. А розпочали концерт вже згадуваною «Штраус-фантазією», реконструкцію якої здійснив наш земляк.

Уривки з оперети «1000 і одна ніч» — польку «Шаль» та марш «Індиго» подарували артисти оркестру. Наступним номером став вальс Й. Штрауса «В яблучко», написаний королем вальсу не для балу, а для першого федерального турніру зі стрільби в Австрії. Цього вечора відбулася прем’єра номера в театрі.

У ХІХ столітті полькоманія охопила всю Європу. Йоганн Штраус теж потрапив у полон цього жанру і написав 120 польок. А в концерті прозвучала полька, що продовжує тему пострілів — «На полюванні».

Далі — сюрприз. Чути дитячий спів і сміх — це завжди насолода. А слухати дітей, які вивчили спеціально для концерту новий номер, це насолода подвійна. Гості концерту — хор хлопчиків та юнаків Київського державного музичного ліцею імені Миколи Лисенка подарували польку «Трік-Трак».

До своєї оперети «Циганський барон» Штраус написав надзвичайно красиву музику. Але один з номерів не увійшов в оперету. Це «Гусарська полька», яка залишилася як покинуте дитя. Але на Новий рік бувають дива. У театрі «зігріли сироту», відбувалася прем’єра «Гусарської польки».

Батько Йоганна Штрауса — Йоганн Штраус старший мав семеро дітей. Серед них — троє синів, які стали композиторами, диригентами, скрипалями. А в концерті прозвучав твір наймолодшого сина Едуарда Штрауса — кадриль «Кармен» — з любов’ю до Штрауса. Цей номер теж був прем’єрним.

У «Штраус-концертах» також звучать твори композиторів, які обожнювали творчість Штрауса, або писали в його стилі. А цього вечора звучав вальс «На хвилях» мексиканського композитора ХІХ століття Хувентіно Росаса, який прожив усього 26 років. Це була п’ята прем’єра цього концерту.

Далі звучав твір Йоганна Штрауса-батька — галоп «Качуча», в якому композитор об’єднав іспанський танець «Качуча» з бальним галопом. Цей номер оркестр виконав разом з Ольгою Шарапою (кастаньєти). А завершився перший відділ швидкою полькою «Тік-Так».

Другий відділ почала полька «Маскова хода» у виконанні артистів балету Національної оперти та симфонічного оркестру.

Майже в усіх оперета Й. Штрауса другий акт — це бал-маскарад. Глядача подумки запросили на бал масок, перевдягань та музики. Пісеньку Герцога з оперети «Ніч у Венеції» виконав Михайло Гуменний-Петрівський та артисти балету, а арію Аніни з цієї ж опери — Мар’яна Боднар. Обидва номери були прем’єрні.

Оперета «Летюча миша», другий відділ — бал-маскарад у князя Орловського. Героїня Розалінда одягає маску, а чоловік Генріх не пізнає її й закохується. Дует героїв оперети виконали заслужена артистка України Валерія Туліс та лавреат міжнародних конкурсів Олександр Чувпило.

І знову оперета «Ніч у Венеції». Венеційській карнавал. «Тарантела» звучить у виконанні заслуженого артиста України Володимира Одринського та артистів хору.

У переддень Різдва та Нового року прозвучав вальс з присмаком цитрин «У лимонному саду». Соло на флейті Анатолій Воробей, солістка — заслужена артистка України Олена Арбузова.

Вальс «Весняні голоси» в Європі став символом святкувань Різдва і Нового року. Погоджуються з цим і в Національній опереті. Його разом з оркестром подарували солісти балету Артем Тимчук та Тетяна Циганкова.

І ще раз оперета «Ніч у Венеції». Бал-маскарад у герцога міста. Квартет гостей виконали народна артистка України Ірина Лапіна, заслужена артистка Валерія Туліс, Михайло Гуменний-Петрівський та лавреат міжнародних конкурсів Олександр Чувпило.

На Різдво та Новий рік так хочеться подарунків. А жартівник Штраус подарував усім жінкам, які залишилися в душі дівчатками, подарунок «Ляльку» (виконавці заслужена артистка України Галина Грегорчак-Одринська та Ганна Коваль).

Дослідники кажуть, що Штраус мав циганське коріння, був кучерявим, смуглявим. Недарма з під його пера вийшла оперета «Циганський барон». А куплети Зупана виконав Сергій Макієнко та артистки хору.

Добре знаний в усьому світі вальс «На прекрасному блакитному Дунаї», який вважають неофіційним гімном Австрії виконали оркестр та артисти балету Національної оперети. А на закінчення концерту прозвучав фінал з оперети Йоганна Штрауса-сина «Ніч у Венеції» та Марш Радецького Йоганна Штрауса-батька.

Всі, хто не встиг побувати на концерті «Штраус в опереті», може це зробити сьогодні або завтра. Свято триває.

Фото з соціальних мереж.