«Просвіта» колядує

Київська міська «Просвіта» у колонній залі Київської міської державної адміністрації презентувала програму «Стала коляда у новім часі», яка ще має другу назву «З Василем на Василя». Під час святкового концерту прозвучали українські колядки та щедрівки, створені в різні часи.

«Просвіта» колядує

Спершу згадали свято Різдва Христового, а подарувала колядки Ганна Солонична. Після цього почали відзначати Щедрий вечір і Святого Василя. На сцену запросили члена Київської міської «Просвіти» Ігоря Якубовського, який розповів про той час, коли зранку на Василя до господаря приходять хлопці і посівають, щоб земля прийняла життя завтрашнього дня. Він виконав щедрівку на вірш «Сію, сію, засіваю, господаря викликаю».

Наступна виконавиця, зовсім юна Мар’янка Лук’яненко разом зі своїм батьком Грицьком подарували глядачам справжню насолоду. Вони побажали українській громаді всіляких гараздів, щоб нас завжди обходила нечиста сила. А музичним подарунком стали пісні «Так рано» та «Небо рясні зірки вкрили».

Коляда «Бог предвічний» у виконанні народного артиста України, очільника Київської міської «Просвіти» Кирила Стеценка (скрипка-соло) стала прем’єрою. Виявляється цю тему використовував ще Гендель у ХVІІ столітті для своєї ораторії, а Й. С. Бах для скрипкового концерту. Свої твори композитори присвятили Ісусу Христу. Навіть у Петра Чайковського в адажіо до балету «Лускунчик» звучить тема — «Бог предвісний». А для скрипкового соло ця тема стала експериментом.

Як відомо українські колядки вже існували за багато століть до того, як народився Ісус Христос. Вони славлять гармонію Всесвіту, ці твори обов’язково величні, урочисті, чисті духом, написані з любов’ю. Це наша магічна, чарівна, первинна і золота українська душа, яка не забруднена нашими завойовниками з їхньою мораллю та звичаями. А українці, якщо вони плекають у собі цю первинність, світло і чистоту, це люди, які поставлені у світі захищати його святість, переконані учасники концерту. Наступним виконавцем стала людина, яка грає на екзотичному музичному інструменті, що має назву сітар. Виконавця звати Олексій Кабанов, а його інструмент має азійське походження. І тут немає чому дивуватися, адже українці увібрали в себе традиції багатьох народів. Навіть медитативна музика має багато спільного з тим, чим займалися наші козаки-характерники, граючи думи, які могли тривати годину. Медитували і цього вечора. Олексій Кабанов разом з Кирилом Стеценком виконали колядку «Ой, дивнеє нарождення», яку запросили слухачів заспівати разом з ними. Після цього всі присутні разом з Кирилом Стеценком здійснили маленьку подорож у світ «Щедрика» Миколи Леонтовича. Крім цього колядки з дохристиянської доби виконав на бандурі Святослав Силенко — син відомого кобзаря Тараса Силенка, який, на жаль, передчасно пішов із життя. Бандурист і лірник Михайло Гречкін занурив усіх присутніх у світ язичницької колядки і заграв кілька унікальних архифактів нашої обрядовості, які прийшли до нас з давніх часів.

Невеликим концертом у концерті став виступ гурту «Буття» у складі Василя Живосила-Лютого, Оксани Осяйної-Бут та Ірини Сосницької, які провели святковий інтерактив. У своєму виступі вони використали давню традицію, коли колядки виконували не просто як пісні, а колядували на якусь конкретну людину. Почали з колядок на пана господаря, на господиню, яка має діточок, майбутнє подружжю, далі — всім Василям, Василинам, Васильовичам, онукам та правнукам Василів. Ще заколядували незаміжнім хлопцю та дівчині, парі, яка планує одружитися, всім іншим кому до цього не колядували. А наостанок заспівали щедрівку та поводили по залу козу.

На завершення вечора Кирило Стеценко повідомив, що святкові заходи тривають. Їх продовжить у Колонній залі КМДА ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка 21 січня, початок о 17 годині. А 29 січня «Просвіта» вшанує тих хлопців, які полягли за нашу свободу в бою під Крутами.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».