В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета — відкривати серця слухачів»

В Оперній студії Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського нещодавно відбувся концерт Київського академічного муніципального духового оркестру, що був присвячений 25-річчю створення колективу. Виконавці показали свої кращі досягнення за чверть століття.

В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета — відкривати серця слухачів»

В Оперній студії Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського нещодавно відбувся концерт Київського академічного муніципального духового оркестру, що був присвячений 25-річчю створення колективу. Виконавці показали свої кращі досягнення за чверть століття.

Сьогодні генеральний директор-головний диригент оркестру, заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Коробко наш гість.

— З чого почалася історія Вашого колективу?

— Київський академічний муніципальний духовий оркестр України створили у 1992 році для забезпечення культурних заходів міста. За час свого існування ми провели понад 1500 виступів, і, на моє переконання, зайняли одне з провідних місць серед найкращих колективів України в цьому жанрі. Сьогодні оркестр — це візитівка Києва, гордість нашої столиці.

Беремо участь у проведенні відзначення всіх визначних подій міста і держави, таких як День Незалежності України, День Молоді, День Києва, День Перемоги, виступаємо на значних міжнародних спортивних змаганнях, відкритті ярмарків, історичних пам’ятників, фестивалів, презентацій фірм та в багатьох інших заходах.

Своє мистецтво колектив демонстрував в багатьох містах України, а також у Німеччині та Голландії. І всюди ми отримуємо високу оцінку глядачів і преси. Традиційними стали виступи оркестру перед студентською та дитячою аудиторіями, концерти на відкритих майданчиках, парках культури та відпочинку перед гостями та мешканцями міста.

Ми постійно працюємо над досягненням нових творчих вершин, активно пропагуємо поряд зі світовою класикою твори сучасних українських композиторів. Колектив складається з високопрофесійних музикантів із високим рівнем кваліфікації та значним досвідом роботи. Всього в оркестрі 65 музикантів.

Репертуар оркестру складається з творів композиторів-класиків, естрадної музики, джазу, маршів, вальсів та пісень. Ми проводимо численні благодійні концерти для ветеранів Другої світової війни, інвалідів, дітей-сиріт та воїнів АТО.

Засновником і керівником колективу був народний артист України Василь Іванович Охріменко. 2006 року оркестру присвоєно звання академічний.

— Як давно Ви очолюєте оркестр?

— З 2006 року. Під моїм керівництвом створено програми «Вічна істина» (до Дня пам’яті жертв Голодомору), «Україно, до тебе лину серцем і душею» (до Дня Незалежності України), «Музика балу» (для Віденського балу в Національній опері України), «Над хвилями Дніпра» (до Дня Конституції України), «Від усієї душі» (до Міжнародного дня сім’ї), «Шедеври європейської музики» (до Європейського Різдва), «До 20-річчя створення оркестру», а також нова програма до Дня Європи у Києві.

— У чому вбачаєте мету свого колективу?

— Наша мета — висока духовність та професіоналізм. Оркестр створений для церемоніальних заходів, урочистих та світських подій. Ми муніципальний оркестр міста Києва, проте не обмежуємося столицею. Намагаємося виступати за межами столиці, бували з концертами в Одесі, Житомирі, Черкасах, Сумах інших українських містах. Ми завжди граємо наживо і не визнаємо фонограм.

Свою високу місію вбачаємо у донесенні мистецтва за допомогою музики до кожної людської душі.

— Розкажіть будь-ласка про Ваших солістів.

— Всі солісти лауреати престижних міжнародних конкурсів. Дмитро Фощанка (тенор) надзвичайно різножанровий виконавець; співає класичні арії, народні пісні, твори з репертуару Андреа Бочеллі. Віра Багринець (сопрано) — людина від природи надзвичайно талановита, має прозорий голос і високий діапазон виконання. Юлія Троценко (сопрано) — молода яскрава співачка, переважно виконує арії з оперет і мюзиклів. Анастасія Жбанкова у своєму репертуарі поєднує естрадний спів і джаз. Всі вони не лише яскраві солісти, а співають в дуетах, тріо і квартетах.

Окремо хотів би відзначити художнього керівника нашого оркестру, випускника Львівського військового інституту ім.П.Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка» Юрія Мельника, який вже сім років працює в оркестрі. Він здійснив аранжування багатьох пісень, які тепер звучать зовсім по новому. А останнім часом став створювати пісні на вірші сучасних українських поетів. Великої популярності набула його пісня на слова Григорія Семергія «Герої не вмирають». Наразі Юрій завершує роботу над ще кількома піснями.

— Як створювалася ювілейна програма?

— За двадцять п’ять років ми дали більше 1500 концертів. А цього разу створили різножанрову програму, в якій намагалися показати можливості нашого оркестру, а також все краще, чого вдалося досягти за ці роки. Вибудовували програму так, аби вона з цікавістю сприймалася глядачем, аби йому було приємно чути наше виконання. Прозвучали дуети, арії з оперет, інструментальна музика, хіти з репертуарів відомих європейських рок-груп. Репетиційний процес тривав протягом двох місяців, хоча сама підготовча робота значно довше.

Вдячний колективу за відмінне проведення концерту. Було повне взаєморозуміння між диригентом і оркестром, що надзвичайно важливо у нашій роботі. Цього вечора лунали хороша музика і гарний спів. Я залишився задоволеним концертом.

Як директор хотів би сказати, що у нашому колективі склалася родинна атмосфера. Звичайно, проблем теж вистачає, але намагаємося всі їх вирішувати у робочому порядку. У нас багато молоді — це студенти і випускники Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського, є й досвідчені музиканти, які працюють в оркестрі багато років.

— Ви згадали про проблеми, в чому вони полягають?

— Проблеми насамперед матеріального плану. Мені довелося побувати у Берліні, Варшаві, Відні. У кожному з цих міст є муніципальні духові оркестри. Це візитівки столиць, їхнє обличчя. За рівнем виконавської майстерності Київський академічний муніципальний духовий оркестр нічим не поступається своїм західним колегам. Однак матеріальна база застаріла. Починаючи від транспорту і закінчуючи музичними інструментами. Хотілось, аби наша влада звернула увагу на ці питання.

І це стосується не лише нашого колективу. Має бути державна програма підтримки національної культури. У нас надзвичайно талановитий народ. Але українські митці все частіше знаходять можливість себе творчо реалізувати далеко за межами України. Якщо країна не повернеться обличчям до цього питання, то вже через кілька років матимемо катастрофічну ситуацію з кадрами. Скажімо, на ті мізерні зарплати, які отримують наші артисти нашого оркестру, можуть працювати лише ентузіасти. Проте, будь-який оптимізм рано чи пізно закінчується.

Та попри всі проблеми ми продовжуємо служити високому мистецтву. В останні роки намагаємося більше уваги приділяти пропаганді української національної культури, повертаємося до своїх коренів. Включаємо до репертуару музику Миколи Лисенка, Івана Карабиця, сучасних українських композиторів. При цьому продовжуємо популяризувати кращі досягнення світової музичної культури. Визначальними у цьому для нас є слова Тараса Шевченка: «І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь».

— Про що мрієте?

— Я переконаний, що наш духовий оркестр найкращий в Україні, один з кращих у Європі. Хотілося би показати наше мистецтво у світі. Думаю, що ми змогли б знайти ключ до сердець глядачів у будь-якій країні, адже наші солісти майстерно співають італійською, французькою, німецькою, англійською мовами. Звичайно представили б там і культуру українського народу.

Нам можуть дорікнути, що на гастролі потрібні кошти, а ми сьогодні переживаємо складні часи. Але весь час економимо на культурі і бачимо до чого це призвело.

— А як щодо творчих планів?

— У нашого оркестру є своя специфіка, що відрізняється від інших колективів цього жанру. Кожна програма оркестру залежить від того, в якому концертному закладі ми будемо виступати і до якої події приурочений той чи інший наш концерт. Що стосується репертуару, то в нас більше нових аранжувань, сучасних творів, джазових композицій та авторських пісень. При цьому не забуваємо про творчу спадщині Баха, Вагнера, Бетховена, Моцарта, Чайковського, Мусоргського.

Щотижня беремо участь в заходах, присвячених різноманітним святам. Важливими для нашого колективу у творчому плані є січень та лютий місяці.

Протягом цього часу накопичуємо репертуар, визначаємося, чим порадуємо шанувальників нашого мистецтва. А знаковою подією серпня стане День підняття Державного прапору та великий гала-концерт у Маріїнському парку столиці, присвячений Дню Незалежності України.

В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета – відкривати серця слухачів»
В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета – відкривати серця слухачів»
В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета – відкривати серця слухачів»
В’ячеслав КОРОБКО: «Наша мета – відкривати серця слухачів»