Україна — Франція, історичні мости єднання

У Франції, у місті Дюнкерк, відкрили меморіальну дошку на честь легендарного кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка та українських козаків, які брали участь у визволенні міста від ворога під час Тридцятилітньої війни — в 1646 році. Встановлено її на тріумфальній арці ХVІІ століття.

Україна — Франція, історичні мости єднання

Ще 1644 року посол Франції граф де Брежі за дорученням фактичного правителя країни кардинала Джуліо Мазаріні найняв на французьку службу 2500 козаків. У жовтні 1645 року запорожці, очолювані Богданом Хмельницьким, Іваном Сірком та старшиною Солтенком, були перевезені Балтійським морем з Гданська до Кале. Пізніше вони взяли участь в облозі іспанців у Дюнкерку, причому Іван Сірко уже тоді командував полком. І саме він запропонував, як взяти цю неприступну фортецю з моря і з суші. Цією фортецею багато років володіли іспанці і вона була ключем від Ла-Маншу.

Щороку з нагоди вшанування пам’яті Івана Сірка проводяться заходи у селі Капулівка Нікопольського району, що на Дніпропетровщині. А 2011 року біля могли І. Сірка на колі ради отаманів українських козацьких організацій голові громадської організації «Всеукраїнський лицарський орден козаків імені Івана Сірка» Юрію Засядьвовку доручили провести дослідження історії взяття фортеці Дюнкерк (Франція) українськими козаками на чолі кошового Івана Сірка та розробити план дій щодо встановлення пам’ятного знаку на його честь.

Після цього були надіслані запити до історичних архівів Франції, звідки отримали офіційне підтвердження участі українських козаків в боях за м. Дюнкерк та витяги з місцевих архівів, складені історичні довідки та написані наукові розвідки з цього питання. У Франції випустили поштову марку, присвячену 370-річчю визволення Дюнкерка, а український скульптор Микола Крижанівський розробив ескіз пам’ятного знаку.

Юрій Засядьвовк узгодив місце для встановлення меморіальної дошки. Це тріумфальна арка ХVІІ століття, через яку заходили українські козаки разом з французькими мушкетерами у місто Дюнкерк. Велику допомогу в дослідженні історії перебування козаків у Дюнкерці надав колишній мер цього міста Мішель Делебару.

Лицарі Ордену імені Івана Сірка оголосили збір коштів на виготовлення меморіальної дошки. За допомогою громадських організацій та діячів української культури цей пам’ятний знак був виготовлений і доставлений у Францію.

В урочистостях з нагоди встановлення меморіальної дошки взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол України у Французькій Республіці Олег Шамшур, мер міста Патріс Вергрієт, представники муніципалітету, місцевої української громади, члени громадської організації «Всеукраїнський лицарський орден імені Івана Сірка» на чолі з його головою Юрієм Засядьвовком та представник цієї організації у Франції, заслужений артист України Анатолій Миронов. Також до складу української делегації входили члени Г О Міжнародного форуму «Обіймись Україно зі світом! Україна — Світ!» (керівник Олександр Карпенко), Університету «Майдан», голова Національної Ради жінок України Людмила Порохняк-Гановська.

Під час виступу Олег Шамшур наголосив на тому, що Україна і Франція мають давні дружні зв’язки й нагадав історію Анни Київської, королеви Франції.

Він також зазначив, що у ХVІІ сторіччі за свободу Франції самовіддано боролися й українські козаки.

Юрій Засядьвовк наголосив на тому, що за даними архівних матеріалів, у Тридцятилітній війні на боці французів воювали більше двох тисяч запорожців, які вважалися одними з найкращих воїнів у Європі. За взяття Дюнкерка Івана Сірка та інших отаманів нагородили французькими орденами.

На заході виступив український музичний колектив «Козацькі джерела» під керівництвом Олександра Сніжка, народний артист України Анатолій Паламаренко, оперна співачка, лауреат міжнародних конкурсів Ірина Персанова. Молитву за козаків справив настоятель церкви Св. Симона (м. Париж) о. Іван Радевич (УАПЦ).

У день відкриття меморіального знака у Дюнкерку над будівлею мерії підняли державний прапор України. Про цю події зробили запис у Золотій книзі міста Дюнкерк.

Як розповів заступник Гетьмана Українського Реєстрового Козацтва Олександр Карпенко, з проханням надати допомогу у здійсненні цього проекту зверталися до Адміністрації Президента України, Міністерств культури і закордонних справ, КМДА, але це дало ніяких результатів. Встановити дошку вдалося лише завдяки участі громадських організацій.

Україна – Франція, історичні мости єднання
Україна – Франція, історичні мости єднання

Україна – Франція, історичні мости єднання
Україна – Франція, історичні мости єднання

Україна – Франція, історичні мости єднання
Україна – Франція, історичні мости єднання

Україна – Франція, історичні мости єднання
Україна – Франція, історичні мости єднання

Україна – Франція, історичні мости єднання
Україна – Франція, історичні мости єднання

Рекомендовані публікації