«Отрута» від Богдана Гнатюка

У Київській академічній майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» відбулася презентація збірки оповідань молодого київського письменника Богдана Гнатюка «Отрута, від якої неможливо відмовитися», що включає життєві історії наших сучасників, які перенесли випробовування війною, пережили почуття першого кохання і гіркоту важких втрат.

Обкладинка книги письменника Богдана Гнатюка «Отрута, від якої неможливо відмовитися»
Обкладинка книги письменника Богдана Гнатюка «Отрута, від якої неможливо відмовитися»

На презентацію завітали давні та нові шанувальники творчості Богдана.

— На наше переконання бути разом, говорити про літературу, про мистецтво, творити — це так само важливо, як бити ворога на фронті, — наголосив ведучий презентації, батько автора книжки, народний артист України Анатолій ГНАТЮК. — Адже варвари хочуть знищити нашу культуру, нашу мову та історію, нашу ідентичність, знищити нас як націю.

Ворогу потрібно, аби ми зупинилися, склали руки. Але такого ніколи не станеться. Ми живемо і творимо! Вже зараз будуємо майбутнє нашої нації. Пишемо пісні, п’єси, поезії, ставимо вистави і знімаємо кіно. А сьогодні зібралися, щоб у дружньому колі порадіти виходу у світ нової книжки — збірки оповідань Богдана Гнатюка «Отрута, від якої не можна відмовитися».

Наше щире і сердечне спілкування — це найкращий сценарій для сьогоднішнього свята. Оскільки Богдан пише не лише прозу, але й п’єси, то ми вирішили познайомити вас з деякими його драматичними творами — зіграти уривки з декількох вистав.

Мені дуже приємно бути на святі мого сина. Це вже його третя книжка. Розумію Богданове хвилювання. Але я з його мамою хвилюємося ще більше. Це справжнє свято для Богдана, нашої родини і всіх, хто сьогодні зібрався на презентацію…

Після цього всі присутні мали можливість переглянути уривок з вистави «Кафе «Республіка». Це перша п’єса Богдана, яка була поставлена на професійній сцені. І це вистава, в якій він дебютував як режисер. Відбулося це п’ять років тому у прекрасному театрі «Сузір'я». А дав можливість здійснити цю постановку керманич театру, народний артист України Олексій Кужельний. Роль офіціанта виконав заслужений артист України Олексій Паламаренко, а Харитона — актор Назарій Барушок. До речі, діда Богдана Гнатюка звали Харитін. Він його добре пам’ятає. Напевне через це у персонажа таке ім’я.

А рік тому у творчості Богдана Гнатюка зявилася нова п’єса «Ідеальний шторм». Про цю п’єсу розповів меценат, політик, аграрій і науковець Віталій СКОЦИК.

— Напевне є різні підходи до того, як книжки народжуються, пишуться, — зазначив пан Віталій. — Але для тих, хто їх дійсно не пише, а народжує — цей процес як народження дитини. Ти ловиш той момент, коли відчуваєш, що зараз можеш писати. Якщо ти його не зловиш, то більше такого моменту вже не буде. І тоді книжка вийде зовсім інша. Цей процес дуже важливий для автора.

Щиро вітаю Богдана з народженням прекрасної книжки. Це велике щастя. А коли люди читають твою книжку і діляться з автором своїми враженнями, це ще більша насолода.

У нас з Богданом народився творчий тандем. По моїй книжці «Ідеальний шторм» він поставив виставу, яка йде з аншлагами в театрі «Сузір'я». Нам з Богданом за допомогою його батька Анатолія Гнатюка вдалося народити цю виставу, яка вперше з’явилася трохи більше року тому на великій сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. Ця вистава вже сама по собі пророча.

Коли ми вперше зустрілися з Богданом та Анатолієм у нас був лише рукопис на руках. І ми вирішили по книжці, яка не є художнім твором, поставити виставу. Жанр абсолютно незвичний. Треба віддати належне Генеральному директору, художньому керівнику Театру Франка Михайлу Захаревичу, який погодився піти на такий експеримент і дав велику сцену для цієї вистави.

У нас з Богданом була домовленість, що я не читатиму сценарію і не матиму ніякого відношення до підбору акторів. А прийду так само як і всі звичайні глядачі 31 травня 2021 року і буду дивитися, що з цього вийшло. Дякую Богдану за співпрацю, дякую батьку за прекрасного сина!

— А я хотів би подякувати за ту прозорливість, з якою рік тому видав свою книжку Віталій Скоцик, — продовжив Анатолій Гнатюк. — Це наукова праця, в якій він передбачив події, які відбуваються сьогодні. Не можна не дивуватися внутрішньому відчуттю Всесвіту притаманному Богдану. Він рік тому про все це написав. Майже вгадав дату. Написав, що з четверга на п’ятницю прийдуть дивні істоти на нашу землю, а вони прийшли з середи на четвер. І все там було описано: і заміновані поля, і земля, яку в нас хочуть забрати, і снайпери, які стріляють по українцях, і як нас намагаються труїти. Все це написано рік тому!

А в уривку з вистави «Ідеальний шторм» зіграли народний артист України Володимир Ніколаєнко (Кіріл), Олег Терновий (Савелій) та Ірина Сопіт і Тетяна Кришталь (чарівна мавка, степові, польові).

— Ніякими словами не висловити вдячності моєму батькові та друзям-акторам за те, що вони зробили цю презентацію, — зізнався Богдан ГНАТЮК. — Актор здатен на все, може виконати будь-яке завдання. Мої друзі презентували книгу, грали яскраво. Вдячний їм за всі ті роки щастя, що вони мені подарували. Велике щастя споглядати у театрі «Сузір'я», як професіонали сценічної гри відтворюють те, що я написав. Вони знаходять нові барви до певних слів, до певних діалогів. Завдяки їм у моєму житті поєдналися театр і література. Презентація вийшла дуже оптимістична. Сьогодні світ на жаль руйнується і митець повинен про це казати. Я не знаю чи врятує мистецтво світ, але поки існує література і театр надія є!

Також актори прочитали уривки з оповідання Богдана Гнатюка «Таємниця військового госпіталю» і повісті «Метелики летять на фронт». А Анатолій Гнатюк та Ірина Сопіт виконали кілька пісень. Того ж вечора на сцені Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір'я» показали виставу за п’єсою Богдана Гнатюка «Украдена краса» у постановці автора.