Співдружність творчих спілок

У Київській організації Національної спілки композиторів України відкрили Всеукраїнську художню виставку, присвячену 31-й річниці Незалежності України. На ній свої роботи представили як знані майстри пензля, так і молоді митці. Також відбувся концерт, присвячений головному державному святу країни.

Співдружність творчих спілок

Як зазначив відкриваючи виставку голова Київської організації Національної спілки композиторів України, лавреат Шевченківської премії Віктор СТЕПУРКО, цього дня розпочалася нова історія — історія співпраці національних творчих спілок. Ми живемо у дуже непростий час і для того, аби вижити потрібно об’єднуватися. Висловив слова щирої подяки Національній спілці художників України, яка стала ініціатором проведення цього заходу.

— Наша держава нещодавно відзначила найбільше свято для кожного українця — День Незалежності, — наголосив голова НСХУ, заслужений художник України Костянтин ЧЕРНЯВСЬКИЙ. — Вже півроку триває найкривавіша війна за нашу незалежність. І те що ми сьогодні робимо, це нехай невеликий проєкт мета якого зміцнення нашої єдності. Це проєкт нашого єднання. Адже сьогодні ми показуємо всьому світові безцінні здобутки рідної української культури. А саме культуру, наше культурне надбання намагається знищити лютий ворог.

Дуже важливі всі ті акції, які сьогодні відбуваються на підтримку ЗСУ, наших вимушених переселенців. Ми переживаємо великий біль, але разом переможемо ворога і відбудуємо свою рідну країну. Велика подяка НСКУ, Київській організації Спілки, яка сьогодні надала нам цю чудову залу. За час війни Спілка художників вже провела вісім загальноукраїнських виставок, а через кілька днів у Центральному будинку художника відривається міжнародна виставка «Море акварелі», до участі в якій зголосилися митці з двадцяти п’яти країн.

Також пан Костянтин оголосив подяку НСКУ від Національної спілки художників України за організацію та проведення спільного мистецького заходу — виставки живописних робіт українських художників та концерту до Дня Незалежності України. Крім цього почесні грамоти від Спілки художників за вагомий внесок у скарбниці українського та світового музичного мистецтва і сприяння у проведенні художньої виставки до Дня Незалежності України отримали голова НСКУ Ігор Щербаков та голова Київської організації Спілки Віктор Степурко. Натомість грамотами від Спілки композиторів України відзначили українських художників Костянтина Чернявського, Анатолія Марчука, Ганну Ярову, Сергія Позняка, Олену Телятник, Ірину Романченко та Наталію Полякову.

За словами куратора художньої виставки, заслуженого художника України Анатолія МАРЧУКА, на відкриття цього мистецького заходу зібралися справжні друзі, які перевірені часом. Вже давно йде мова про те, щоб налагодити тісні творчі стосунки між творчими спілками, а саме цього дня був зроблений серйозний крок у цьому напрямку.

Надзвичайний і Повноважний Посол В’єтнаму в Україні Нгуєн Хоан ТХАНЬ пригадав виставку, присвячену 30-річчю встановлення дипломатичних стосунків між Україною та В’єтнамом, яка відкрилася на початку року у Центральному будинку художника. 24 лютого мало відбутися урочисте закриття цієї виставки, а далі вона повинна була мандрувати України. Та, на жаль, свої корективи внесла війна. Однак у серпні її змогли побачити мешканці Ужгорода, а 2 вересня, на День Незалежності В’єтнаму цю виставку відкрили у Львівській політехніці. На ній представлені роботи близько 200 українських художників, присвячені В’єтнаму.

— Ми сьогодні об’єднані одним болем, наші думки і почуття споріднені, — переконаний Герой України, лавреат Шевченківської премії Анатолій ПАЛАМАРЕНКО. — Прийшов час, коли мусимо знати нашу правдиву історію, берегти наші національні цінності. Також Анатолій Несторович виконав нецензурований варіант віршу Павла Тичини «Я стверджуюсь», який був написаний у 1943 році, одну з нових поезій Богдана Стельмаха «Не вір москалеві як псові» та сатиричний твір Павла Глазового «Кошмарний сон», що був створений більше двадцяти років тому, але набув особливої актуальної саме тепер.

Також цього вечора відбулася концертна програма. Група солістів «Благовість» Українського фольклорно-етнографічного ансамблю «Калина» виконала Державний Гімн України, духовний гімн «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», один з творів Бориса Березовського, стрілецьку пісню «Гей видно село» та твір, що став символом боротьби України проти Росії «Ой у лузі червона калина».

Роман РЄПКА подарував у власному виконанні на фортепіано одну з композицій Віктора Косенка та уславлену «Мелодію» Мирослава Скорика. А на завершення вечора юна виконавиця Анастасія ШИЛОБРИД виконала пісню на слова молодої поетеси (на жаль нещодавно померлої) Ангеліни КОСТЮК, що була написана відразу після окупації Криму.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».