З вірою у відродження

Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» представив нову концертну програму «Відроджені». Сьогодні цей театр спрямовує свої зусилля на відродження нашої історії, пісень, постатей, всього того, що повертає нам себе справжніх, себе істинних. У концерті зібрали ті пісні, які відгукуються на сьогоднішній біль, страх та гордість за свою націю.

З вірою у відродження

— Сьогодні ми зробили те, що повинні були зробити, — наголосив режисер-постановник концерту, актор «Берегині» Валентин ВЕЛИКОРОД. — А в день нашої Перемоги обов’язково дамо другий переможний концерт.

Хочу подякувати тим хлопцям, які боронять наші святі терени. Мої серце і душа з тими, хто сьогодні зі зброєю в руках відвойовує кожну п’ядь рідної землі. Це є величний подвиг, який ми не могли не оспівати. Вдячний кожному, хто є частинкою нашого театру, долучився до великої справи і створив цей концерт. Дякую кожному солістові, всім, хто був на сцені і за сценою. А ідейним натхненником цього концерту стала директор-художній керівник нашого театру Ільїна Генсіцька-Семенцова.

У програмі ми задіяли три часові простори, три часові межі, які уособлює тріо. Раніше ми жили у мирному часі. Наразі — часі війни, коли страшно. І третя часова межа — майбутнє. Сподіваємося, що буде мир, ми знову зможемо мандрувати Україною, світом. Говоритимемо про те, які в нас чудові пісні, які в нас чудові люди. Також будемо говорити про те, що ми вистояли. І нам дозволили це зробити наш незламний дух, наша пам'ять. Згадуватиме про тих героїчних постатей, які у минулому нам допомагали виборювати незалежність. А в майбутньому уславлюватимемо тих воїнів, які захищають нас сьогодні. Дуже хочеться, аби в їхніх нащадків вже не було приводів брати до рук зброю.

Один з центральних образів концерту — дівчина з автоматом у руках. Це не випадковий образ. Адже дуже багато дівчат відправили на фронт своїх братів, хлопців чи батьків. Надзвичайно страшно, що багато хто з цих дівчат не дочекався своїх близьких з війни. Не хочеться навіть думати, що ще хтось може не дочекатися. Також наші дівчата теж беруть зброю і йдуть воювати.

Під час війни в Україні збільшилася народжуваність. Не зменшилася кількість шлюбів. Це унікальне явище, яке дає нам віру в те, що ми будемо жити, будемо співати. І це має надихати нас на Перемогу, яку, я сподіваюся, ми здобудемо якомога швидше.

У Театру «Берегиня» особисті рахунки з Путіним. Він не просто заважав нам працювати, не просто зірвав прем’єру. Він вбиває те найрідніше, що ми несемо народові, що ми намагаємося зберегти. Саме наш біль і вилився в концертну виставу «Відроджені». Радий, що кожен з нас зберігає в серці такі поняття як висока моральність, духовність, любов.

Це моя перша режисерська робота в Театрі «Берегиня». Наш художній керівник запитала, чи візьмусь я за цю роботу. До цього я ставив вистави в інших місцях. Подумав, чому б це не зробити і в своєму рідному театрі.

У роботі над концертом дуже допомогла заслужена діячка мистецтв України Світлана Дядюн — прекрасний балетмейстер-постановник. А сцену бою ставив режисер з Білої Церкви Вадим Коломієць. З такими людьми легко працювати. Вони фактично читають думки, які ти хочеш втілити в життя. І роблять це так легко й красиво.

За останні роки значно зросла у творчому плані наша трупа. Артисти відчувають сцену. А професійно не зростати з таким художнім керівником як Ільїна Генсіцька просто неможливо. Вірю, що в Театру «Берегиня» є велике майбутнє, якщо кожен з нас збереже людяність у собі, і звісно, якщо наш народ зможе вистояти в такому тяжкому протистоянні.

Як режисер не вважаю концерт своєю роботою. Як я вже згадав, це робота всієї «Берегині». Велика заслуга Ірини Бонковської, Юрія Мілевського, наших освітлювачів, звукорежисерів. І звісно, ж солістів — Ганни Мудрої, яка проникливо читала вірші, Катерини Березницької, Галини Татуревич, Анатолія Пахомова, Анжеліки Скавронської. Гармонійно вписався у концерт номер «Летіла куля» у виконанні Павла Ласкавчука та Анастасії Потурнак.

Всі представлені у концерті твори звучали по новому. На жаль сьогодні ми не маємо можливості зробити у повному обсязі все те, щоб хотіли. Але, що можемо, те намагаємося робити. Маємо на меті продовжити цей проєкт, удосконалити його.

Зізнаюся, що створили цю програму лише за два тижні. Зробили майже неможливе. Вважаю, що такі концерти сьогодні надзвичайно потрібні. Маємо віддати данину пам’яті тим, кого вже немає, і надихнути тих, хто сьогодні нас боронить. Сьогодні більшість вистав нашого театру йдуть з аншлагами. Значить людям це потрібно. А вже зовсім скоро порадуємо наших шанувальників новими постановками.

— Ця програма народилась невипадково, — розповіла художній керівник театру Ільїна Генсіцька. -Були звичайно побоювання, що вона носить доволі стриманий, місцями драматичний характер, а не розважальний, як часто сприймаються концертні програми. Проте ми ризикнули і мені здається, що це було виправдано. В українському фольклорі багато творів, які перегукуються із сьогоденням. І глядачі сьогодні своєю реакцією підтвердили це. Концертна програма «Відроджені» увійде в наш репертуар і посяде гідне місце. Валентин Великород поставив її таким чином, що вона може бути легко трансформована і її частини органічно вплітатимуться в інші наші виступу — тут багато дуетів, тріо та ансамблі.

Фото Олександра БЄЛЄНЬКОГО