Перехід до григоріанського календаря має відбутися вже цього року, — експерт

За указом папи римського Григорія XIII відбувся перехід на новий календар, який був названий на ім’я папи григоріанським. Весь розвинений православний світ дотримується цього календаря, але українці все ще святкують Різдво 7 січня? Наскільки важливо міняти цю традицію, яка на релігійному полі пов’язує нас з росією? Про це розповів авторитетний релігієзнавець, член-кореспондент Національної Академії Наук України та доктор філософії Дмитро Степовик.

Перехід до григоріанського календаря має відбутися вже цього року, — експерт

Нещодавно митрополит Епіфаній сказав, що ПЦУ може в майбутньому перейти на святкування Різдва за григоріанським календарем, «якщо це буде сприймати український народ». Чому зараз цього сприйняття немає і що потрібно для того, щоб воно з’явилось?

Дати за юліанським календарем, за яким відзначаються всі православні свята в Україні, утвердилися саме під впливом москви. Чому не захотіла московська православна церква вводити григоріанський календар, який був введений ще в кінці шістнадцятого століття Папою Григорієм ХІІІ, невідомо. Оскільки християнська церква у нас в Україні була тісно пов’язана з рф після сімнадцятого століття, коли сталося «возз'єднання» країн, ми трималися цього календаря. Але треба розуміти, що майже всі країни, які є православними, вже давно перейшли на григоріанський календар, бо вони йдуть за науковими дослідженнями. Цей календар був введений Папою ХІІ ще в 1582 році шляхом переміщення час на 10 діб календар. А в юліанському календарі вони були проігноровані. Тоді в шістнадцятому столітті різниця була десять діб, але зараз вона збільшилась вже до чотирнадцяти. Тому всі православні країни ще в кінці дев’ятнадцятого або на початку двадцятого століття ввели григоріанський календар. Я особисто маю таку точку зору, що вже цього року потрібно зробити цей перехід та почати святкувати Різдво за новим григоріанським календарем. Поки люди звикнуть до цієї дати, треба компетентно пояснювати в ЗМІ, чому юліанський календар є некоректним. І тільки тоді люди зрозуміють всю правду. Як альтернативний варіант, я б запропонував починати святкувати Різдво 25 грудня, а 7 січня теж шанувати народження Христа. Це допоможе людям звикнути до змін. Також я хочу додати, що ті, хто хоче більш детально поглибитися в проблему, має ознайомитися з працями науковця Івана Климишина. Саме він виклав актуальні проблеми календарного питання.

Як мала б початися ця зміна? Від кого вона мала б іти — від церкви, від держави?

Від держави, уряду. Церква — це, в конституційному розумінні, громадська організація. І тому існує закон про відділення церкви від держави, а держави від церкви. Але християни обов’язково мають дотримуватися Конституції, тому СБУ зараз активно перевіряє так звану УПЦ МП, на яку активно впливає кремль. Але це вже інше питання… Саме тому не церква повинна це ініціювати, а повинна бути реформа. У багатьох країнах був введений григоріанський календар і люди звикли до цього, тому що держава посприяла цьому. Тому особисто Президент України має це зробити.

Яким має бути перший крок переходу?

Оскільки Президент є головою держави, він повинен зробити коротку і ясну заяву, роз’яснити, що всі розвинені країни живуть за іншим часом. Крім того, повинна бути постанова Верховної Ради про закон про перехід до григоріанського календаря. Президент це підпише, а згодні чи не згодні люди — це інше питання. Ми повинні йти за правдою, а не за тим, що подобається суспільству. Чекати такої зміни в майбутньому не треба, бо треба діяти зараз. Для цього є гарний момент, бо в умовах цієї клятої війни це буде ще одним кроком відділення від нашого ворога.

Якби такий перехід відбувся, чи це б вплинуло на сприйняття України у світі?

Зараз багато країн кажуть, що основна умова вступу до альянсу, — це припинення бойових дій, бо коли ллється кров не може бути й мови про вступ. Але якщо ми говоримо про сприйняття України у світі після календарного переходу, то це є однією з основних умов вступу до ЄС, і це факт. Бо більшість країн, окрім тих, хто пляше під дудку кремля, вважають це питання важливим. Весь православний світ святкує Різдво 25 грудня, тому ми не можемо працювати в цей день та вважати його буденним. Як можна бути в ЄС, де більшість — християнські держави, протиставляючи себе на релігійному полі в таких моментах? Це дуже важливо! Це, мабуть, один із головних параграфів та вимог до вступу в ЄС та НАТО. Мільйони українців хочуть цих змін, тому Уряд має підхопити та прийняти відповідні закони.