Більше любові, більше кохання, більше ніжності!

XVIII Всеукраїнський конкурс молодих акторів імені Івана Франка через повномасштабну війну знову відбудеться онлайн. 2023 року конкурс присвячений любові і коханню. Організатори, Національна спілка театральних діячів України, зазначають: «Ми добре зрозуміли, як це ненавидіти, але й усвідомили, що значить любити. Про любов сказано і написано чимало, але не забагато. Тож нехай буде більше любові, більше кохання і більше ніжності цього року».

Більше любові, більше кохання, більше ніжності!

У конкурсі мають право брати участь як професійні актори театрів та концертних організацій (до 35 років), так і студенти вищих навчальних закладів культури та мистецтв (від 15 років). Відповідно журі оцінюватиме учасників у двох категоріях: юніори (студенти) та професіонали.

Конкурс проводиться щороку з метою популяризації українського театрального мистецтва і української літератури (як сучасної, так і класичної), розвитку мистецтва художнього слова, підтримки обдарованої молоді та підвищення авторитету акторської професії. Він спрямований на заохочення акторів театрів і студентів вищих навчальних закладів культури та мистецтва до вдосконалення своїх професійних навичок.

Торік, попри війну, на адресу конкурсу надійшла 91 заявка. Першу премію серед професіоналів отримав Андрій Карпов — актор Театральної спільноти DSP і театру «Почайна», а серед юніорів — Ганна Манжура, студентка Київського національного університету культури і мистецтв. Переможницею Глядацького голосування стала Поліна Філіппова, студентка Київського національно інституту театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого.

До складу цьогорічного журі увійшли 5 провідних і популярних акторів театру та кіно.

Леся Самаєва — кіноакторка (фільми «Хайтарма», «Скажене весілля», «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» та ін.), телеведуча, акторка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, заслужена артистка України:

— «Людина нібито не літає, а крила має …» У наш час неймовірних психологічних потрясінь як ніколи потрібен емоційний сконцентрований посил Всесвіту. Наше висловлювання… Тож поезія — найкращий помічник. Саме поезія дає стислопотужний, сконцентрований, зібраний у єдине творчий вибух. Дає «крила» людині… А що до ліричної теми? Любов, кохання — це те, що завжди дає нам смак життя. Ми живемо та закохуємося навіть під ракетними обстрілами. Точніше живемо та кохаємо емоційніше та потужніше, бо усвідомлюємо цінність кожної хвилини. Тому хочеться, щоб наш конкурс цього року був творчим виплеском та квітами надії, які ми простягаємо одне одному.

Дмитро Олійник — актор київських театрів «Золоті ворота» та Драми і комедії на лівому березі Дніпра, кіноактор (серіал «І будуть люди», фільми «Будинок Слово», «Крути 1918», «Таємний щоденник Симона Петлюри» та ін.):

— У ці складні часи для нашої країни дуже загострилось наше сприйняття реальності, загострились наші відчуття і почуття. Ми стали більш стійкими, сильними, міцними, але водночас і більш вразливими та чуттєвими. Та ми не втратили найголовнішого — здатність любити. Поезія — це любов, закодована в букви, слова та рими. Вона прокладає місток між тим, що ми відчуваємо та як ми можемо це висловити. Ми маємо чудові зразки інтимної лірики як у класиків, так у сучасних українських авторів. Очікую від учасників щирості, чесності, розуміння сказаного та небайдужості.

Віталій Ажнов — актор Національного драматичного театру імені Івана Франка, кіноактор («Гуцулка Ксеня», «І будуть люди», «Вірити», «Кава з Кардамоном» та ін.), викладач сценічної мови:

— Це прекрасно, що в нинішніх наших реаліях відбуваються такі конкурси. Бо у будь-якому випадку це нас збагачує і просвітлює, а також, сподіваюся, надихає молодих акторів та студентів. Мені б дуже хотілося побачити комбінації сучасної і класичної української поезії. Цікаво почути вірші інтимної лірики в умовах війни. Бажаю всім учасникам успіху і здорової конкуренції.

Марина Кошкіна — акторка Національного драматичного театру імені Івана Франка, кіноакторка («Захар Беркут», «Віддана», «Із зав’язаними очима», «Снайпер. Білий ворон» та ін.):

— Що я очікую від конкурсу? Чуттєвої зустрічі, чуттєвого читання, справжніх живих емоцій… Щоб кожен учасник у першу чергу розумів, про що розповідає і щоб воно співпадало з його поглядом на життя. Мені б хотілося, щоб думка була попереду слова. Для себе особисто — відкриття нових імен серед поетів та поетес, серед молодих акторів та акторок. Хочеться, щоб учасники нічого не вдавали, були самі собою і просто передавали думки обраних авторів. Бо прекрасне завжди є простим і зрозумілим.

Надія Левченко — акторка Івано-Франківського театру ім. Івана Франка, кіноакторка (фільми «Відблиск», «Інший Франко», «Шляхетні волоцюги», серіал «Черговий лікар»), заслужена артистка України:

— Музи не мають мовчати! І зараз, завдяки нашим захисникам, що тримають над нами мирне небо, ми просто зобов’язані відроджувати, творити, жити і закохувати у наше слово, пісню увесь світ. Все починається з любові. Тому тема цьогорічного конкурсу, я думаю, ще раз нагадає нам про це. Нехай лунає яскравим сплетінням класична і сучасна поезія, відкриваються нові обличчя, змісти, почуються нові, а може давно забуті рядки. Все це наш — культурний фронт. Тож нехай це буде ще одна міцна цеглина у нашу перемогу.

Для участі в конкурсі необхідно заповнити електронну анкету-заявку за посиланням: forms.gle/4De21H2XoF6sx93M6 та надати відеозапис виконання інтимної лірики або любовного прозового твору (класична чи сучасна література). У кожній категорії членами журі шляхом голосування буде визначено лауреатів І та ІІ премії. Глядацьке голосування буде проведено на сторінці НСТДУ у Facebook. Останній термін подачі заявки 15 травня 2023 року (до 19:00). Переможців оголосять 7 червня 2023 року. Умови участі описані на сайт НСТДУ: nstdu.com.ua