Під музику чарівних вальсів

Вже стало доброю традицією Національної оперети України напередодні Різдвяно-новорічних свят проводити концерти «Штраус в опереті». Новий концерт, який поставив очільник театру, народний артист України Богдан Струтинський, показували три дні поспіль при повних аншлагах. А допомогла здійснити подорож у світ родини відомих композиторів ведуча та авторка текстів, народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська.

Під музику чарівних вальсів

. Пані Валентина вкотре нагадала, що музика Йоганна Штрауса — це надбання всього людства. Вона тішить серця, підіймає настрій, лікує душі.

Розпочали концерт маршем «Наполеона ІІІ», який присвятили Збройним Силам України, завдяки яким ми маємо сьогодні можливість насолоджуватися прекрасним мистецтвом.

Австрійський композитор ХІХ століття Йоганн Штраус писав фантастично красиві танці. Сучасники його називали королем вальсу. А продовжив програму один з найвідоміших його вальсів «Весняні голоси», який в Європі став одним з символів Різдва та Нового року.

До сорока дев’яти років Штраус написав 500 танців для віденських балів. Потім всі ці твори почали жити в його оперетах. Польку «Грім та блискавка» він створив для новорічного балу. Хтось може подумати, що це про погодні умови. Ні, це про характер жінок. Саме їм присвятили цю польку, а «Чардаш» прозвучав на честь чоловіків.

У кожному Штраус-концерті звучать твори композиторів, які обожнювали творчість Штрауса і писали в його стилі. Цього вечора пролунав вальс мексиканського композитора ХІХ століття Хувентіно Росаса «На хвилях». А сам Штраус обожнював Схід і східні мотиви. Оперета «Тисяча і одна ніч» тому доказ.

Коли б не звучала музика Йоганна Штрауса, людство було б набагато біднішим. Так говорили сучасники маестро. З ними важко не погодитися. А продовженням концерту став вальс «саме під ялинку» — «Сувенір» та галоп «Кліпп-клапп», дивні звуки, саме так працює млин.

У Йоганна Штрауса-старшого було семеро дітей. Троє з яких як і батько стали композиторами, диригентами, скрипалями. Але найталановитішим був Йоганн Штраус-син, який написав 16 оперет, 170 вальсів, 40 маршів. Прозвучав «Перський марш», за який маестро одержав орден Сонця від шаха Персії.

Біографи доводять, що в жилах Штрауса тече циганська кров. Недаремно з під його пера вийшла оперета «Циганський барон». Про неї нагадали куплети Барінкая.

У ХІХ столітті Європу охопила полькоманія. Штраус теж потрапив у цей полон і написав 120 польок. Одна з них — полька «Шампанське», яка нагадує, що вже скоро відкорковувати вино. А польку «На канікулах» написав молодший брат композитора Йозеф Штраус. Саме нею закінчили перше відділення концерту.

Справжнім балом-маскарадом стала полька «Маскова хода», якою розпочався другий відділ. Після цього глядачів запросили на свято до герцога Урбіно (арія герцога Урбіно з оперети «Ніч у Венеції»).

Йоганн Штраус тричі одружувався, найщасливішим був третій шлюб. Дружина була молодшою за нього на тридцять років. Про неї він говорив: «Божество, яке вросло в моє серце». А продовжила вечір арія Розалінди «Темна ніч» з оперети «Летюча миша».

Отже оперета «Летюча миша». Друга дій, бал-маскарад у князя Орловського. Героїня вистави одягає маску, її чоловік не пізнає свою дружину і закохується в неї. Так жартував Штраус. (Дует «Годинник»). А «Тарантела» з оперети «Ніч у Венеції» запросила глядачів на веселий карнавал.

Наступна історія дуже цікава і пов’язана з Україною. Виявляється, що образ Орловського Штраус писав з нашого земляка — Андрія Кириловича Розумовського, сина гетьмана України. Андрій Кирилович служив дипломатом в Австрії. У своєму будинку він влаштовував найрозкішніші благодійні бали. Кошти з яких йшли на утримання митців, зокрема, Бетховена. Роль Орловського у перших виставах виконувала жінка. Театр оперети теж звернувся до першоджерел. (Куплети князя Орловського).

Для Штрауса були невідомі муки творчості. Він говорив, що мелодії приходять самі. Треба було лише встигнути їх записати. Нотний папір не завжди був під руками, тому він писав на більярдних столах, манжетах сорочок. Можливо полька «З парасолькою» та «Ні-на-на» теж були написані на манжеті сорочки самого Штрауса.

Давно заполонив душі глядачів дует Арсени та Мірабелли «До Відня» з оперети «Ніч у Венеції». Саме він став продовженням концерту. Потім прозвучав найвідоміший вальс Йоганна Штрауса «На прекрасному блакитному Дунаї».

«Віват! Віват, театр!» у виконанні всіх учасників концерту можна вважати своєрідним гімном театру. А завершили вечір маршем Радецького на музики Йоганна Штрауса-батька.

Гучними оплескам вдячна публіка вітала виступи оркестру, хору, балету Національної оперети, народної артистки України Ірини Лапіної, заслужених артистів Галини Грегорчак-Одринської, Володимира Одринського, Валерії Туліс, Любові Доброноженко, Ірини Беспалової-Примак, Ганни Довбні; солістів-вокалістів Катерини Левицької, Дмитра Кифорука, Олександра Чувпила, Яни Татарової-Цуцкірідзе, Віталія Іванова та інших. Не можна не згадати і про роботу по підготовці концертів диригента-постановника Сергія Дідка, балетмейстера-постановника Вадима Прокопенка, хормейстера-постановника Максима Ковальчука, диригента Ділявера Османа, хореографів Олега Чиша та Наталію Скубу.

Різдвяно-новорічна програма Національної оперети досить насичена. Крім концерту «Штраус в опереті» тут представлені інші святкові концерти та вистави: «Вертеп. Казки Тихої ночі», «Різдвяна пошта», «Різдвяні зустрічі», «Святкові подорожі».

Фото Анатолія Федорціва.