Друге життя після смітника

Попри повномасштабну війну з Росією українська культура активно розвивається, створюються нові театри. Наприкінці минулого року у Києві з’явивися «Ідейний театр», який вже кілька разів встиг показати свою першу виставу «ПокИдьки» за п’єсою української драматургині Катерини Пенькової.

Друге життя після смітника

Ця вистава допоможе маленьким глядачам та їхнім батькам поринути у світ захопливих пригод, несподіваних зустрічей і страхітливих небезпек з її головними героями — Повітряною Кулькою, Пластиковою Соломинкою та Правим Оксвордом. Гостросоціальна вистава «ПокИдьки» про дружбу, пошуки свого призначення і… тихоокеанську пляму. Власне ця пляма, а також інші відходи, які потребують переробки, утилізації або хоча б правильного сортування і стали поштовхом до створення цього спектаклю.

Чи можливе друге життя, коли тебе викинули на смітник? Як зрозуміти хто тобі справжній друг? Якими мудростями і таємницями володіє Пан Черепаха? І хто такі Соломинські пірати? Про все це розповідає вистава «ПокИдьки».

— Вперше вистава «ПокИдьки» народилася у 2020 року з дітьми в театральні студії «Зоряні діти», — розповідає режисерка-постановниця вистави Зоряна Цвик. — Потім здійснила її постановку в Угорщині, а 28 грудня минулого року вперше показали цю виставу з професійними акторами у Будинку художника НСХУ, вдруге — у Будинку актора.

Вирішила ризикнути, і поставити цю виставу з професійними виконавцями, адже порушені у ній питання можуть бути цікавими не лише дітям, а й їхнім батькам. Наразі, ведемо перемовини з одним із професійних театрів, аби включити її до постійного репертуару.


Це вже друга моя режисерська робота з професійними виконавцями. Режисерський дебют відбувся 15 вересня 2023 року. Співпрацюючи із продюсерським центром, Колізей'' виникла вистава «Бебі-бум» — романтична французька комедія.

«Ідейний театр» — молоді, перспективні і талановиті актори. Наша ідея -зберегти світло і надію у душі кожної людини. Щоб хотілося жити далі. Тільки любов та бажання змінюють людей і роблять їх трішки добрішими. Кожна вистава має свою ідею, також власну ідею привносить кожен актор. У виставі «ПокИдьки» говоримо про сортування і переробку відходів, про захист навколишнього середовища, про нашу планету загалом. Вистава про дружбу, добро і вчинок. Адже кожна людина має право вибору. Від цього і залежить її життя і тих, хто поруч.

Дуже задоволена своєю командою. Хочеться, щоб про них дізналося більше людей. Мені дуже хочеться, щоб в Україні загалом було більше театрів. Акторів талановитих випускається щороку багато. Зі своїми я познайомилася під час навчання на магістратурі у Вахтанга Чхаїдзе, акторський курс. Окрім Євгенія Конощука. З ним вже була знайома раніше.

Отже, Євгеній Конощук — зіграв Пана Черепаху. Це надзвичайні талановитий актор. Працював в Академічному театрі «Колесо», імерсивному театрі Uzahvati. З виставою «Не вчасно» брав участь в театральних фестивалях України та закордоном. Має відзнаки та нагороди театральних фестивалів. Озвучував героїв в анімаційних фільмах студії «Новаторфільм». З 2016 року бере постійну участь в благодійних дитячих проєктах. Відвідує дитячі будинки, інтернати соціально незахищених дітей. Проводив творчі зустрічі з дітьми Авдіївки, Попасної, Сєвєроданецька, Лисичанська. На сьогодні активний учасник «дитячого фонду Лани Ра» проводить безоплатні зустрічі в школах та бібліотеках, онлайн-зустрічі з дітьми всієї України, дітьми прикордонних міст та селищ, проводить уроки сценічної мови, зустрічі для заохочення до читання.

Репетиції відбувалися в гармонії, з любов’ю. Зізнаюся, що кастингу на ролі не було. Всі актори — це мої друзі, яким я довіряю і яких люблю. Це гурт однодумців, які мене підтримали і разом ми створили цю виставу.

Хотілося б розповісти кілька слів про кожного з виконавців: Анастасія Шпагіна-Татарченко — Соломинка. Це професійна актриса театру і кіно. Працює кастинг-менеджером в українському телевиробництві, поєднуючи це з викладацькою діяльністю акторської майстерності та сценічної мови у дитячих театральних студіях.

Михайло Поліщук — Оксфорд. Студент 4 курсу КНУКіМ. Курс Ахтема Сеітаблаєва.

Катерина Савченко — Кулька. Професійна актриса театру і кіно. Окрім «Ідейного театру» працює в театрі тіней «Teulis».

Олександр Левицький — Субсоломанте. Освіта: КНУТКіТ ім. І. К. Карпенка-Карого («Актор театру і кіно» бакалавр), («Актор театру і кіно» магістр). Зараз на творчій аспірантурі в КНУТКіТ ім. І. К. Карпенка-Карого. Актор театру і кіно, викладач, постановник сценічних боїв у творчій аспірантурі в КНУТКіТ ім. І. К. Карпенка-Карого. Акторський досвід у професійному театрі: роль Панаса Мусташенка (В. Винниченко, «Закон», режисер — А. Поляков), Новий музичний театр. Роль Лукаша (вистава «Мавка» за драмою Лесі Українки «Лісова пісня», режисер — А. Поляков), Новий музичний театр. Роль Джеррі Раяна («В. Ґіббсон, «Двоє на гойдалці», режисер — А. Поляков), Новий музичний театр. Роль Корнія Каневича (вистава «Рита» за п"єсою В. Винниченка «Чорна Пантера і Білий Медвідь», режисер — Д. Пасічник). Роль Субсоломанте (К. Пенькова, «ПокИдьки», режисер— З. Цвик), «Ідейний театр». Роль Радника (вистава «Снігова королева» за казкою Г. К. Андерсена, режисер — В. Кохановська), театр «Каскадер». Роль Джафара (мюзикл «Аладдін», режисер — В. Кохановська), театр «Каскадер». У нашій виставі Олександр постановник сценічного бою. Фехтування на шпагах.

Орина Маркасян — Совкова. Професійна актриса театру і кіно. Окрім «Ідейного театру» має досвід роботи у Театрі «Між Трьох Колон». Влад Савченко — проф. актор театру і кіно. У виставі нашій грає Пірата, або Пацюка -- працює у театрально-комедійному шоу — Маркузе Де Рояль.

Роль Пацюка під час другого показу вистави грала учениця 11 класу, Дарія Чабак. Моя донька. Навчалась у театральній студії ,"Зоряні Діти". (Наступну виставу Пацюком вже буде Влад…).

Також хотіла б додати, що у нас дві акторки грають роль Соломинки. На прем'єрі у Будинку художника працювала студентка третього курсу Національного університету імені Карпенка-Карого Марія Коломієць. Випускниця театральної студії, Зоряні Діти''.

Хореографиня Ліна Конончук має багаторічний досвід роботи як хореограф-постановник комерційних та творчих проєктів, співпрацює з молодими українським артистами. (Анна Добриднєва, Mozgi, Нікіта Алексеев, Авіатор…) Бере участь у міжнародних та всеукраїнських фестах (WOD Italy, ЛКС, femme fest), співпрацює з театрами (We and the uncertain Украіна- Австралія, вистава Ілюзії і т.д.), артистка міжнародних шоу (Німеччина, Іспанія). Наразі артистка Shadow strip theatre, вистава «Повія».

Драматургиня Катерина Пенькова вже добре знана не лише в Україні, а інших країнах Європи. Вона була на прем’єрі дитячої вистави «ПокИдьки», також на одній репетицій нової постановки. На жаль на новій прем’єрі бути не змогла, попри свою зайнятість і мешкає Катерина за кордоном. Сподіваємося, що обов'язково до нас завітає на наступний показ, який має відбутися у 20 квітні у Будинку Актора.

Над костюмами і сценічних рішенням працювали: художниця Олена Куца-Чапенко та Ірина Устименко.

Отож, запрошуємо всіх поціновувачів театру до Будинку актора 20 квітня.