Мистецькі кімнати Стасіса Ейдрігевічюса

Арт-фойє Національної оперети України продовжує розширювати свої творчі обрії. Крім українських, тут представляють творчість і зарубіжних художників. На початку травня в арт-фойє відкрили виставку театрального плаката Стасіса Ейдрігевічюса «Життя як театр».

Мистецькі кімнати Стасіса Ейдрігевічюса

Стасіс Ейдрігевічюс всесвітньо відомий художник-графік, плакатист, живописець, фотограф, скульптор, сценограф, дизайнер, письменник. Народився митець 1949 року в Литві у селянській родині на маленькому хуторі Медінішкляй неподалік Паневежиса. Здобув вищу художню освіту в Литві. З 1980 року живе у Варшаві. Учасник і лавреат багатьох міжнародних конкурсів.

— З визнаним класиком литовського та польського мистецтва, майстром книжкової графіки, театральних плакатів, різних інсталяцій, письменником та сценографом Стасісом Ейдрігевічюсом ми знайомі цілу вічність, — наголошує український мистецтвознавець Артур Рудзицький. — І всі ці роки Стасіс вражає своєю божевільною працьовитістю, своєю неординарністю, пошуком себе у мистецтві… і своєю скромністю та доступністю, простотою в спілкуванні… Що стосується його праці в різних техніках, створених протягом усього життя художника, то вони інтригують, іноді дратують, приваблюють своєю несхожістю на інших художників. Але нікого не залишають байдужими…

Останні роки Стасіс часто буває в Паневежисі, місті свого дитинства й знаменитого театру! Тепер у цьому місті створюється Центр Стасіса, куди передаються й де будуть виставлені роботи художника за всі роки!

— Моє мистецтво як будинок з багатьма кімнатами, — зізнається пан Стасіс. — У кожній з них міститься своя форма. Окремі кімнати займають екслібриси, мініатюри, пастелі, книжки, плакати, фотографії… Тут усе не випадково: кожна робота повинна мати свою драматургію, настрій. Так, як режисура вистави…

У роботах Стасіса приховані численні загадки, таємниці, закодований весь Всесвіт. І кожен небайдужий глядач побачить у них щось своє, що відгукнеться в його душі і серці.

А роботи знаного художника можна ще встигнути побачити в арт-фойє Національної оперети України до 1 червня. Отож, долучаймося до світового мистецтва.