Інноваційна система, як двигун для потужного економічного ривка

Інноваційна система

Інноваційна система, як двигун для потужного економічного ривка

Проблема з тривалою стагнацією економіки України, що виражається в слабкому економічному зростанні, періодичних валютно-фінансових, боргових та демографічних кризах, вже загрожує суверенітету нашої країни.

Її причини очевидні, це — відсутність сприятливих умов для появи і розвитку інновацій, нерозуміння політикумом особливостей інновації, «візантійщина», засилля «бізнесу» в політиці і державних структурах, неможливість, в більшості випадків, ведення прозорої підприємницької діяльності в рамках чинного законодавства.

Ці проблеми в Україні накопичувалися десятиліття.

Вже стало очевидним, що українська економіка, з її парадигмою традиційного виробництва, не в змозі накопичити необхідний потенціал для високих темпів економічного зростання.
Для того, щоб наздогнати сусіднє країни, потрібно терміново переходити від сировинної і аграрної моделі економіки, до економіки високих технологій, тому що це парадигма майбутнього.

Країнам з розвиненою економікою, рішення такого завдання дається набагато простіше, тому що вони вже мають розвинену макроекономічне середовище, яка природним чином сприяє самоорганізації інноваційних процесів.

Але, втративши в Україні час для створення національної інноваційної системи, подолати перманентну кризу, все ще є надія, шляхом створення регіональних інноваційних систем.

Існує думка, що в Україні вже є інноваційна система, і аргументується це наявністю науки, освіти і промисловості. Але ця точка зору не витримує критики під час обговорення проблем формування цілісних інноваційних комплексів.

Доцільним, на даним момент, є зосередження на локальній інноваційній системі, а саме на регіональної інноваційної системи.

Інноваційна система є безальтернативним рішенням щодо подолання кризи: як сприятливе середовище для інновацій, як система управління інноваціями і як система економічної безпеки.

Саме інноваційна система, заснована на системному і органічному об’єднанні науки, освіти і підприємництва, буде двигуном реалізації інноваційних стратегій, які так зараз необхідні всім нам для потужного економічного ривка.

Читайте також


Україна на 80% може забезпечити внутрішній ринок власною рибою — Ігор Бузевич

В Україні відбулися зміни у нормативних вимогах до провадження господарської діяльності в галузі рибного господарства, а саме розведення риби. Саме через це почали страждати рибогосподарські підприємства. Що не так з режимом СТРГ, навіщо він потрібен і про перспективи забезпечення внутрішнього ринку власною рибою, журналісти i-ua.tv запитали у завідувача відділу вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства НААН України Ігоря Бузевича.