Проїзд по 20 гривень: чому на киян перекладають проблеми дефіциту та суттєвого подорожчання пального

В Асоціації перевізників Києва та Київської області заявили, що до кінця травня вартість проїзду в маршрутках може зрости до 15−20 гривень. Причина — дефіцит та суттєве подорожчання пального. Журналісти i-ua.tv вирішили розібратися, чому на киян перекладають проблеми дефіциту та суттєвого подорожчання пального, надаючи неякісні послуги, та скільки насправді має коштувати проїзд.

Проїзд по 20 гривень: чому на киян перекладають проблеми дефіциту та суттєвого подорожчання пального

Паливна криза б’є по кишені громадян

Останнім часом ширяться провокаційні чутки щодо підвищення тарифів в громадському транспорті. Зазвичай, на думку лідера громадської організації «Спілка вільних» Сергія Кондрюка, це відбувається за принципом — лякаємо вас тарифом 30 гривень за одну поїздку, а потім встановлюють тариф за одну поїздку — 15 або 20 гривень, щоб люди заспокоїлися. Але чи взагалі треба оплачувати проїзд у міському транспорті. За його словами, є багато міст в світі, де громадський транспорт функціонує без прямої оплати пасажирів.

«Є приклади, де міська влада до 80% компенсує вартість проїзду через дотації перевізникам або через повернення коштів пасажирам на їхні спецрахунки. Повернемося до ситуації з оплати проїзду в столиці. Власне виникає питання, хто довів, що наявна вартість проїзду стала збитковою та з якого часу. Причина такої ініціативи на поверхні — здорожчав бензин та соляра», — каже Сергій Кондрюк.

В свою чергу, перевізники виправдовуються, що бензин не лише подорожчав — його ще й проблематично знайти. Тому змушені йти на такий крок.

" Якщо поставки палива затримаються і перевізники продовжать купувати його по цінах, які зараз виставили на АЗС, то звичайно слід очікувати підвищення тарифів на проїзд. Пальне зараз купуємо по 63 гривні. Відповідно вартість проїзду не може становити менше за 15 гривень. Крім того, пального майже немає на АЗС. Продають по 20 літрів. Автобуси заїжджають на заправки по 2- 3 рази, щоб заправитися на один день. На це вони витрачають по 2−3 години на день. До речі, ввечері АЗС не працюють, а потім комендантська година", — каже Володимир Назаренко.

Термінів запровадження підвищених тарифів перевізники поки не називають, але скаржаться на те, що в місті пасажиропотік скоротився більш, ніж на 50%. Тому по Києву та області на маршрути вийшло тільки 30−40% транспортних засобів. Перевізники не планують випускати на маршрути більше автобусів через високі ціни на пальне та низький пасажиропотік.

За словами директора компанії «Транс груп», перемовини між перевізниками та міською владою про подорожчання проїзду в столиці та області плануються на наступному тижні.

В свою чергу, експерт Сергій Кондрюк зазначає, що перед тим, як підвищувати ціни, перевізники мають надати повний розрахунок собівартості перевезень.

" Люди мають знати, за що вони сплачують. Скільки з цієї вартості йде на паливо, на податки, зарплату водія, скільки відрахунків йде від реклами та дотацій від міської ради за перевезення пільговиків та скільки закладено в прибуток у власників маршруток. До цього треба додати прорахунок пасажиро-кілометрів та нормативи заповнюваності. При цьому кінцева вартість проїзду має становити не просто за перевезення, а за якісне надання послуги", — підкреслює Сергій Кондрюк.

При цьому експерт підкреслює, що технічна безпека багатьох наших автобусів не відповідає необхідним вимогам. «В деяких випадках вона викликає просто жах. Особливо, коли дивишся на діряву підлогу. Крім того, жахливо дивитися, коли водій однією рукою керує автобусом, а іншою дає решту за проїзд, бо працює без кондуктора. Також в салонах відсутній кондиціонер та інтернет. Слід згадати і про уніформу водіїв та їх професійну підготовку та ввічливість. Переважна більшість водіїв принципово не під’їжджає до бордюру для висадки пасажирів. Тому вагітні, старенькі, діти мають стрибати зі сходинок транспортного засобу. Також в столиці водії у годину пік дозволяють собі висаджувати пасажирів у другому ряду смуги для транспортних засобів, нехтуючи правилами безпеки», — наголошує Сергій Кондрюк.

Про легальну оплату проїзду

Експерт Сергій Кондрюк згадує, що в Києві неодноразово випускали талони з голограмами, обіцяючи що проїзд буде по офіційним документам. Але в 95% відсотків випадків, ці талони навіть не лежать біля водія маршрутки.

" Це не просто легалізація готівкових грошей, з яких мають сплачуватися податки. Це офіційне страхування пасажирів при ДТП. Не зміг знайти жодного прикладу, щоб в салоні транспортного засобу знаходилася інформація, якою страховою компанією застраховані пасажири та на яку суму. Це стосується не тільки комунального, але й приватного транспорту. Також не чув жодної історії про сплату страховки при травмуванні пасажира в маршрутці. Більш того, пасажири мають знати, чи вийшов водій на маршрут здоровим та тверезим, а також скільки годин він працює на маршруті", — підкреслює Сергій Кондрюк.

В свою чергу, перевізники зазначають, що талони в них є, просто пасажири не хочуть їх брати.

«Люди заходять до салону, кидають водію гроші та не хочуть цього талона брати. Пасажири просто відвикли від них. Ті, хто хоче отримати талон, можуть сказати про це водію. На талоні зазначено і підприємство і страховка. Тобто вказано, хто є страховиком», — каже голова компанії «Трас Груп» Володимир Назаренко.

Також перевізники зазначають, що працюють легально. Тому пасажири мають не нарікати на те, що перевізники працюють у тіні, а самостійно мають брати талони за проїзд. «

Каса не може приймати гроші, якщо не списуються талони, які обов’язково реєструються у податковій адміністрації", — уточнює Володимир Назаренко.

Чи зростуть тарифи на проїзд в громадському транспорті

Столиця повертає платний проїзд у метрополітені та іншому громадському транспорті з 16 травня. Проте поки ціни підвищувати не будуть.

На думку Сергія Кондрюка, перед тим, як підвищувати ціни на проїзд, треба прорахувати, чи зможуть такий тариф сплачувати пересічні мешканці столиці. «Прив'язка має бути не до видуманих доходів, а до легальної зарплати пересічних українців», — уточнює експерт.

За його словами, має бути створено публічний кошторис, який забезпечує безпеку транспорту та перевезень, комфорт перевезень, повноцінне страхування пасажирів та водія, графік перевезень та мінімальне навантаження на трафік.

«Впевнений, що ми маємо зробити два види оплати проїзду — за сидячі місця та за стоячі. За сидячі хай буде 15 гривен, але за стоячі має братися 5 гривень. Тобто в 3−5 разів менше. Також вже давно говориться про заміну маршртуток та певну частку комунального транспорту сучасними автобусами та тролейбусами, але поки нічого не робиться. На зупинках має бути табло з графіком реального руху автобуса чи тролейбуса. Тому перед тим, як говорити про конкретну ціну проїзду маємо провести чіткий аудит, як були використані кошти при попередній вартості проїзду. Має бути чітко визначено, що буде забезпечено при встановленні іншої ціни проїзду», — резюмує Сергій Кондрюк.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.