Чи співпрацює КП «Київтеплоенерго» з росією або хто стоїть за бізнесом на крові

ГО «Офіс трансформації» запідозрив КП «Київтеплоенерго» у співпраці з рф. Все через те, що у червні 2020 року «Київтеплоенерго» уклало два договори на 199 млн грн з ТОВ «Альянс Енерго Трейд», яка має тісні звʼязки з російським бізнесменом Ахмедом Бажаєвим через власника «Альянс Енерго Трейд» Романа Адамова і ТОВ «Прологістик-Сервіс». Чи співпрацює Київтеплоенерго з росією та до чого тут паливні фаворити часів Президента Володимира Зеленського, розбиралися журналісти i-ua-tv.

Чи співпрацює КП “Київтеплоенерго” з росією?
Чи співпрацює КП “Київтеплоенерго” з росією?

Хто такий Ахмед Бажаєв?

Це менеджер та родич Муси Бажаєва, одного з найбагатших російських бізнесменів, якого називають одним з найвпливовіших бізнесменів Чечні. За даними Forbs родина Бажаєвих займає шосте місце серед найбагатших родин росії зі статками $ 1,9 млрд.

В 2022 році Муса Бажаєв в потрапив в санкційний списку РНБО. У 2015 він особисто доповідав путіну про завершення будівництва «російського дому» в Палестині, спільного з Управлінням справами президента рф, проєкту на 50 млн. доларів.

За даними журналістів Наші Гроші за паливним фаворитом часів Зеленського стоять менеджери, які раніше мали стосунок до чеченського бізнесмена, близького до президента росії.

ТОВ «Альянс Енерго Трейд» несподівано увірвалося в закупівлі Міноборони України та Укрзалізниці в 2019 році. Саме в цей період відбувався великий перерозподіл ринку постачання пального для найбільших державних структур. Завершувалася ера домінування групи «Трейд Коммодіті» з орбіти соратника Порошенка Грановського і починалася ера кума путіна Медведчука. Але разом з компаніями, які пов’язують з Медведчуком, з’явилася іще одна маловідома фірма, яка довгий час зберігала своїх покровителів в секреті.

На ринку палива є два супер-оптові покупці: Міністерство оборони України і Укрзалізниця. Вони закуповують пальне десятками тисяч тон, та жодна комерційна структура в Україні не має такої системної потреби в дизпаливі, як ці державні замовники. Їх контракти зазвичай отримують ті, хто має значний політичний вплив і прямий вихід на виробників палива (в основному російського і білоруського).

Два роки тому на тендерному небосхилі України спалахнула нова зірка — ТОВ «Альянс Енерго Трейд». Фірма стартувала одразу з контракту з «Укрзалізницею» на 250 млн. грн . До цього фірма мала в ProZorro здобутки лише на 3,5 млн. грн.

Далі пішли підряди на десятки і сотні мільйонів гривень, врешті «Альянс Енерго Трейд» поступово став одним із головних постачальників не тільки дизпалива, але і бензину та авіаційного палива для Міноборони. А з початком «Великого будівництва» фірма стала значним гравцем і на бітумному ринку.

Зрозуміло, що за таким стрімким успіхом мала стояти впливова фігура. І вона є.

Власником ТОВ «Альянс Енерго Трейд» записаний Адамов Роман Магамедович. Він також є співвласником ТОВ «Рент Лайн» разом з Адамовим Германом Магамедовичем. Окрім цього на Романа Адамова записані іще кілька компаній, які займаються транспортом і нерухомістю і одна з них — ТОВ «АТ-Термінал», де директором є Давидов Даніл Магомед-Салахович. Останній є власником ТОВ «Альянс Агро Ойл». Всі ці компанії зареєстровані за однією адресою: м. Київ, вул. Старонаводницька, 13-б, офіс 35. І їх можна назвати групою «Альянс».

Обидва Адамови також були безпосередньо пов’язані з ТОВ «Прологістик-Сервіс», що володіло складським комплексом в Ірпені: Роман був засновником, Герман — директором. А бенефіціарним власником цієї компанії до 2018 року був Бажаєв Ахмед Вахайович. Отже маємо прямий зв’язок Адамових з Бажаєвим.

До речі, в Україні група «Альянс» ще за часів Кучми контролювала Херсонський нафтопереробний завод, а за часів Ющенка Муса Бажаєв заявляв, що «з України ми не підемо ніколи». Пізніше «Альянс» таки втратив НПЗ, але справді — «альянсівські» менеджери Адамови нікуди з України не пішли, та продовжили роботу на паливному ринку. І у останні два роки стали одними з ключових постачальників пального для української армії (1,41 млрд грн) та залізниці (1,70 млрд грн).

Проте компанія «Альянс енерго трейд» заперечує свій стосунок до Муси Бажаєва. Є відповідні заяви у ЗМІ. Але повірити у самостійність інвестицій колишніх менеджерів чеченського олігарха дуже складно.

Чи є зв’язок між КП «Київтеплоенерго» та рф

З даними ProZorro Київтеплоенерго" в 2015 році уклало 2 договори з Власником ТОВ «Альянс Енерго Трейд». На сьогоднішній день немає даних, що цей контракт було розірвано. Нагадаємо, що мова йде про два договори на 199 мільйонів гривень з ТОВ «Альянс Енерго Трейд». У відкритих джерелах немає інформації про те, що ці контракти було розірвано.

Варто зазначити, що КП «Київтеплоенерго» фігурує у кримінальних справах. Багато з них стосується завищення вартості виконаних робіт та неефективне використання коштів. Також у корупції неодноразову звинувачували директора КП «Киевтеплоэнерго» Бінда Вячеслава Євгеновича.

На жаль, вище зазначені факти свідчать про те, що в країні продовжується співпраця з російськими олігархами. І російський бізнес працює в Україні під час війни. При тому, що Верховна Рада ухвалила рішення щодо націоналізації російського бізнесу в Україні.

Офіційно у нашій країні зареєстровано близько 14 тисяч компаній, кінцевими власниками чи співвласниками яких є російські юридичні та фізичні особи. Але існує певна невизначеність щодо недержавних власників із російським корінням в Україні. Щодо багатьох із них на Заході вже накладено арешт на активи.

Експерти зазначають, що зволікання дозволить російським бенефіціарам перереєструвати бізнес, щоб уникнути націоналізації. Тобто російські олігархи будуть виходити з переліку засновників свого бізнесу, але він продовжить працювати в Україні, коли гинуть мирні люди та хлопці на фронті. Тож виникає запитання кому вигідно продовжувати заробляти на крові і що російський бізнес робить в Україні під час війни?

Читайте також