Сергій Войченко: «Знищення рф забезпечить спокій не лише в Україні, а й у всьому світі»

Комітет Сенату США з міжнародних відносин ухвалив резолюцію, в якій дії росії проти України називаються геноцидом українського народу. А Канада та Нідерланди приєдналися до справи «Україна проти рф» у Міжнародному суді ООН, подавши туди спільну заяву про вступ до справи за звинуваченнями у геноциді. Про що говорять такі дії?

Сергій Войченко
Сергій Войченко

Також чому США та інші західні країни вводять нові санкції проти рф, та які і коли можуть бути наслідки, журналісти i-ua.tv запитали у адвоката, кандидата юридичних наук Сергія Войченко.

— Яку шкоду завдасть рф нафтове ембарго?

— Недаремно кажуть, що росія країна — бензоколонка. Зрозуміло, що у рф закладено великий відсоток від державного формування коштів та бюджету за рахунок реалізації нафти та газу. Не слід забувати, що рф-велика країна, яка складається з великої кількості поневолених народів. А в рф, крім нафти, є багато корисних копалин. Наприклад, золота, алмазів, а також інших корисних копалин, які продаються на ринку та реалізовуються в різних місцях. Тому не вважаю, що нафтове ембарго вирішить проблему раз і назавжди. Воно створить присідання в галузях економіки рф, але запас міцності є, і він за кілька місяців нікуди не зникне. Необхідно роки. Давайте пригадаємо радянський союз, який досить довго тримався. Але остаточно відбувся розпад срср та комуністична гегемонія була розвалена після того, як народи, які входили в срср, захотіли бути вільними. Тому для розвалу росії поневолені народи мають прокинутися та проявити свою національну свідомість. Вони мають поставити питання про самовизначення. Тоді імперія розпочалася б рушитися.

— російський бізнес досі працює в Україні. Чому так відбувається?

— Є таке поняття — гроші не пахнуть. В цьому випадку працює СБУ та НАБУ показують певні результати. Навіть за часів Другої світової війни були люди, які співпрацювали з нацистами. Так само зараз співпрацюють з рашистами. Історія пам’ятає, що для капіталістів ніколи не було різниці, куди та кому продавати гармати та набої. Тому довгий час фашистська Німеччина мала бізнес в цивілізованих країнах. А кримінальний кодекс з цього приводу дає чітку відповідь. Тому і бачимо певну кількість кримінальних проваджень. Хоча є певні випадки, коли правоохоронці використовують цю ситуацію, як тиск на бізнес або зведення політичних рахунків.

— США та інші західні країни визнали геноцид проти українського народу, про що говорять ці рішення?

— Юридично це поняття визначено, як намір знищити національну, етнічну чи расову групу. Якщо в подальшому буде створено суд, то це дасть можливість притягнути рашистських злочинців до відповідальності. Адже відповідальність має нести не тільки президент рф володимир путін, а і людина, яка заправляє літаки.

Але не варто забувати, що від деяких цивілізований країн світу періодично лунає, що потрібно домовлятися з росією та давати кремлю гарантії. Насправді єдина гарантія, яку може дати Україна — це те, що імперія має бути знищена. Народи поневолені нею, мають здобути національну незалежність. Має бути і Ічкерія, і Татарстан та інші країни, які мають розвиватися. Дуже прикро, що в цих країнах люди чомусь вважають себе росіянами. Хоча вони є чеченцями, татарами та іншими національностями, які мають право на самовизначення.

Також щодо визнання геноциду, то це можна використати в суді проти російських злочинців, як один із доказів. Адже, дійсно, відбувається знищення української культури та винищення українського народу, а також стирання історії.

Рішення про визнання геноциду допоможе вводити додаткові санкції та обмеження проти росії. Зокрема, затримання вагнерівців, як тільки вони будуть перетинати кордон. Після чого ці особи мають бути видані Україні. Тому вже треба формувати списки. Неважливо скільки в них буде людей — 100 тисяч чи 1 млн осіб. Всі, хто причетні до злочинів в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності. Але зараз вони можуть чомусь спокійно поїхати до Туреччини та ніхто їх не переслідує.

— Яким чином вдасться притягти до відповідальності керівництво росії та всіх військових злочинців, які вчиняють злочини проти людяності в Україні?

— Друга світова війна закінчилася, коли була сформована антигітлерівська коаліція. Саме тоді фашизму переламали хребет. Тоді об’єдналися противники — радянський союз та капіталістичні країни світу. Зокрема, США та Англія. Наразі Україна знаходиться один на один з агресором. Ми вдячні кожній країні, яка допомагає зброєю та обладнанням. Але досягнути повної перемоги над рф буде складно. А вона буде лише тоді, коли путін та його оточення будуть знаходитися на лаві підсудних, а в рф буде змінена влада. Якщо вони підпишуть капітуляцію, то це нічого не дасть. Нагадаю, що після Першої світової війни Німеччина підписала капітуляцію. Після цього ми повернулися до Другої світової війни. Лише коли більшість військових злочинців була засуджена, Німеччина очистилася та почала жити нормальним повноцінним життям. Теж саме стосується рашистів. Допоки не буде повністю об’єднана коаліція проти путіна, не буде знищений кожен солдат рф на території України та не будуть затримані всі злочинці, перемоги не буде. Адже прикордонні території продовжать обстрілювати. Тому лише повний перелом хребта на знищення росії зможе привести до спокою не лише в Україні, а й у всьому світі. Нагадаю, що багато країн, коли Гітлер проводив захоплення Польщі, вважали, що їх це не стосується. Проте рано чи пізно війна дійшла і до них. Тому рашисти не зупиняться лише на території України. Для них немає фінішу. Вони зупиняться лише тоді, коли зустрінуть таку ж саму силу. Саме це показала війна в Україні.