Обшуки у голови «Київміськбуду» Ігоря Кушніра: боротьба з корупцією чи перерозподіл ринку

Що шукали силовики та чому ж найбільша будівельна компанія України «Київміськбуд» зупинила будівництво та тисячі знедолених інвесторів опинилися на вулиці, розбиралися журналісти.

Обшуки у голови «Київміськбуду» Ігоря Кушніра
Обшуки у голови «Київміськбуду» Ігоря Кушніра

Під Кушніром захиталося крісло

Днями СБУ провела обшуки у нардепа Вадима Столара, якого пов’язують із будівельним бізнесом в Києві. Також обшуки відбулися у його бізнес-партнера — президента компанії «Київміськбуд» Ігоря Кушніра. Експерти вважають, що через політичну боротьбу нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар може залишитися без мандату, а це зачепить і Ігоря Кушніра.

Зокрема, за словами, політолога Ігоря Чаленка, є низка журналістських розслідувань, де прямо говориться, що в одному з бізнесів була частка Столара, частка Медведчука та Єрмака.

«Але після припинення громадянства Медведчука та його обміну на 200 українських полонених, частка Медведчука опинилася в управлінні Столара. Це показують в журналістських розслідуваннях. Відповідно є бажання Єрмака, чи наближених до нього осіб, щоб частка, яка управлялася Медведчуком у згаданому бізнесі, була переписана на людину Єрмака. Це лише один з елементів великого пазлу стосовно зміни впливів та балансу між групами впливу всередині самого парламенту», — каже політолог.

Тож виходячи з цього, стає зрозумілим, що крісло під бізнес- партнером Столара Кушніром, починає хитатися. А для цього, до речі, є багато причин.

Показуха на донатах ЗСУ, корупція та неповага до інвесторів

Не дивлячись на війну, багато столичних забудовників продовжують виконувати свої зобов’язання перед інвесторами. А голова «Київміськбуду», отримуючи великі кошти від інвесторів на добудову власних об’єктів та ЖК «Укрбуду», чомусь на рік заморозив будівництво, прикриваючись війною. Переселенці та військові, які є інвесторами «Укрбуду» та «Київміськбуду» багато років залишаються без квартир, за які заплатили власні кошти. Нагадаємо, що саме Київміськбуд має добудувати ЖК «Укрбуду» на вимогу президента В. Зеленського. Проте голову «Київміськбуду» Ігоря Кушніра це не обходить. Він замість того, щоб вирішувати поточні проблеми, пов'язані з поновленням будівництва та пошуком джерел фінансування для добудови житлових комплексів, перебував за кордоном, в Австрії. Журналісти зустріли його у Відні та зарахували у батальйон «Відень 2».

«Що робив голова найбільшої будівельної компанії за кордоном? Можливо, „вивозив“ гроші інвесторів? Адже як ще пояснити зупинку будівництва на рік та заяви пана Кушніра про відсутність коштів. Поки військові та їх родини чекають на квартири, які має добудувати „Київміськбуд“, від Ігоря Кушніра лише зневажливе ставлення до бійців. Адже голова „Київміськбуду“ замість будівництва житлових комплексів займається показухою в соцмережах. Постійно звітуючи про донати на ЗСУ на тлі відсутності будівництва. Варто зазначити, що левова частка інвесторів — саме військові, багато з яких втратили житло через військові дії та опинилися з родинами на вулиці», — кажуть інвестори.

До речі, 4 житлові комплекси Укрбуду будуються на землях Міноборони, де певна частка квартир має відійти саме військовим. Але судячи з того, що будівницто повністю заморожене чи призупинено, воїни ЗСУ та їх родини будуть довго чекати, або ж взагалі не дочекаються власних квартир.

Крім показушної допомоги українським воїнам, Ігор Кушнір перебуваючи на посаді ТОП- менеджера компанії, дозволяє собі принижувати та зневажливо ставитися до інвесторів.

«Замість добудови ЖК, нас просто називають нецензурними словами. Постійно кажучи, що коштів немає. Виникає питання, куди саме вони поділися, бо за ці роки (2020−2022) „Київміськбуд“ продавав квартири та отримував кошти з Фонду Фінансування (ФФБ), куди перераховують кошти за розстрочку інвестори, а це десятки мільйонів гривень. Що це за корупційна схема та куди подів наші кошти пан Кушнір?», — нарікають інвестори.

До речі, згідно з заявами Кушніра, нестача коштів на фінансування ЖК «Укрбуду» досі залишається в тих же в межах — близько 2 млрд.

«Хоча, за логікою, при хорошому менеджменті вона повинна зменшитися, як мінімум удвічі, наприклад, до 1 млрд. Адже компанія продає квартири за звичайними комерційними цінами щонайменше вже два роки», — підкреслюють ошукані інвестори.

Скільки інвесторів залишилися без житла

Проблеми в Укрбуду почалися у грудні 2019 року. Тоді компанія зупинила роботи на всіх своїх будівельних майданчиках житлових будинків. Таких налічувалося 26. Без перспектив отримати житло опинилися 13 тисяч інвесторів, які вкладали кошти в будівництво квартир у цих ЖК. Загальна кількість потенційних постраждалих, разом із членами сімей, оцінювалася у 40 тисяч.

«В 2020 році Київміськбуд забрав перші 5 пускових ЖК Укрбуду, які вже були готовими на 98−99%, та ввів їх в експлуатацію. А далі почався піар. Адже за три роки всі інші ЖК Укрбуду, які взявся добудовувати Київміськбуд, не були здані у належному стані. Люди не живуть у будинках і навіть не зайшли на ремонти. Багато ЖК здали без зовнішніх мереж, що не дозволяє там жити. А терміни здачі найбільших ЖК, де серед інвесторів багато військових та переселенців, постійно переносяться під різними приводами вже третій рік.

Зокрема, ЖК" Оберіг 2″ будинок сдано на папері, проте комунікації в паркінгу не готові.

Найбільший ЖК «Чарівне місто» — жодного введеного в експлуатацію будинку. Здача перших, майже готових будинків, переноситься в черговий раз. Крім того, не дивлячись на щільну забудову, в Київміськбуді вирішили перед вікнами майбутніх мешканців ЖК вмістити «свічку», обіцяючи, що це допоможе швидко побудувати житло, хоча ще досі не здали жодного з 11 запланованих будинків.

ЖК «Фрідом» — немає паркінгу, замірів, комунікацій та каналізаційних комунікацій.

ЖК «Злагода» — 1й будинок добудували ще при Укрбуді. Київміськбуд 2,5 роки тому взяв готовий будинок. Лише без води і світла. За словами інвесторів, за 2,5 роки будинку лише присвоїли індекс і на папері «ввели в експлуатацію».

" Тільки не дають експлуатувати. ІТП недоукомплектовано технічно. Вода та опалення підведені до будинку, але не заведені в будинок. Другий будинок ЖК «Злагода» — будівництво законсервовано. Людей годують лише обіцянками про відновлення будівництва", — зазначають інвестори.

ЖК «Кирилівський гай» — немає паркінгу та прибудинкової території. Крім того, є проблеми з комунікаціями, під'їзду до будинку немає. Замість дитячого закладу додана ще одна «свічка», яка була продана КМБ в грудні 2021року. Роботи заморожені.

«Також Київміськбуд годує обіцянками про опалення, поліпшення і тп … тільки від цього не легше», — нарікають інвестори.

В ЖК «Подол град» — сертифікати отримали, але людей не запустили.

У ЖК «Шевченківський» 3-тю та 4 -ту секцію дороблював КМБ. Однак немає акту розподілу і тому немає права власності, при цьому на ремонти ніби запустили.

«Мережі є, але вони є на тимчасовому підключенні. КМР не платить за приєднання. ДТЕК потрібно сплатити за приєднання 6−7 мільйонів, КМБ озвучував 15 мільйонів», — кажуть інвестори.

ЖК «Фрідом» немає теплотруби, закінченої прибудинкової та закінченого фасаду.

ЖК «Урбан парк» — один із найбільших ЖК Укрбуду, де будівництво повністю зупинилося.
Житловий комплекс «Твін Хаус» намагаються здати вже кілька разів попри всі недоробки та неготовність до здачі. Будівництво наразі зупинено.

А об'єктом ЖК «Солар Сіті» Київміськбуд взагалі знехтував, та не спромігся за три роки прийняти на свій баланс.

І це далеко неповний перелік ЖК, які не може здати горе-забудовник.

До речі, навіть в багатьох «зданих» власних ЖК Київміськбуду другий рік немає ні постійного світла, ні опалення. Про що пишуть інвестори на різних форумах.

«У 2022 році будівельний гігант «Київміськбуд» заявив про неможливість добудови прийнятих на баланс об'єктів Укрбуду, нарікаючи на нестачу фінансування. Хоча, коли І. Кушнір приймав об'єкти на баланс, то запевняв, що все добудують та будуть шукати кошти на добудову, у разі їх нестачі. При цьому забудовник вже неодноразово розповідав про підвищення цін на квадратний метр, що на думку управителя ФФБ та інвесторів неприйнятно під час воєнного стану.

А після анонсування поновлення будівництва, насправді відбулася імітація робіт «, — підкреслюють інвестори, натякаючи на корупційні схеми в компанії.

Може, саме тому у КМДА досі не надають кошти на завершення будівництва, які обіцяли виділили ще у жовтні 2022 року?

Як Кушнір всіх перехитрив

Київрада пішла назустріч інвесторам та ухвалила рішення про звільнення від пайової участі об'єктів «Укрбуду», щоб «Київміськбуд» міг взятися за добудову. При цьому міський бюджет втратив значні кошти. Але голова КМБ Ігор Кушнір не виконав свої зобов’язання ні перед інвесторами, ні перед депутатами Київради. Проте залишився від цього у плюсі.

Знедолених інвесторів не влаштовує така бездіяльність Ігоря Кушніра, тому вони не сидять склавши руки.

Нагадаємо, що в вересні 2022 року за ініціативою інвесторів «Укрбуду"відбулося засідання постійної комісії Київської міської ради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин, на якому розглянули питання щодо добудови об'єктів Корпорації «Укрбуд». На засіданні також були присутні представники Київміськбуду, які під час засідання запевнили, що будуть намагатися відновити будівництво ЖК «Укрбуд» найближчим часом, а в зданих ЖК будуть завершувати роботи. В свою чергу, депутати Київради пообіцяли тримати питання з відновлення будівництва на об’єктах Укрбуду на контролі.

Після цього в ЗМІ опублікували інформацію, що з міського бюджету КП «Житло-Інвест», як розпоряднику, виділили кошти у розмірі 1,5 млрд грн, які нібито, зі слів І.Н. Кушніра, мають перерахувати на рахунки КМБ. Ці кошти передбачені на купівлю квартир для переселенців та військових. Ці гроші дозволили б КМБ поповнити оборотні кошти також і для добудови комплексів Укрбуд.

«Проте вже лютий 2023 року, а віз і нині там, ніяких коштів не було виділено. Чому? Може пан Кушнір дуже „токсичний“, тому, можливо, треба його люструвати? Адже Кушнір заважає відновленню будівництва компанією Київміськбуд. Пусті обіцянки та просто обман вже всім набридли», — резюмують інвестори.

Також інвестори заявили, що їм не має де жити, і якщо їх не почують, вже цією весною вони готуються заселятися у недобудовані будинки та запрошують на новосілля іноземні ЗМІ. Знедолені інвестори готуються показати реальний стан справ в країні. Вони наголошують, що у разі виділення коштів, їх просто можуть розікрасти, як і їх інвестиції, а людям нічого не побудують.

Поки ж ініціативна група створила петицію до КМДА — № 11766 Про підтримку будівництва житлових комплексів Укрбуд, та контроль діяльності керівництва забудовника ПАТ «ХК «Київміськбуд».