Підвищення тарифів: підігрування енергокомпаніям, злочин чи необхідність

В уряді розглядають різні варіанти перегляду тарифів. Чи справді тарифи на електрику в Україні зростуть учетверо та до чого це може призвести, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Підвищення тарифів
Підвищення тарифів

Влада підігрує власникам енергокомпаній

Поки йдуть дискусії про підвищення тарифів під час війни. Багато експертів вважають, що підвищенням тарифів влада хоче задовольнити інтереси власників енергокомпаній

За словами експерта з питань енергетики Юрія Корольчука, голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський офіційно підтвердив, що тарифи на електроенергію будуть зростати. Однак, частина народу просто не матиме грошей, щоб більше платити за електроенергію.

«Якщо зростання буде мінімальним на першому етапі до рівня 2,5−3 грн за кВт, то додатково як мінімум за спожитий обсяг у 250 кВт доведеться платити 330 грн», — каже експерт.

За його словами, у ситуації із початком обговорення тарифів дивно чути, що рішення про підвищення або збереження існуючих тарифів має приймати президент Зеленський.

«Якщо ми хочемо побачити політичний піар, то так і має відбутись. Останнє слово має сказати президент. Якщо ж ухвалювати рішення по-європейськи, по правилам, то рішення ухвалює Шмигаль. Але не думаю, що Шмигалю віддадуть почесне право зберегти, не підвищити тарифи і заробити собі на цьому маленький піар», — каже експерт.

До речі, експерт з соціальних питань Андрій Павловський, вважає, що підіймати тарифи на комунальні послуги під час війни — нелогічне рішення.

«Тим більше, що урядом було прийнято рішення заморозити тарифи на комуналку. Тому підвищувати тарифи на електроенергію, коли інфляція в минулому року була під 30%, а в цьому році інфляція буде на тому ж рівні, неприпустимо. Адже буде зростання споживчих цін на все. Особливо на продукти. При цьому влада визнає, що у нас більше 5 млн людей втратили роботу та робочі місця. В країні 7 млн переселенців. Реальні доходи та купівельна спроможність суттєво впали з початку війни. Тому це економічна помилка, яка може призвести до того, що буде зростати несплата за комуналку. Адже у більшості українських родин може просто невистачити грошей. Тобто влада саме спровокує кризу неплатежів. Тим паче, що власники енергетичних компаній себе непогано почувають. Олігарх Ахметов спускає на воду яхту за півмільярда доларів. Також купив собі майно у Франції. Тому, на справді, Ахметов може купити на одну яхту менше і не треба буде підвищувати тарифи на електроенергію», — вважає А. Павловський.

Він зазначає, що влада просто хоче задовольнити інтереси власників енергокомпаній.

«Люди під час війни затягують паски. Тому ж чому б їх не затягнути власникам енергокомпаній», — резюмує експерт.

В свою чергу народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький вважає, що розмови про підняття тарифів на електроенергію та інші комунальні послуги — відбуваєються по вказівці олігархічної системи, яка має у власності всі обласні енергетичні компанії.

«Ця система монопольно через лобістські угрупування та корупцію встановлює бажані для неї тарифи. Тобто, вкидуючи в інформаційний простір тему про підняття тарифів, власники і розпорядники грошових потоків енергетичних компаній дивляться чи суспільство прийме в теперішніх воєнних умовах підвищення тарифів. Адже олігархи навіть під час повномасштабного вторгнення рф, переслідують єдину мету — отримання надприбутків, щоб як Ахметов жирувати незалежно від того в яких умовах знаходиться наш народ і купувати яхти за 200 млн. доларів США під час війни. Для них абсолютно байдуже, чи спроможні населення та економіка витримати підняття тарифів під час війни. У них одна мета — заробляння надприбутків», — каже В.Жердицький.

Що правда економіст Борис Кушнірук заспокоює — підвищення тарифів на електроенергію прямо зараз не буде.

«Це може статися влітку. Адже до цього часу ситуація на фронті може бути більш стабільною. Тому підвищення тарифів для населення на електроенергію може бути вимушеним кроком», — каже економіст.

На його думку, українців будуть ставити перед вибором мати електроенергію за завищеною ціною чи не мати взагалі.

«Раніше ми могли компенсувати все за рахунок АЕС. Зараз же найбільша АЕС — Запорізька є окупованою. Тому потрібно буде подивитися, що буде влітку з деокупацією Запорізької області. Якщо її вдасться деокупувати, то і потреби у електроенергії буде менше. Тут головне питання, в якому стані ми її звільнимо», — каже експерт.

До чого прив’яжуть підвищення тарифів

На думку Ю. Корольчука, підвищення тарифів прив’яжуть до підвищення пенсій та інших соціальних виплат.

«Але населення не особливо відчує ріст соцвиплат, оскільки додаткові гроші моментально „з'їдять“ нові тарифи. Популярна серед політиків або чиновників думка про те, що усі пенсіонери отримують субсидії — це міф. Навіть не варто сумніватись, що „Нафтогаз“ також спробує наторгувати свою „копійку“ і буде ініціювати „ринкове“ підвищення вартості газу», — резюмує експерт.

Проте А. Павловський вважає, що українцям не слід очікувати підвищення соцстандартів в цьому році. Соціальні виплати є замороженими.

«Навряд чи уряд буде переглядати ці показники, бо в уряді будуть виправдовуватися, що немає надходжень до бюджету. Адже підвищення соцстандартів — це сотні мільярдів гривень», — підкреслює експерт.

Він не виключає, що тарифи на електроенергію піднімуть під соусом відновлення пошкоджених обстрілами мереж та підвищення зарплати працівникам цієї галузі.

Злочин та послаблення обороноздатності

Віктор Жердицький, підкреслив, що підняття тарифів буде злочином з боку НКРЕ КП, Кабміну, Ради та партії «Слуга народу» на чолі з президентом Зеленським.

«Підняття будь -яких тарифів під час війни — це злочин проти народу. Адже у людей немає коштів для повносправного існування. На сьогодні більше 50% українців, які залишилися в країні є бідними. Більше 30% на межі зубожіння. Тому піднімати тарифи, кажучи, що окремим категоріям громадян на 40−50 грн підняли пенсію — злочин проти народу. Такі дії влади лягають в тому ж напрямку, в якому зараз працює імперська машина рф — знищення українців. Адже підвищення тарифів погіршує низький матеріальний стан суспільства та робить менш життєздатним наше населення, тобто менш готовим до опору. Пам’ятаємо, що українці постійно роблять великий вклад у забезпечення нашої армії. У нас насправді народна армія. Погіршення матеріального стану українців через підняття тарифів призведе до зменшення можливостей людей забезпечувати армію, що призведе до послаблення нашої обороноздатності», — каже експерт.

Він нагадав, що послаблення обороноздатності в Кримінальному кодексі України трактується як зрада батьківщини.

«Ці дії саме так потрібно трактувати. Хто б в них не приймав участь. НКРЕКП, відповідні експерти чи керівники обленерго», — резюмує експерт.