Мінімалка в 2024-му має бути вища за 12 тисяч

Всі довоєнні роки бізнес і влада відверто попирали права та потреби найманих працівників шляхом застосування політики дешевої робочої сили.

Мінімалка в 2024-му має бути вища за 12 тисяч
Мінімалка в 2024-му має бути вища за 12 тисяч

І тут проблема не тільки в тому, що тим самим грубо порушувалася Конституція, Європейська соціальна хартія та інші міжнародні зобов’язання України. Таке штучне заниження зарплат українським працівникам призвело до занепаду економіки через наднизький платоспроможний попит населення, до масової еміграції через низький рівень життя і до багато інших деструктивних явищ.

Плани Кабміну

Урядовці на передодні внесення до Парламенту проекту Державного бюджету на 2024 проанонсували «суттєве підвищення» розміру мінімальної зарплати (МЗП) з наступного року. За повідомленням Міністерства фінансів заплановано встановлення МЗП з1 січня 2024 року в розмірі 7100 гривень, а з 1 липня 2024 року — 8000 гривень.

Окрім того в проект Державного бюджету закладаються наміри збільшувати розмір мінімальної зарплати і в подальшому. Так в 2025 році очікується підвищення мінімальної зарплати до 8370 гривень, а з 2026 року — до 8956 гривень.

Від якої пічки танцюємо?

Перед оцінкою урядових намірів слід дати відповідь — чи була перед війною адекватною мінімальна зарплата в сумі 6700 гривень?

За моїми оцінками мінімалка в нас була в 2−3 рази заниженою як щодо величини фактичного прожиткового мінімуму так і щодо паритетної продуктивності праці з сусідніми країнами Євросоюзу та (за правильної економічної політики) мала становити принаймні 13,5 тисяч гривень.

Поряд з цим, з початком війни мінімальна зарплата в нас була заморожена, що в умовах утримання цін на споживчі товари та комунальні послуги виглядало адекватним. Однак з другої половини 2022 року і в 2023 році ціни явно вийшли з берегів і інфляція цих двох років на життєво необхідні товари вже перевищує 60%.

Зростання чи зменшення?

Лишень для компенсування інфляційного знецінення за два попередніх роки та очікуваної інфляції в наступному році розмір мінімальної зарплати у 2024 році мав би становити щонайменше 12 тисяч гривень.

Наразі Мінфін пропонує лишень часткову компенсацію інфляційних втрат через підвищення МЗП на 19,4%, тобто лишень чверть від фактичних втрат.

Таким чином урядовці по-факту планують у найближчі три роки генерувати та поглиблювати бідність серед працюючих. В теперішніх умовах реальне скорочення зарплати — це економічна та воєнна диверсія

Чому економічно вигідно збільшувати МЗП?

Перше - зі зростанням мінімалки, а відтак і середньої зарплати, зростають надходження до державного та місцевих бюджетів. Чому?

Бо з кожної зарплатної гривні автоматично 18% відраховується до бюджетів як податок з доходів фізичних осіб (ПДФО). А до того ще півтора відсотка з зарплат сплачується як військовий збір.

Друге — саме зарплата є головним наповнювачем Пенсійного фонду, до якого відраховується 22% єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Третє — працівник, купуючи на зарплату товари чи оплачуючи послуги, кожну п’яту гривню віддає в казну держави у вигляді податку на додану вартість (ПДВ).

Економія бюджету та мотивація бізнесу

Вкрай важливим у належній оплаті праці є те, що працівника перестають принижувати «державною доплатою до зарплати» у вигляді житлових субсидій і матеріальних допомог через малозабезпеченість. Зростання зарплат автоматично економить колосальні суми бюджетних коштів на субсидії і допомоги.

Але принциповим аргументом зростання зарплат є те, що саме заробітна плата є головною інвестицією в економіку країни.

Всі затрати бізнесу оплачує кінцевий споживач! Випікати хліб, будувати житло, шити одяг тощо є сенс, якщо це купляється! Вести бізнес і створювати нові робочі місця є сенс виключно тоді, коли продукція реалізується платоспроможним кінцевим споживачам!!!

Про війну та Перемогу

Спитайте у наших Захисників проти кого вони воюють і напевне відповідь буде — проти окупантів.

А спитайте наших Воїнів за що вони воюють і напевне відповіддю буде — за гідне життя дітей, дружин, батьків.

Чи додає нашим Захисникам наснаги перемагати усвідомлення того, що дружина має достойну роботу з хорошим заробітком, а батьки мають нормальну пенсію?

А ще слід пам’ятати, що переважна більшість українців із своєї зарплати та пенсії донатять на армію чим знов таки рятують і себе, і бюджет…

То ж яка зарплата наближає Перемогу?

Західна допомога

Більше половини надходжень до державного бюджету складає допомога наших іноземних партнерів. Будучи безмежно вдячними нашим союзникам за підтримку, слід водночас підкреслити — українці воюють проти скаженого ворога захищаючи свою країну і водночас країни цивілізованого світу.

Для цього ми потребуємо західної зброї і тому нам потрібний збройний Рамштайн.

Для цього ми потребуємо західних соціальних стандартів і тому нам потрібен соціальний Рамштайн.

Наш тил це не фронт, але це лінія оборони для Європи і для європейських цінностей, для цивілізованого світу і загальнолюдських пріоритетів.

Українці заслужили працювати і жити по європейським стандартам!