В Україну почали завозити російське вугілля — Микола Волинко

Компанія «ДТЕК Енерго» імпортувала з Польщі 40 тис. тонн вугілля для проходження опалювального сезону. Заплановано імпортувати 170 тис. тонн. Між тим, за словами профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко, в Україну почали завозити вугілля з рф. Що відбувається, та хто знищує українську вугільну галузь, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Микола Волинко
Микола Волинко

— Що під час війни відбувається з вугільною промисловістю в Україні?

Влада знищує не тільки вугільну галузь, а й економіку країни. У 2014 році я звертався до Порошенка, згодом до президента Зеленського, з проханням зробити все, щоб в країні працювала вугільна промисловість. Адже у нас є запаси вугілля в країні на 300 років вперед. А ми чомусь вимушені завозити вугілля в країну. Людям, які знаходяться при владі так вигідно. З цього вони мають певну маржу.

В країні багато років поспіль знищується вугільна галузь. Все робиться для того, щоб люди тікали з країни.

У нас є уранові шахти, де по 6 місяців робітники не отримують зарплати. А весь актив незалежної профспілки України, зараз на фронті. Це приклад того, що влада знищує не тільки вугільну галузь, а й уранову. Тобто атомну енергетику, а також інші галузі.

— Яку роль відіграє вугілля в українській економіці?

З такими запасами вугілля, які має Україна, всі високорозвинуті країни, зокрема, США, ПАР, Австралія, Нова Зеландія та Китай біля кожної шахти поставили заводи з переробки вугілля у паливо. Це дизель та бензин. Також це хімія, електроенергія та газ. Станом на 2014 рік в Україні — 13 трлн газу метану.

Однак керівництво країни не зацікавлено, щоб Україна процвітала. Прийшла зима, і влада каже, що треба готуватися до віялових відключень.

Є інформація, що будуть завозити російське вугілля. Тобто влада знищує своє, створюючи нові робочі місця в іншій державі. Отримав інформацію, що у польський порт Гданська завезено 600 тис тон вугілля рф. Його вже почали завозити до Центренерго. Конкретно цим займається Роман Білоусов, який має відношення до Центренерго. Тут головне питання, які документи підкладають, щоб сховати інформацію, що це російське вугілля.

Якщо це вугілля придбали за копійки, то по якій ціні вони будуть розраховуватися, якщо відкрито говорять, що відкат 70%.

— Звідки ми ще завозимо вугілля?

Раніше з африканських країн та США. Зараз з Польщі. Адже це вугілля ДТЕК.

— Навіщо завозити вугілля, якщо в Україні багато власного? Чому так відбувається?

Через неправильну державну політику, яка знищує вугільну галузь. Люди, які знаходяться у владі, не хочуть розвивати власну вугільну галузь. Тому вугілля країні не вистачає. Наприклад, ДТЕК має власні шахти у Польщі, тому він завозить його до України. А ось державні шахти просто знищуються. Адже задача людей, які прийшли до влади — грабувати країну. Всюди тотальна корупція.

— Як змінилося видобування вугілля після окупації Донбасу?

В гіршу сторону. А наше звернення про розвиток вугільної галузі нікому не потрібно. Тільки вдумайтеся на Центренерго вугілля завозять комерсанти і щоб вони отримали кошти за вугілля їм відкрито пропонують заплатити хабар у розмірі 50 тис доларів. Тоді вони зможуть отримувати гроші.

— Яка кількість шахт в Україні зараз?

У 2014 році на окупованій території працювали 74 шахти. Однак росіяни їх знищують. Залишилися одиниці. В Донецьку шахта ім. Засядко, ім. Скочинського, також працює кілька шахт в Торезі та Макіївці. На Луганщині працює 4 шахти. Всі інші шахти були знищені. Порізані та затоплені. Зараз на підконтрольній Україні території працює близько 34 шахт.

Тобто зараз відбувається знищення України. З одного боку влада знищує економіку, а з іншого — росія.

— Якщо в ці шахти вкладати кошти, ми б змогли себе забезпечити вугіллям?

Звичайно, якби їх нормально розвивали. Влада цього не робить, бо не знаходиться на боці українського народу. Все розграбовується. А коли кажуть, що не розграбовують приватну власність — це не правда. Проходить тендер на проведення будівельних робіт та на закупку матеріалів. Переможцями стають фірми, які належать до служби безпеки підприємства. Після чого звертаються до фірми, яка пропонувала товар з пропозицією працювати за копійки, а те, що буде проходити офіційно — забиратимуть собі в кишеню. Адже в державі все побудовано на корупції.

— Яка частка вугілля у енергобалансі?

Через знищення галузі, назвати у відсотках дуже важко. Вугілля дуже мало, тому спалюють мазут та газ.

— Як швидко можна відродити вугільну галузь в країні?

Для цього в першу чергу потрібна політична воля, наприклад, Німеччина, у якої були законсервовані шахти після завершення Другої світової війни, ввели закон «один пфеннінг». З будь-якої покупки чи продажу 1 пфеннінг йшов у фонд вугільної промисловості. Після чого деякі шахти було розконсервовано, в яких і зараз добувають вугілля.

— Чи треба буде відроджувати вугільну галузь на окупованих територіях?

Шахти, які було затоплено, відновити не вдасться. Тому треба буде створювати нові, сучасні шахти.

Крім того, для відродження Донбасу після війни треба долучати молодь, яка має отримувати за це пільги.

— Чи може вугільна галузь стати ключем для відновлення енергонезалежності України?

Звичайно може. Ще раз кажу США, Австралія, Нова Зеландія, ПАР, Китай ставлять заводи поруч із шахтами, які переробляють вугілля в газ, паливо та електроенергію. Ми цього досі не зробили. Крім того, у нас достатньо власного газу та вугілля. Прикарпаття, Полтава, Харківщина — там океан газу. Плюс газ метан, який треба використовувати у господарстві. Ми не користуємося природними багатствами, бо у керма держави стоять корупціонери та грантожери, які жодного дня не працювали.