Чим УСПП не догодило Кабміну?

Уряд підписав з бізнес-асоціаціями Заяву про поглиблення співпраці та відразу зробив спробу заблокувати діяльність одного з підписантів. Що це: ексцес виконавця чи показовий тиск влади на бізнес?

Чим УСПП не догодило Кабміну?

Головний офіс Українського союзу промисловців і підприємців розміщується останні 32 роки на Хрещатику, де приймає урядові, парламентські делегації з країн ЄС по відбудові України, курує проєкт Уряду Литви з реставрації освітніх об'єктів на Київщині, проводить зустрічі з іноземними дипломатами, представниками міжнародного бізнесу, організовує безкоштовні заходи для українського підприємництва.

Напередодні Кабмін та представники бізнес-асоціацій України підписали Заяву про поглиблення співпраці між державою і підприємцями задля розвитку економіки держави. У документі зазначено, що побудова ефективної взаємодії між бізнесом і владою — питання національної безпеки. Одним із підписантів став УСПП, під егідою якого ось уже 2 роки діє Антикризовий штаб стійкості економіки в умовах воєнного стану. Штаб об'єднує представників промисловості, великого і малого бізнесу країни, профспілок, експертні установи, а до його засідань долучаються представники ВРУ, Кабміну, Офісу президента, РНБОУ, податківці, митники тощо. Низка нормативних змін, зафіксованих у законопроєктах економічного спрямування, була спочатку напрацьована на майданчику штабу. Те ж стосується і великого пласту пропозицій до рішення РНБОУ щодо стійкості національної економіки в умовах війни, рекомендацій Комітету ВРУ з питань економічного розвитку тощо.

УСПП є відомим представником української підприємницької громади на міжнародній арені: партнером найбільшого ділового об'єднання ЄС Businesseurope, Національної асоціації виробників США, бізнес-асоціацій з Данії, Фінляндії, Литви, Латвії, Польщі, Франції й т.д. Загалом УСПП співпрацює на двосторонньому рівні з діловими організаціями близько 100 країн. У 2022 році отримав статус спостерігача в діловій асоціації «Бізнес в ОЕСР» та здійснює промоцію якнайшвидшого членства України в ОЕСР.

Проте Уряд досить дивно витрактував задекларовану довіру, прогнозованість та співпрацю із профільними інститутами громадянського суспільства. Зокрема, неочікувано не погодив продовження розміщення головного офісу УСПП на Хрещатику, у тому числі на умовах конкурентної орендної плати, натомість заявивши про свою потребу в цьому приміщенні. Зазначимо, що саме Управління адміністративними будинками Секретаріату КМУ є балансоутримувачем нежитлових приміщень за адресою Хрещатик, 34.

При цьому такий крок КМУ відбувається на тлі планів щодо скорочення міністерств на третину, вірогідно і значної кількості держслужбовців. Тож пояснити таку нагальну потребу в приміщенні зараз, на тлі оптимізації чиновницького складу та появі на цій основі значної площі вільних приміщень, важко.

Тим паче, що перші 2 поверхи будівлі зайняті комерційними структурами, питання оренди з якими було вирішено швидко і безбар'єрно.

Дуже схоже, що урядовцям не подобається здорова критика деяких рішень щодо посилення податкового навантаження на бізнес в умовах воєнного стану, надто повільної роботи над Планом відновлення, відсутності координації з Нацбанком у формуванні комплексної кредитної політики для виробників тощо, на що Український союз промисловців і підприємців звертає увагу в публічній площині.

Але ж хіба всі — і влада, і бізнес — не мають працювати на благо економічної стійкості країни, тим паче зараз, коли допомога від західних партнерів просідає в обсягах чи затримується? І ця робота не передбачає виключно «позитивного блогерства», а й конструктивні пропозиції, альтернативні обґрунтування, якщо проєкти чи рішення посадовців можуть нашкодити бізнесу, нашому експорту чи виробництву.

І тут проблема стає ще ширшою: деяким чиновникам Уряду, схоже, байдуже і на думку народних депутатів, а також колишніх державотворців (президентів та прем’єрів), галузевих промислових асоціацій. Звернення до КМУ щодо вирішення бюрократичних труднощів з наданням приміщення в оренду УСПП підписали кількадесят депутатів, голови парламентських Комітетів, котрі постійно співпрацюють із діловим союзом, колишні президенти України Л. Кучма та В. Ющенко, екс-прем'єри В. Фокін, В. Пустовойтенко, Ю. Єхануров, а також десятки галузевих об'єднань промисловців, роботодавців.

Більше того, УСПП і Антикризовий штаб проводять цього місяця низку важливих заходів, пов'язаних із реалізацією ініціативи Президента України «Зроблено в Україні» та підписаної спільної Заяви з Урядом. Йдеться про окреме засідання АШ з напрацювання конкретних пропозицій щодо удосконалення політики локалізації виробництва, індустріально-інноваційної економіки, розвитку переробки, вирішення питання грошово-кредитної політики, удосконалення умов для підприємництва, створення Реєстру національних виробників, їх номенклатури і цін. УСПП бере цей напрям роботи на себе. Також організовані зустрічі із урядовими представниками і бізнесом Фінляндії, Польщі, Литви, Державною податковою службою України, заплановане підписання Меморандуму із АРМА і т.д.

Володіючи всією цією інформацією, будучи запрошеними на ці заходи, отримавши численні звернення нардепів, бізнесу та державних діячів, представники уряду все одно повідомили про потребу якнайшвидшого звільнення УСПП приміщення, розуміючи, що це дестабілізує роботу громадської організації, а також погіршить імідж України в очах іноземних партнерів.

То чи можна вважати такі дії тиском на громадську організацію чи це просто примха окремих чиновників Секретаріату Кабміну? Схоже, що те, як розв’яжеться ця ситуація, покаже реальну ситуацію.