Київводоканал проти бізнесу: заробіток на підприємцях чи турбота про екологію

Київводоканал, який очищує каналізаційні стоки перед випуском їх у річку, вкрай стурбований якістю води в місті. Вже з настанням потепління почалися рейди підприємств. І немає значення чим саме займається компанія. Все одно представники з водоканалу прийдуть перевірити, а чи не забруднюєте ви часом воду через каналізацію. Навіть, якщо надаєте юридичні або телекомунікаційні послуги та не маєте жодного відношення до автомийки, та інших робіт з водою, ви все одно під прицілом водоканалу.

Незаконні перевірки бізнесу від Київводоканалу
Незаконні перевірки бізнесу від Київводоканалу

Тож що це, чергова схема з викачування грошей з бізнесу, перевищення повноважень чи турбота про екологію. Розбиралися журналісти i-ua.tv.

Екологічна облава на підприємства або як заробити на перевірках каналізації

До редакції звернулися підприємці з проханням розібратися в ситуації. Адже в Києві інспектори приватної компанії «Департамент екологічного нагляду приватного акціонерного товариства «АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «КИЇВВОДО­КАНАЛ» з приходом весни влаштували рейди або екологічні облави підприємств. Під час такого обстеження інспектори вимагають від бізнесу надати технічну документацію на водопостачання та водовідведення, паспорт водного господарства, умови та нормативний розрахунок на скид стічних вод. Якщо ж таких документів немає, то підприємці зобов'язані у місячний термін звернутися до Департаменту екологічного нагляду для їх оформлення за власні кошти. При цьому, інспектором не береться до уваги те, що в офісних приміщеннях вода використовується тільки для побутових потреб.

Мета (відповідно до наряду, затвердженого директором департаменту) — провести обстеження водопровідних та каналізаційних мереж обʼєктів на предмет скидання стічних вод у міську каналізацію відповідно до Правил приймання стічних вод у систему каналізації міста Києва, затверджених розпорядженням КМДА від 12.10.2011 р. № 1879 (зареєстровано в Головному управлінні юстиції у місті Києві 17 жовтня 2011 р. за N 44/903).

Юристи та експерти з питань ЖКГ зазначають, що в законі про приймання стічних вод до системи централізованого водопостачання від 15 січня 2018 року прописано, що ці правила поширюються на суб’єкти господарювання, що проводять господарську діяльність з централізованого водовідведення та з очищення водостічних вод на юридичних осіб незалежно від форм власності. Зокрема, мова йде про незалежну професійну діяльність, якщо підприємства використовують воду для виробництва товарів чи надання послуг та скидають водостічні води до систем централізованого водовідведення.

«Тобто якщо це звичайний ФОП, звичайний офіс, який не надає ніяких послуг, пов’язаних з водою, то підприємці можуть посилатися на законодавство та відмовити у перевірці. Зокрема, якщо це звичайний офіс, де люди п’ють каву та над чимось працюють, то вони повинні посилатися на цей документ. Якщо ж підприємство або ФОП має відношення до діяльності з водою, наприклад, автомийка, перукарня, м’ясокомбінат чи м’ясний або продуктовий цех, тощо, то фірма має надати на вимогу водоканалу необхідну технічну документацію. А якщо її немає, то її необхідно зробити. Адже цей ці фірми використовують воду в промислових або виробничих цілях «, — каже голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Він підкреслив, що в законі та підзаконних актах нічого не прописано про вимоги водоканалу надати технічну документацію на каналізацію від підприємств, чия діяльність не пов’язана з водою. Однак до підприємств, які використовують воду у професійній діяльності згідно з законодавством інші вимоги. Тобто водоканали згідно з законом можуть вимагати проєкт на водопостачання та водовідведення. Також можуть просити надати акт балансу розмежування каналізаційних мереж, паспорт водного господарства та документи про умови скидання стічних вод в каналізаційні мережі.

«Все це має відношення до підприємств, які професійно використовують водопостачання та водовідведення. Однак документи щодо технічного водопостачання та водовідведення — обов’язковий документ для всіх. Так само, як і нормативний розрахунок на водопостачання та водовідведення — для всіх юридичних осіб», — підкреслює О. Попенко.

Своєю чергою, експерт з економічних питань Юрій Гаврилечко вважає, що це стандартна, рядова схема легалізації корупції.

«В Україні так чи інакше легалізують всі корупційні схеми. З внесенням у законодавство відповідні зміни. Зокрема, перевірка всіх без виключення підприємців — абсолютно корупційна схема. Наприклад, як маркування мінеральної води без ГМО. Адже такі суцільні перевірки нічого не дадуть місту та громаді Києва. З підприємців просто стягнуть кошти. Сумніваюся, що Київводоканал на них зробить нові очисні споруди, або ж збудують нову станцію аерації замість Бортницької? То навіщо тоді перевіряти всі підприємства?», — каже Ю. Гаврилечко.

Окреме питання, куди підуть кошти з перевірок столичних компаній. Однак його вже треба адресувати Київводоканалу.

«Може витратять кошти на заміну труб чи працівникам водоканалу випишуть премію або ж витратять кошти на купівлю нових авто. В екологічному сенсі нічого не покращиться. Адже, якщо кошти, які збираються з підприємств немає жодного призначення, то їх збір жодної користі не дає», — підкреслює Ю. Гаврилечко.

Як діяти підприємцям у разі незаконних перевірок з водоканалу: куди звертатися

Якщо діяльність компанії не пов’язана з водою, то юристи радять посилатися на законодавчу базу. Зокрема на закон про правила приймання стічних вод від систем центрального водовідведення від 15 січня 2018 року. Саме цей закон унормовує дії водоканалів.

Тобто на цей закон мають посилатися підприємства, які не використовують воду для виробництва товарів та надання послуг.

За словами юристів та експертів з питань ЖКГ, якщо ж представники водоканалу все одно вимагають надати технічну документацію, то підприємство може подати скаргу на дії Київводоканалу до Київської міської ради. Адже частина акцій столичного водоканалу належить Київраді. Також підприємці можуть звертатися зі скаргою до Держпродспоживслужби та НКРЕ КП.

«Підприємці посилаючись на законодавство мають написати скаргу до департаменту Київради, щодо перевищення повноважень водоканалу. З проханням розібратися у ситуації, бо їх компанія чи підприємство не має жодного відношення до цієї перевірки. А вже цю відповідь направити до водоканалу. Адже представники водоканалу не знають закон та перевищують повноваження», — каже О. Попенко.

Своєю чергою Ю. Гаврилечко вважає, що малий та середній бізнес буде постійно страждати від дій влади на всіх рівнях, поки його представники не будуть знаходитися у парламенті.

«Представники великого бізнесу в Раді давно відстоюють інтереси. Тому малий та середній бізнес мають створити в парламенті партію, яка буде захищати його інтереси», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Крім того, варто зазначити, що столичні компанії, які вже стали жертвами незаконних рейдів Київводоканалу готують скарги у відповідні інстанції.

Також журналісти i-ua.tv звернулися з інформаційним запитом до керівництва Київводоканалу, щодо ситуації навколо з перевірками столичних підприємств. Поцікавившись, чому відбуваються незаконні перевірки та куди підуть кошти отримані у ході рейдів. Тож слідкуємо за ситуацією.