Відкрита прес-конференція щодо Проекту Закону «Про продовження тестового режиму»

З 1 липня 2017 року в повноцінному режимі була запущена процедура зупинення реєстрації податкових накладних, яка завдала достатньо серьозних проблем для бізнесу, в першу чергу, малого та середнього.

Сьогодні 15 серпня 2017 року в студії I-UA.TV відбулась відкрита прес-конференція групи «Бізнес Help!», де обговорювалися питання щодо Проекту Закону№ 7115 «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу XX „Перехідні положення“ Податкового кодексу України щодо зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних».

Спікерами було надано інформацію, що з 1-го липня 2017 року в повноцінному режимі була запущена процедура зупинення реєстрації податкових накладних, яка завдала достатньо серйозних проблем для бізнесу, в першу чергу, малого та середнього.

Ані організаційно, ані методологічно система виявилася неготовою до запровадження процедури блокування податкових накладних у повноцінному режимі.

З метою усунення недоліків системи та запобігання можливості тестування системи в умовах своєрідного експерименту над платниками Комітет ВРУ з питань податкової та митної політики під головуванням Ніни Южаніної підготовив законопроект, яким запропоновано здійснювати всі процедури моніторингу та відпрацювання податкових накладних без фактичного зупинення реєстрації податкових накладних. Авторами законопроекту стали 19 народних депутатів — членів Комітету з питань податкової та митної політики.

Законопроект направлений на врегулювання всіх питань, пов’язаних з реєстрацією заблокованих протягом липня-вересня поточного року податкових накладних, встановлює більш прозорі процедури та обов’язок оприлюднення детальної узагальненої інформації щодо результатів тестування.

Норма законопроекту щодо права ДФС на блокування окремих податкових накладних за окремою процедурою є компромісним рішенням, яке дозволить ДФС через механізм блокування зупиняти дійсно схемні операції, а також апробувати критерії оцінки ступеня ризиків. На вечір 15-го вересня законопроект під номером 7115 був поданий та зареєстрований у ВРУ.