У Тростянці зруйновано пам’ятку архітектури маєток Кеніга

У Нескучанському парку, що у Тростянці, зруйновано пам’ятку архітектури національного значення «Будинок управителя маєтками Л.Є. Кеніга», 1911 р., охоронний номер 1548.

У Тростянці зруйновано пам’ятку архітектури маєток Кеніга

Маєток був споруджений у 1911 році в стилі неокласицизму з елементами бароко. До комплексу входять три будівлі — головний будинок, «круглий двір» та будинок, де жив композитор Петро Чайковський. У радянський час у приміщенні розташовувався дитячий садочок. У незалежній Україні в будинку провели реставраційні роботи, і розмістили краєзнавчий та художній музеї.

«Ця прекрасна пам’ятка збудована в стилі модерн у парку „Нескучнє“ 1911 року (…) Погані рашисти лише і можуть, що воювати з мирними мешканцями, житловими будинками й пам’ятками, бо тікають від наших військових з підпаленими п’ятами», — написав у Facebook архітектор Іван Биков.

За місяць повномасштабного вторгнення руйнувань зазнали десятки об’єктів культурної спадщини, деякі з них не підлягають відновленню. Постраждала Харківська філармонія і костел, знищені музеї в Іванкові та Маріуполі, згоріли дерев’яні церкви на Житомирщині та Київщині, пошкоджені будинки молитви в Херсонській області та Чернігові. Була обстріляна Святогірська лавра на Донеччині. Уночі 30 березня у Чернігові російські війська обстріляли обласну універсальну бібліотеку імені Короленка.