Гендиректор МАГАТЕ вважає, що росія не атакуватиме ядерні установки в Україні

З наступного тижня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) почне допомагати Україні у збереженні безпеки ядерних установок, у тому числі ЧАЕС.

Гендиректор МАГАТЕ вважає, що росія не атакуватиме ядерні установки в Україні

Повертаючись з поїздки в Україну та Росію, де він відвідав ядерні реактори, розташовані найближче до зони бойових дій, Гроссі сказав, що операції там продовжуються «задовільно».

За його словами, напад РФ на ядерний реактор «не є ймовірним сценарієм».

Коментуючи випадок на ЗАЕС, який «викликає занепокоєння», Гендиректор МАГАТЕ сказав, що обстріли, ймовірно, були спрямовані на адміністративну будівлю.

«Будь-який напад на ядерний об’єкт суперечить міжнародному праву. Я думаю, що всі, включно з Росією, дуже чітко про це говорять», — сказав Гроссі.

Щодо повідомлень про опромінення російських військових на Чорнобильській АЕС, Гроссі сказав, що агентство зв’язалося зі своїми російськими колегами для отримання додаткової інформації.

«У загальних рисах я би сказав, що рівень радіації навколо Чорнобильської АЕС низький», — сказав Гроссі.

Він нагадав, що коли війська РФ окупували станцію у лютому, через рух важкої бронетехніки у повітря піднявся пил, і було невелике підвищення рівнів радіації.

«Мабуть, те саме сталося, коли ті самі транспортні засоби чи подібні виїжджали, що в повітрі був пил, який містив якусь радіацію, яка лежала на землі», — сказав Гроссі.