Національний телемарафон практично ввів в Україні цензуру — експерт

Національний телемарафон єдиних новин практично ввів в Україні цензуру.

Національний телемарафон практично ввів в Україні цензуру — експерт

Про це у прямому ефірі i-ua.tv розповів правозахисник, Суддя Конституційного Суду у відставці, а нині боєць тероборони Віктор Шишкін.

«Якщо перший тиждень я більш-менш регулярно дивився телемарафон, то останні два місяці дивлюся його епізодично. Ми не повинні копіювати пропагандистські штампи й моделі тих, з ким боремося сьогодні. Адже саме це нас і відрізняє сьогодні від московитів. Це повинно стосуватися і засобів інформаційного простору. Так званий телемарафон, який об’єднав кілька телеканалів під однією парасолькою, фактично ввів цензуру в країни. Не вводячи її офіційно, ми це зробили реально. Це цензура під владу. Я не проти цензури в умовах війни. Адже ми повинні відкинути промосковські наративи, які існували. Також цензура повинна бути щодо операцій, які проводяться ЗСУ, пересування військової техніки, розробки планів і так далі. Але цензури не може бути в праві на висловлювання громадян. У нас є конституційне право на критику дій влади», — сказав Віктор Шишкін.

За його словами, навіть введення воєнного стану не має право обмежувати конституційні права українців.

«Нам забороняють повідомляти, що вибухнула ракета. Але ми маємо про це говорити. Інша ситуація, коли ракета потрапила в казарму. Такі випадки були у Львівській та Миколаївській області. Тоді ми не повинні показувати попадання ракет в місця дислокації військових частин. Але ми повинні показувати злочини агресора, якщо вбили дитину або розбомбили житловий будинок», — каже Віктор Шишкін.

Крім того, експерт наголосив, що сьогодні телемарофон перетворився у пропаганду однієї політичної сили.

" Під час телемарафону всі розказуть, що зробив наш президент. Це мені нагадує — «Спасибо нашому товарищу Сталину за наше счатливое детство». Також треба обмежити кількість виступів і самого президента. Крім того, ЗМІ повинні дати можливість і критикувати президента за його вислів «головне — перестати стріляти» та за його бездіяльність. Адже він протягом двох років не виконав своїх обов’язків щодо забезпечення обороноздатності нашої країни. На фейсбуці постійно згадують, чому розмінували Чонгар? А хтось хоч раз на каналі поставив це риторичне запитання? Як танки РФ за чотири години опинилися у Херсоні та Мелітополі? До речі, танки, на відміну від авто, більше 50 км на годину не їздять. Тому хто за це повинен відповісти? Але це питання не поставили жодного разу", — наголосив Віктор Шишкін.