російський НТЦ ЯРБ образився на європейську мережу ETSON

Науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки рф (НТЦ ЯРБ) обурився рішенням щодо призупинення його членства в Європейській мережі організацій технічної підтримки (ETSON). Вважає це рішення «несправедливим та політизованим», що й зазначено у листі, скерованому всім країнам – членам Мережі. Про це сповістив Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки України.

Щоб довести «всю несправедливість світу», керівництво російського НТЦ ЯРБ посилається на Гендиректора МАГАТЕ та його нещодавні заяви стосовно ситуації в Україні й на її ядерних об’єктах. Підкреслимо – які захопила російська федерація. І якщо ЧАЕС вже повернулася під контроль України, то ЗАЕС і досі окупована військовими рф.

Рафаель Маріано Гроссі, зауважує у своєму листі керівництво НТЦ ЯРБ, мовляв, жодним чином не піддає сумнівам професіоналізм російських експертів, тож рішення усунути організацію від діяльності в ETSON є безпідставним.

Проте маємо наголосити, що «обережність» коментарів пана Гроссі та позиція очолюваного ним Міжнародного агентства з атомної енергії викликають чимало запитань і в України, і в багатьох країнах світу. Саме нейтральна позиція Агентства та його керівництва призвела до того, що ядерний терорист, яким вперше в історії стала ціла країна – росія, прикриваючись однією з найвпливовіших у світі організацій в ядерній галузі, нехтує і міжнародним правом, і, головне, безпекою людства.

Інакше кажучи, російський ядерний терорист діє відповідно до вимог МАГАТЕ. З огляду на це зовсім не дивно, що наукові установи країни-агресора у своїх заявах апелюють до МАГАТЕ.

Ще раз підкреслимо, що Агентство є організацією, яка за своїм спрямуванням покликана контролювати «мирність» використання ядерної енергії, запобігати незаконному обігу ядерного матеріалу та розповсюдженню ядерної зброї. Однак сьогодні російська федерація, прикриваючись саме документами МАГАТЕ, безчинствує на ядерних об’єктах України.

Нагадуємо: рішення про призупинення співпраці ETSON з російським НТЦ ЯРБ ухвалили 4 квітня на позачерговому засіданні повноправних членів Ради ETSON.