В Україні немає контролю за системою захисту персональних даних громадян — експерт

В країні немає контролю за системою захисту персональних даних громадян. Тому в базі «Миротворець» знаходиться багато даних українців, серед яких є люди, які просто критикували діяльність влади.

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv. сказав експерт питань кібербезпеки Костянтин Корсун.

«В Україні немає контролю за системою захисту персональних даних громадян. Тому в базі „Миротворець“ є багато українців. Серед них провідні політики та нардепи. Навіть спікер парламенту Стефанчук. Цікаво те, що базою „Миротворець“ користуються правоохоронці, зокрема для перевірок громадян на блок- постах. Але це пряме порушення», — сказав Костянтин Корсун.

За його словами, омбудсмен навіть ініціювала кримінальне розслідування стосовно роботи центру «Миротворець» за порушення захисту персональних даних. «Адже невідомо за якими критеріями туди вносять дані людей. Тим паче, коли правоохоронні органи визнають чинність інформації за базою „Миротворця“, мабуть щось не так з правами людини, та з захистом персональних даних також», — підкреслив Костянтин Корсун.

За словами експерта, немає інформації, хто створив базу «Миротворець», що це за центр та як він фінансується, Проте Костянтин Корсун також потрапив в цю базу за те, що критикував використання інформації з сайту «Миротворець» для обвинувачення людей.

«Не можна для звинувачування людини використовувати базу „Миротворець“. Крім того, дуже сумнівне використання цих даних. Невідомо, як та ким вони підтверджуються. Вважаю, що це інструмент розправи не тільки над ворогами України але і над незгодними з діяльністю влади чи політичними опонентами. Знаю, що керівником центру „Миротворець“ є колишній співробітник СБУ і що це начебто громадська організація. До речі, до роботи центру є багато претензій з боку західних організацій та наших західних партнерів. Хоча влада каже, що немає до нього жодного відношення. Але тепер у описі додатку „Ти хто?“, в якому використовують дані українців з бази „Миротворець“, чітко прописано, що це зроблено за підтримки СБУ. Тепер очевидно, що українська влада має стосунок до „Миротворця“ та повинна пояснити, яким чином туди потравляє інформація, та які наслідки загрожують людям, які туди внесені» — підкреслив Костянтин Корсун.

Рекомендовані публікації