Експерт розказав чи можливий аналог «Плану Маршалла» для України

Якийсь варіант плану відновлення України після війни необхідний. А ось як він називатиметься: «План Маршалла-2022»; «план держав-донорів»; «план народу України» чи якось інакше залежатиме від авторства та ступеня амбіцій самих авторів.

Про це в прямому ефірі i-ua.tv заявив еономічний експерт Юрій Смелянський.

«Для впевненості, що побудований будинок буде надійним, необхідно мати проект або, на крайній випадок, план-схему. Проект дозволить зрозуміти вартість будівництва, перелік необхідних матеріалів та робіт. Те саме і з питаннями післявоєнного відновлення. Тільки все набагато складніше. Якийсь варіант плану відновлення України після війни необхідний. А ось як він називатиметься: „План Маршалла-2022“; „план держав-донорів“; „план народу України“ чи якось інакше залежатиме від авторства та ступеня амбіцій самих авторів», — сказав Юрій Смелянський.

За його словами, щоб основним співавтором майбутнього плану була Україна. «Адже, крім самої України, не ставити знак рівності з „державною владою“, ніхто краще не знає, що їй потрібно. На жаль, такий погляд, таке очікування є дуже ідеалістичним. Адже якщо судити за призначеннями до робочої групи з розробки відповідного плану від імені України, які зробив президент — ніхто думкою українців, як замовників та платників майбутнього відновлення, цікавитися не планує», — уточнює Юрій Смелянський.

На думку експерта, якийсь план буде, а вибір поки що проглядається між поглядом української влади.

«А цей погляд завжди відображає виключно особистий інтерес самої влади до збагачення. А також поглядом на майбутнє України від наших західних партнерів, які здебільшого досі взагалі не знали, що таке Україна. Виходячи з такої ситуації, вже з'явилася інформація про розробку аналога „Плану Маршалла“ за участю восьми економістів світового рівня. Серед них Кеннет Рогофф, Юрій Городниченко, Баррі Айхенгрін та Сергій Гурієв. Які вже написали пролог до „Плану Маршалла“ для України під назвою „Нарис про відновлення України“. Нічого не можу сказати про зміст. Не бачив публікації і не знаю, чи була вона взагалі. Але для мене негативним фактором є те, що в цій групі немає жодного українського економіста, який би практикував в Україні. А ось громадянин РФ (Сергій Гурієв) у цій групі є. І я маю глибокі сумніви, що росіянин може бажати Україні чогось хорошого. Можна припустити, що керівництво ЄБРР, яке залучало своїх консультантів для участі у розробці такого плану, розглядало певний символізм у тому, що громадянин Росії бере участь у розробці плану відновлення України зруйнованою Росією. На мою думку, з урахуванням багаторічних зусиль РФ зі стримування економічного та технологічного розвитку України, такий символізм має негативний відтінок», — резюмував Юрій Смелянський.

Рекомендовані публікації