ЄС планує позбутися залежності від російського газу до 2027 року

Перед Євросоюзом після початку повномасштабної війни росії проти України постали два глобальні виклики — геополітична криза у сфері безпеки та боротьба з кліматичними змінами, що робить необхідним позбутися залежності від російського газу не пізніше 2027 року.

Про це написав високий представник ЄС Жозеп Боррель у блозі.

«На сьогодні росія є найбільшим постачальником газу до Європи, на неї припадає 40% нашого споживання. Ми хочемо позбутися цієї залежності до 2027 року. Більшість газу та нафти, яку ми імпортуємо з росії, буде заміщена шляхом поновлюваних джерел, енергоефективності та збереження енергії. Для забезпечення кількості газу, який все ще буде необхідним, ЄС має збільшити імпорт з неросійських джерел», — заявив Боррель.

Він зауважив, що енергетика завжди була геополітичним питанням, а тепер це стало ще очевиднішим.

«Роками ми дискутували про необхідність зменшити залежність від енергетичного імпорту з росії — країни, що використовує енергію як політичну зброю. Ми не можемо дозволити собі й далі відкладати цей крок: ми фінансуємо здатність кремля вести війну проти України. Це непросте завдання і потребуватиме взаємодії у багатьох аспектах, що відображені в Плані оновлення європейської енергетики (REPowerEU)», — наголосив високий представник ЄС.

За його словами, ці зусилля знайдуть відображення у зовнішній політиці Євросоюзу та у його глобальному партнерстві. При цьому короткотермінова мета ЄС — позбавити путіна ресурсів, які він отримує від торгівлі вуглецевим паливом — має бути сумісною із середньостроковими завданнями щодо досягнення кліматичної нейтральності ЄС до 2050 року.

Боррель висловив переконання, що ситуація на світовому енергоринку невдовзі набуде революційних змін внаслідок «зеленої» трансформації. У ХХ столітті наявність енергоресурсів визначала національну потужність держав, натомість їх відсутність була причиною стратегічної вразливості. Відхід країн від використання нафти й газу у наші дні може так само змінити конфігурацію світу, як це відбувалося століття тому, в епоху панування викопних ресурсів.

Водночас, за його словами, природний газ буде потрібним у європейському енергетичному балансі ще тривалий час, що спонукає ЄС шукати надійних альтернативних постачальників газу замість росії на короткострокову та середньострокову перспективу. У цьому контексті Євросоюзу варто скористатися досвідом спільних закупівель вакцин проти COVID-19 та створити механізм для спільної закупівлі ресурсів.

«Є сенс створити спільний механізм закупівель, за допомогою якого проводити переговори та робити закупівлю від імені країн-учасниць. На цей час ми ще не досягли цього, але вже створили Платформу енергетичних закупівель ЄС, яка відкрита також для України, Молдови, Грузії та Західних Балкан, що дасть змогу координувати наші зусилля та спростити спільні закупівлі газу та водню», — додав високий представник ЄС.

Читайте також


Людство входить у фазу глобального конфлікту по всій планеті — Юрій Буздуган

Іран атакував балістичними ракетами Ірак біля консульства США. Своєю чергою, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вважає, що попереду на світ чекає ще складніший період, аніж зараз, і Британії з союзниками варто готуватися до серйозних загроз і подбати, щоб їхня міць виглядала переконливим фактором стримування. Чи розпочнеться нова світова війна та як це вплине на Україну, розбиралися з експертом-геополітиком Юрієм Буздуганом.

Рекомендовані публікації