Західні партнери будуть контролювати кошти, які надходять до України — експерт

Урядовці мають заспокоїтися та перестати ділити кошти, які ще Україна не отримала.

Про це у ефірі на i-ua.tv сказав доктор економічних наук, професор Володимир Лановий.

«Більшість грошей на армію і на зброю надходить не з українського бюджету. Український бюджет не передбачав витрат такого характеру. Тому треба знаходити інші джерела. Наш бюджет і так дефіцитний. В країні йде війна. Це не просто форс- мажор, а питання виживання держави та народу. Тут треба використати всі ресурси для того, щоб в цій війні отримати перемогу та зберегти, якомога більше життів наших людей. На Заході все це розуміють. Тому в ленд-лізі заклали кошти на допомогу українському супер дефіцитному бюджету», — сказав В. Лановий.

Експерт зазначив, що США надають Україні половину допомоги у вигляді кредитів, а іншу частину безкоштовно — грантами.

«Західні партнери розуміють, що у нас дуже погана ситуація. Тому нам мають надавати фінансову допомогу. Зовнішню чи внутрішню. Україна сьогодні живе шляхом воєнного супротиву. Він забезпечується міжнародною потужною підтримкою. В тому числі й фінансовою підтримкою. Саме західні партнери будуть контролювати кошти, які надходять до України. Вони ввели спеціальний аудиторський облік», — підкреслив В. Лановий.

За його словами, наші урядовці мають заспокоїтися та перестати ділити кошти, які ще Україна не отримала.

«Ще не зрозуміло, що мається на увазі під „Планом Маршалла“, та що треба буде відбудовувати. А наші чиновники вже думають, куди витратити ці кошти», — резюмує В. Лановий.