МВС співпрацюватиме з норвезькою організацією з питань гуманітарного розмінування

Про це заявила заступниця міністра внутрішніх справ України Мері Акопян під час зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Норвегія в Україні Еріком Сведалом та представником організації Norwegian People’s Aid Альберто Серра.

МВС співпрацюватиме з норвезькою організацією з питань гуманітарного розмінування

«Питання гуманітарного розмінування деокупованих територій є одним з пріоритетних напрямків діяльності органів системи МВС України. Враховуючи масштаби уражених площ, орієнтовний термін розмінування складатиме приблизно 5−7 років. У звʼязку з цим існує нагальна потреба у залученні міжнародної допомоги — спеціальному піротехнічному обладнанні, направленні спеціалістів-вибухотехніків», — заявила Мері Акопян.

Враховуючи потреби України в питанні гуманітарного розмінування, сторони домовились про співробітництво з організацією Norwegian People’s Aid (NPA), яка відкриває своє представництво в Україні.

«NPA — міжнародна організація, яка працює в Норвегії та більш ніж у 30 країнах світу, основною метою якої є надання постконфліктної допомоги у відбудові та гуманітарної допомоги під час конфліктів. Міжнародна діяльність NPA охоплює три основні сфери: протимінна діяльність і роззброєння, розвиток та гуманітарна допомога. В контексті протимінної діяльності, організція спеціалізується, зокрема, на підготовці кінологів-рятувальників та тренуванні собак-міношукачів, які довели свою ефективність під час розмінування територій в Іраку, Камбоджі, Боснії та Герцеговині», — зазначив представник NPA Альберто Серра.

Крім того, заступниця міністра внутрішніх справ детально поінформовала норвезьку сторону про Міжнародний координаційний центр з питань гуманітарного розмінування, який створено у МВС України з метою координації діяльності органів та підрозділів, а також міжнародних та вітчизняних організацій, задіяних в гуманітарному розмінуванні.