Експерт розказав, чи перетне курс долара позначку 50 гривень

Поки що немає передумов для зростання курсу національної валюти до 50 гривень за долар.

Про це у прямому ефірі на i-ua.tv розповів експерт з політичних та економічних питань Валерій Клочок.

«Зараз гривня стабілізується та навіть укріплюється. Були спекулятивні речі. Потрібно буде проаналізувати об’єми експортно- імпортних операцій для того, щоб зрозуміти скільки валюти до нас заходить та скільки виходить з ринку. Ми зараз цього не знаємо. Якщо говорити про можливість забезпечення вивезення сировини з України та отримання валюти, то це буде якраз додаток до того, щоб курсова стабільність була кращою. Тому зараз говорити про те, який буде курс складно. Якщо курс долару триматиметься на позначці близько 40 гривень за долар, то це буде більш менш прийнято», — сказав В. Клочок.

За його словами, треба зважати на ситуацію з пальним. Адже багато в чому курс долару визначається ціною на пальне для автотранспорту.

" Якщо брати попередні роки, то ціна на один літр пального коливалась на рівні — 1 долар або 1,20 центів. Ціна на пальне приблизно в цих параметрах. В Європі пальне здорожчало. Воно по 2- 2,3 євро. На цей фактор також треба зважати, бо валютний ринок також будуть підганяти під цей параметр. Всі ці речі будуть впливати на ціноутворення послуг, товарів і так далі. Якщо влада вдасться до адекватних кроків та вони будуть успішними, в питанні забезпечення громадян різними послугами і товарами, то тоді можна говорити, що долар не буде по 50 гривень. Поки що передумов для 50 гривень за долар не бачу. Тим паче, що золотовалютні резерви в Нацбанку є", — уточнює В. Клочок.

За його словами, чи перетне долар позначку 45 гривень за долар буде залежати від подальшої ситуації з війною.

«Імпорт сьогодні впав. Тому передумов для того, щоб галопуючими темпами зростав курс долара, поки що не бачу. Є чисто ринковий фактор. Плюс паніка. Також слід врахувати, що менше товарів виробляється. Крім того, іноземна валюта у нас завжди була більше в ціні ніж національна. Тому я далекий від думки, що долар перетне позначку 45 гривень за долар. Хоча цього не можна виключити. Все буде залежати від війни», — резюмував В. Клочок.