Нафтогаз створить мережу національних АЗС, щоб не було завищення цін на пальне

НАК «Нафтогаз України» стане «національним оператором на ринку нафтопродуктів», щоб забезпечити справедливість цін на АЗС. Про це голова правління компанії Юрій Вітренко розповів агентству «Інтерфакс-Україна».

Нафтогаз створить мережу національних АЗС, щоб не було завищення цін на пальне

Люди не довіряють великим приватним мережам автозаправних станцій, пояснює він, тож «ідея полягає не у тому, що держава хоче монополізувати цей ринок», а в тому, що «на ринку має з’явитися потужний державний гравець, до якого була би повна довіра і з боку держави, і з боку людей – із розумінням, що ціни на цих заправках є справедливими й чесними».

Коли є такий гравець «із суттєвою часткою ринку – 15, 20 або 30%, тобто не 100%, але й не 1%, – тоді більше довіри, що у споживачів є можливість купувати за справедливою конкурентною ціною… Якщо мережа займає 30% ринку, то це вже дає реальну альтернативу людям. У свою чергу, це примушуватиме приватних операторів теж не задирати ціни».

Тобто коли конкуренція на ринку недосконала, то поява державного гравця дає можливість зробити його ціновим лідером і відмовитися від державного регулювання цін. До того ж держкомпанія може ефективно співпрацювати з міжнародними компаніями, які мають найбільші ресурси, бо їм «може бути легше у поточних умовах укладати контракти на поставки великих обсягів нафтопродуктів саме з національною компанією».

Але передусім необхідно налагодити необхідну логістику. Бо всі ці компанії можуть швидко поставити паливо у великі порти – Амстердам, Роттердам, Антверпен або порти Середземномор`я, а воно потрібне на кордоні України або щонайближче до нього. Отже, потрібно домовлятися з такими країнами, як Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина про розширення логістичних можливостей.

«Базою» для нового оператора стане націоналізована мережа Glusco, яка складається зі 172-х заправних станцій, а також АЗС «Укрнафти», де у Нафтогазу мажоритарна частка. Щоправда, зазначив Юрій Вітренко, компанія поки не отримала контролю над Glusco: «Там є деякі нюанси, але сподіваюся, що держава проявить певну волю – і ми будемо мати контроль над АЗС».