Експерт розказав, чи потрібно відновлювати військову прокуратуру

Військову прокуратуру та органи юстиції не можна було ліквідовувати.

Про це під час прямого етеру розповів ветеран прокуратури України, полковник юстиції запасу, адвокат Анатолій Маркевич.

«Військову прокуратуру та органи юстиції не можна було ліквідовувати. Тому їх діяльність зараз треба негайно відновити. Це просто безглуздість, коли у державі, яка воює з 2014 року, в 2019 році було скасовано військову прокуратуру. Йдеться не тільки про військову прокуратуру, а й взагалі про створення системи органів військової юстиції. Адже в країні триває війна. Навіть після перемоги ми приречені жити с таким сусідом, як Росія. Тому органи військової юстиції, як складова частина підтримання боєздатності та дисципліни в збройних силах, повинні існувати. Військова прокуратура є тільки однією третиною тих органів військової юстиції», — сказав А. Маркевич.

За його словами, зараз військова прокуратура має функції процесуального керівництватрозслідування та підтримання публічного обвинувачення в судах по військових та воєнних злочинах.

" За законом розслідувати військові злочини має ДБР, але реалії такі, що слідчі цих органів є цивільними особами. Військові їх не сприймають. Цивільним не місце на передовій", — зазначає А. Маркевич.