Експерт прокоментував законопроект про розстріл дезертирів

Скандальну законодавчу ініціативу про надання права командирові застосовувати зброю щодо підлеглих військовослужбовців, було відкликано, тому що це безглуздий законопроект.

Про це під час прямого ефіру повідомив ветеран прокуратури України, полковник юстиції запасу, адвокат Анатолій Маркевич.

«Це безглуздий законопроект. Мене дивує, що його авторами стали особи, які причетні до комітету з питань безпеки та оборони України. Це просто незнання реального положення речей. Що стосується статті за непокору чинного законодавства, яке є недосконалим, навіть його цілком достатньо, щоб приймати законні рішення в тому числі і до осіб, які відмовляються виконувати накази. Через те, що не в повній мірі працюють органи військової юстиції, виник соціальний заказ. Тобто питання відмови від виконання наказів, є непоодинокими. Тож вирішили піти найпростішим шляхом, згадавши наказ Сталіна — „Ні кроку назад“. Але це повна безглуздість», — А. Маркевич.

За його словами, суди засудили вже не одну особу по статті 402 до досить серйозних покарань за відмову виконання наказів. Тому є достатньо юридичних важелів, щоб наводити порядок та підтримувати боєздатність військ.

" Якщо ж відновити органи військової юстиції, то не виникала б необхідність у безглуздих законопроектах", — резюмує А. Маркевич.

Нагадаємо, що Законопроект, яким пропонувалось прибрати з законодавства рядок про можливість застосування зброї проти порушників статуту (мова про опір чи загрозу командиру, застосування військовим насильства та дезертирство) «не призводячи до смерті військовослужбовця», після резонансу в суспільстві було відкликано з Верховної Ради. Авторами документа зазначені «слуги народу». Серед яких є нардеп Мар’яна Безугла.