У Польщі представили водневий автобус NesoBus, що здатен подолати 450 км без дозаправки

Водневий автобус NesoBus – проєкт Polsat Plus, найбільшої польської компанії та провідної медійної та телекомунікаційної групи у регіоні. Єдині викиди – чиста водяна пара.

У Польщі представили водневий автобус NesoBus, що здатен подолати 450 км без дозаправки

NesoBus (абревіатура польської фрази «Nie Emituje Spalin i Oczyszcza» – «Не виділяє вихлопних газів та очищує повітря») розроблений з нуля польськими дизайнерами та інженерами у співпраці з партнерами з Європи та інших країн світу. Так, екстер’єр та інтер’єр розробила італійська компанія Torino Design, що спеціалізується на автомобільному дизайні. Паливні елементи надала канадська компанія Ballard Power Systems, а водневі баки – шведська технологічна група Hexagon AB.

Автобус завдовжки 12 метрів може перевозити до 93 пасажирів, включно із 37 сидячими. Завширшки NesoBus досягає 2,55 метрів, у висоту – 3,4 метри. Споряджена маса – менше 13 тонн. Місткість баків для зберігання водню – 37,5 кг. Час заправки – 15 хвилин. При випробуванні середня витрата склала 5,5 кг водню на 100 км. Дальність пробігу без дозаправки – близько 450 км.

Протягом 65 днів NesoBus пройшов інтенсивні польові та лабораторні випробування, які включали 40 тестів різних типів, проведених у Польщі та за кордоном, й у квітні 2022 року отримав схвалення типу в ЄС. Серійне виробництво польського водневого автобусу розпочнеться у 2023 році на новому заводі, який будується у місті Свидник. Річні виробничі потужності підприємства перевищать 100 одиниць.