Фінляндія розпочинає етап монтажу установки інкапсуляції відпрацьованого ядерного палива

Фінська компанія Skanska Talonrakennus Oy – підрядник, відповідальний за будівництво заводу інкапсуляції відпрацьованого палива в Олкілуото, передав будівлю фінській компанії з переробки відходів Posiva для встановлення ядерних систем.

Фінляндія розпочинає етап монтажу установки інкапсуляції відпрацьованого ядерного палива

Будівля для встановлення ядерних систем та введення в експлуатацію технологічних систем заводу інкапсуляції має близько 72 метрів в довжину і близько 40 метрів в ширину.

«Під час встановлення ядерних систем, зокрема, на станцію буде введено велику кількість обладнання та технологій, яких більше ніде у світі немає», – повідомили в Posiva.

Наразі кран класу безпеки SC3, який буде використовуватися в залі прийому паливних контейнерів, вже пройшов процедуру введення в експлуатацію. Крім того, на стелі маніпулятора встановлений дистанційний маніпулятор.

Завод по інкапсуляції є частиною комплексу сховищ для остаточного захоронення відпрацьованого ядерного палива, де воно буде упаковано в каністри остаточної утилізації з міді та чавуну зі сфероїдним графітом. З цеху інкапсуляції каністри будуть передані в підземні тунелі сховища, розташованого на глибині 400-450 метрів, і далі в лунки для осадження, покриті бентонітовим буфером.

Очікується, що експлуатація сховища розпочнеться у 2023 році.