Байден відвідає зустрічі G7 та НАТО: говоритимуть про Україну

Білий дім підтверджує, що Байден поїде на саміт G7 в Німеччині та саміт НАТО в Іспанію в кінці цього місяця, щоб обговорити «продовольчу та енергетичну кризу», спричинену Росією.

Президент Джо Байден 25 червня поїде до Німеччини для участі в саміті G7, а потім відправиться до Мадрида на зустріч НАТО, повідомив Білий дім у середу.

Не було жодної згадки про будь-які зупинки в Саудівській Аравії та Ізраїлі на тлі припущень, що Байден відвідає Близький Схід.

Байден перебуватиме в Schloss Elmau, розкішному курортному спа-центрі в Баварських Альпах, щоб зустрітися зі своїми колегами-лідерами Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та Європейського Союзу.

Лідери обговорять ситуацію в Україні, економічну та кліматичну кризу та глобальне здоров’я, повідомляє Білий дім.

Вони також розповідатимуть про «продовольчу та енергетичну кризу, спричинену загарбницькою війною Росії». Адміністрація Байдена звинуватила високу вартість їжі та газу на вторгненні Володимира Путіна в Україну.

28 червня Байден відправиться до Мадрида на саміт НАТО 2022 року.

Альянс обговорюватиме шляхи побудови своєї захисної мережі, у тому числі проти кібератак, і поглиблення партнерства з демократичними партнерами в Європі та Азії.

Ці дві зустрічі відбулися приблизно через чотири місяці після того, як Росія вторглася в Україну, яка перевірила лідерські здібності Байдена в утриманні альянсів, вводячи санкції проти Москви, зокрема щодо її нафти, від якої Європа більше залежить, ніж Сполучені Штати.

Західні союзники запровадили жорсткі санкції проти Росії, але є питання, як довго вони триватимуть на тлі стрімкого зростання інфляції та високих цін на продукти харчування.

У квітні прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет запросив Байдена відвідати, і президент погодився.

Дата не була оголошена, але існували припущення, що вона могла бути пов'язана з поїздкою G7 і НАТО.

Також повідомлялося, що Байден зупиниться в Саудівській Аравії в червні, але це було відкладено на липень, згідно з повідомленнями, на тлі внутрішніх дебатів у Білому домі щодо того, чи варто йому зустрічатися з наслідним принцом Мохаммедом бін Салманом.

Майже місяць у Білому домі точилися внутрішні дебати про те, чи варто відвідувати Саудівську Аравію, оскільки в США зростають ціни на газ.

І Байден гнівно відхилив зустріч з MBS, стверджуючи, що президентство «повинно щось відстоювати», — повідомили Politico двоє людей, які знають його думки.

Однак, схоже, він поступився позиції, оскільки визнає, що йому потрібно більше саудівської нафти.

Поїздка була відкладена на липень, повідомляє NBC News, після того, як були припущення, що він відвідає Саудівську Аравію та Ізраїль, коли буде в Європі для зустрічей G7 і НАТО.